Будућност припада Тесли

Спектакуларну изложбу о генијалном научнику, инжењеру и проналазачу, недавно отворену у Мадриду, видеће око пола милиона посетилаца

Део поставке под називом „Тесла у поп култури” (Фото Музеј Николе Тесле)

Део поставке под називом „Тесла у поп култури” (Фото Музеј Николе Тесле)

У Мадриду је 13. новембра отворена до сада у свету највећа изложба о Николи Тесли, уз присуство око 2.000 посетилаца, који су успели да уђу у грандиозно здање шпанске Фондације „Телефоника”, једне од пет највећих светских телекомуникационих корпорација, под чијим је покровитељством изведена ова поставка, док је двестотинак заинтересованих остало напољу, чекајући нову прилику.

За њих није било места, пошто су други посетиоци испунили око 1.000 квадратних метара простора на којем је представљена мултимедијална поставка „Никола Тесла – његова је будућност”.

Учињен је тако и велики културолошки продор, пошто истина о Теслином генијалном делу крчи себи пут и на шпанском говорном подручју, које данас обухвата око 500 милиона људи.

Идеја о изложби јавила се после великог успеха поставке „Теслин чудесни свет електрицитета”, одржане 2012. у Краљевској академији наука у Мадриду, коју је, први пут на шпанском, организовао београдски Музеј Николе Тесле (МНТ).

Колико је урађено од тада, сведочи нова изложба, догађај у којем су учествовали и нови директор МНТ Бранимир Јовановић и заменик директора, доскорашњи вишегодишњи директор музеја Владимир Јеленковић. Из Мадрида су донели прегршт изузетно повољних утисака, о чему смо прошлог уторка разговарали у МНТ.

Према Јеленковићевим речима, ова изложба показује од каквог је значаја био прелом који се догодио пре две године, када је Теслино дело први пут представљено шпанској публици.

– Интересовање за Теслин живот и рад, за његово наслеђе, од тада су толико нарасли да је било могућа и ова нова, спектакуларна поставка, иза које је стала моћна корпорација „Телефоника”. Од велике помоћи био је и ангажман амбасадора Србије у Мадриду Данка Прокића, који је и отворио изложбу, каже наш саговорник.

– Изложба је изванредно обликована и не приказује Теслу и његово дело само из научног и технолошког угла, већ га осветљава и кроз низ врло интересантних, успелих уметничких инсталација, уз коришћење најмодерније дигиталне технологије – наглашава Брана Јовановић и изражава уверење да ће фасцинираност Теслом бити дигнута на још виши ниво и бити инспирација многима да истражују и поближе упознају његов живот и дело.

Аутори мадридске изложбе су писац Мигел Делгадо, издавач књига о Тесли на шпанском, и Марија Сантојо, историчарка, који су протекле две године стрпљиво радили на организовању поставке. После низа разговора, представници Фондације „Телефоника” препознали су у овом пројекту друштвени, културолошки и сопствени интерес, обезбеђујући за његово остварење 250.000 евра.

Изузетан резултат не био могућ без сарадње са МНТ, који је за потребе изложбе уступио Теслине личне предмете, најзначајније фотографије и документе из његовог личног фонда, велики број интерактивних модела и макета Теслиних изума, као и 3Д анимације његових најзначајнијих изума и верно реконструисаних лабораторија у Колорадо Спрингсу и на Лонг Ајленду.

У ауторском тиму који су окупили Делгадо и Сантојо нашли су се шпански архитекти, дизајнери и софтверски инжењери, да би остварили изванредно упечатљиву, информативну и едукативну, високоестетизовану изложбу, којом је реконструисан Теслин животни и стваралачки пут.

Посебан нагласак стављен је на дух Теслине епохе и најзначајније визионарске пројекте ингениозног проналазача, који је постао икона савремене културе. О томе сведочи посебан део ове изванредне мултимедијалне изложбе, унутар кога су приказани најразличитији „теслијански” пројекти из многих области – од играних и документарних филмова до видео-игара, од књига до блогова, од кореографија до глумачких и мађионичарских перформанса, од цртаних филмова и стрипова до уличних графита.

Наши саговорници, господа Јовановић и Јеленковић, наглашавају да се управо у том делу изложбе види како дубоко и искрено дивљење према Тесли влада данас и како га аутори у најразличитијим областима доживљавају као романтичног и месијанског гласника, као генијалног изумитеља који је живот посветио бризи за човечанство, за општу добробит и очување природе и њених ресурса.

Организатори очекују да изложбу до 15. фебруара 2015. видети око пола милиона посетилаца. Какву ће пажњу привући видеће се тек пошто изложба буде представљена и у Барселони, а онда и у земљама Латинске Америке.

Слободан Кљакић

(Политика, 24. 11. 2014)

Богдан Лубардић: СПЦ прихвата Теслу као сабрата, али он припада свима

– Никола Тесла био је председник црквено-образовне општине у Њујорку. Тесла је био кум Храма Светог Саве у Герију 1938. године у Индијани. Чувеном научнику, 1892. године, додељен је орден Светог Саве Првог степена – навео је у свом предавању Богдан Лубардић са Православног богословског факултета у Београду. Лубардић је предавање одржао 9. фебруара 2013. године пред организацијом српских студената на Универзитету Беркли у Сан Франциску, Калифорнија.

tesla-srbin

Србин, али и Американац (Фото З. Кршљанин)

У том предавању, Лубардић истиче да је Никола Тесла увек говорио на „нешовинистички и неконвенционалистичкиначин о Христу”.

Према речима Лубардића, „Тесла је био Србин, али и Американац”. Цитирајући Перу Слијепчевића, Лубардић је рекао да је „Тесла био Србин по души, али по своме раду, само човек, пророк будућности”.

– Заиста, он је био наш – а опет, припада свима. Али, тако је и са Христом – казао је Лубардић, наглашавајући да СПЦ прихвата Теслу као свог сабрата.

Према речима Лубардића, свакако је тачно да је Тесла износио гледишта која нису у потпуности у складу са оним што сматрамо солидним у православном смислу.

– На пример, његово изједначавање будистичке доктрине о једнакости људских бића са хришћанским учењем,или његова резерва наспрам религије као религије, или његова разматрања о пролазности личности сваке људске јединке… Ипак, ова гледишта дају се објаснити његовом либералном свеобухватношћу и чињеницом да је он добро разумео да Бог и религија нису исто, нити су безостатно узајамно замењиви. На посебан начин, Тесла је себе предао Богу – рекао је, између осталог Лубардић.

А. А.

(Политика, 16. 3. 2014)

Велимир Абрамовић: Запад спасава само обновљено теслијанство

Снимак предавања проф. др Велимира Амбрамовића, које је одржао у Нишу, октобра 2014. године.

velja-vimeo

За снимак кликните на слику или ОВДЕ.

(Стање ствари)

Никола Тесла: Господар света (руски филм са преводом)



Categories: Аз и буки

Оставите коментар