Владимир Путин: Русија не може да настави реализацију „Јужног тока“

Имајући у виду став Европске комисије и то да нисмо добили одобрење Бугарске, сматрамо да Русија у таквим условима не може да настави реализацију овог пројекта, истакао је Владимир Путин

j-tok-pol-468

Готово је, пројекат је затворен, повратка више нема, изјавио је у Анкари шеф „Газпрома” Алексеј Милер, коментаришући изјаву руског председника Владимира Путина да Москва у садашњим условима не може да настави са реализацијом гасовода „Јужни ток”. „Ми не можемо да почнемо изградњу у мору све док немамо дозволу Бугарске. Да започнемо, да стигнемо до бугарске обале и ту се зауставимо – то је просто бесмислено”, поручио је Путин на конференцији за новинаре после сусрета са турским председником Реџепом Ердоганом.

– Имајући у виду став Европске комисије која не доприноси реализацији овог пројекта, имајући у виду да смо недавно добили одобрење надлежних институција у Холандији, али и да нисмо добили одобрење Бугарске, сматрамо да Русија у таквим условима не може да настави реализацију овог пројекта – истакао је Путин.

Председник Русије је рекао да је Русија договорила повећање испорука гаса Турској преко постојећег гасовода „Плави ток” за три милијарде кубних метара, као и да ће цена тих испорука бити око шест одсто нижа.

– Ми смо спремни не само да проширимо „Плави ток”, о коме смо већ говорили, него и да изградимо још један систем гасовода, како бисмо осигурали растуће потребе турске економије. Ако буде оцењено као сврсисходно, направићемо на турској територији, на граници са Грчком, такозвани гасни хаб за потрошаче у јужној Европи – саопштио је Путин одлуке донете јуче на седници председничког Савета за сарадњу Русије и Турске.

Према оценама аналитичара, обустављање „Јужног тока” снажна је порука Бугарској, која је летос до даљег стопирала радове на својој територији под притиском Брисела и Вашингтона. То, ипак, не значи да је Русија у потпуности одустала од „Јужног тока”, али ће овај пројекат бити „замрзнут” све док се не постигне коначни споразум између ЕУ и Русије. Потписивање два гасна споразума са Кином ове године, вредних више од 500 милијарди долара, и јучерашњим договором са Турском, Москва је створила позицију да јој „Јужни ток” није више приоритет – ако у Бриселу не постоји политичка воља да се он изгради.

Б. Б.

———————————-

Милер: Отказан пројекат изградње гасовода Јужни ток

МОСКВА – Пројекат изградње гасовода Јужни ток је „мртав”, изјавио је извршни директор руског гасног гиганта Гаспрома.

„Пројекат је отказан. То је то”, рекао је Милер новинарима у Москви, а преноси агенција Ројтерс.

Његов коментар уследио је након изјаве руског председника Владимира Путина да Русија за сада не може да настави реализацију пројекта Јужни ток због противљења Европске уније.

„Русија за сада не може да настави реализацију пројекта Јужни ток пошто је Бугарска блокирала градњу подморске деонице. Узимајући у обзир чињеницу да до сада нисмо добили дозволу из Бугарске, верујемо да у актуелним условима Русија не може да настави са реализацијом овог пројекта”, изјавио је Путин на заједничкој конференцији са турским председником Тајипом Ердоганом у Анкари, пренела је агенција Франс прес.

„Ако Европа не жели да реализује пројекат Јужни ток, онда и неће бити реализован”, рекао је руски председник, алудирајући на неспремност Европске комисије да да „зелено светло” пројекту којим би се руски гас допремао до земаља јужне Европе, заобилазећи Украјину.

———————————-

Бушатлија: Биће теже доћи до инвеститора без гасовода

Економски аналитичар Махмут Бушатлија оценио је да ће индиректно за Србију бити теже да дође до инвеститора због одлуке о престанку градње гасовода Јужни ток.

Бушатлија је агенцији Бета казао да ће, после одлуке руског Гаспрома да „затвори” пројекат изградње гасовода Јужни ток, бити теже доћи до инвеститора, нарочито оних у области индустрије, због недоступности енергената, у овом случају гаса.

Шеф руског Гаспрома Алексеј Милер изјавио је данас током посете Турској да је пројекат гасовода Јужни ток „затворен” и додао да повратка том пројекту неће бити.

Он је рекао да су се Москва и Анкара договорили о изградњи морског гасовода капацитета 63 милијарде кубних метара гаса годишње. Милер је навео је да ће 14 милијарди кубних метара добијати Турска, а да ће остала количина ићи до границе Турске и Грчке.

Бушатлија је казао да је Србија на губитку, јер је планирано да руска страна сама финансира изградњу гасовода и додао да ће Србија вероватно имати могућност да се прикључи на гасовод који иде до Грчке, али о свом трошку.

„Ако су се Руси са Турском договорили да гасовод пређе преко њих (Турске), ми смо ту онда излишни, али не само ми, већ и сви они који су очекивали тај гасовод, као што су Бугарска, Мађарска и Аустрија”, казао је Бушатлија.

Бета

(Политика, 1. 12. 2014)

(Глас Русије, 1. 12. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

ИЗМЕНА: Овај чланак промењен је 1. 12. 2014. у 22:03 – цела вест “Гласа Русије” промењена је овом са сајта “Политике”.



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading