Старац Пајсије Светогорац: Онај ко има добре помисли видеће све добро

PajsijeSvetogoracРекоше ми неки да се саблажњавају јер у Цркви виде много наопаких ствари, а ја сам им рекао: „Ако упиташ муву; „Има ли овде у околини цвећа?“, она ће рећи: „Не знам: али тамо доле има много конзерви, ђубрета, прљавштине“ па ће ти набројати сва ђубришта које је обишла. А ако упиташ пчелу: „Јеси ли видела неку прљавштину у околини?“, рећи ће ти: „Прљавштину? Не, нисам је видела нигде; овде је све пуно мирисног цвећа“ и испричаће ти ког све цвећа има по баштама и пољима и тако даље. Видиш, мува зна само где постоји ђубре, док пчела зна да тамо цвета љиљан, а мало даље зумбул…

Колико сам схватио, једни људи личе на пчелу, а други на муву. Они који личе на муву у свакој ситуацији траже само да виде чега има рђавог и заокупљени су тиме. Нигде не виде ништа добро. Они који личе на пчелу свугде, налазе само оно што је добро. Покварени човек покварено мисли, све прима слева, све види наопако. Са друге стране, онај ко има добре помисли, што год да види, што год да му кажеш, имаће добру помисао.

Једном је један дечак из другог разреда гимназије дошао у колибу и ударио звекиром по вратима. Имао сам читав џак писама да прочитам, али сам рекао, хајде да изађем да видим шта дете хоће. „Шта је било, дечко?“ Кажем. „Да ли је ово колиба старца Пајсија?“ – упита ме. „Желео бих да разговарам са оцем Пајсијем.“ „Ово јесте његова колиба, али он није овде. Отишао је да купи цигарете.“ Кажем му. „Вероватно да је пошао да послуша некога, да му купи цигарете“ – рече он са добром помишљу. „Ма не, пошао је да купи цигарете за себе“, кажем ја. „Остао је без цигарета, па је полудео. Мене је овде оставио самог, и уопште не знам када ће да се врати. Ако видим да га дуго нема, отићи ћу.“ Очи му засузише, али он, опет са добром помишљу, рече: „Замарамо старца.“ „А шта ће ти он?“ упитам поново. „Хоћу да тражим благослов од њега“, рече. „Какав благослов, море, да узмеш! Он је варалица. Нема од њега никакве вајде. Ја га добро познајем. Немој без потребе да чекаш; јер, и када се врати, биће нервозан, можда чак и пијан, јер и пије, поред свега.“ Али дечак је непрестано имао добру помисао… „Добро“, кажем, „ја ћу га ипак причекати још мало. Шта да му кажем?“ „Имам једно писмо да му предам“, каже он, „али причекаћу да узмем и благослов“. Јесте ли видели? Што год сам му говорио, прихватао је са добром помишљу. Рекао сам му: „Полудео је за цигаретама“, а он, јадничак, уздахну, очи му се напунише сузама. „Ко зна“, рече, „сигурно је пошао некога да послуша, да му купи цигарете“.

Други толико читају, а он, дечак од дванаестак година, па поседује тако добре помисли! Поквариш му помисао, а он проналази бољу и извлачи још бољи закључак. Задивио ме! Први пут сам видео нешто такво!

Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету

(Светосавље.орг)



Categories: Поново прочитати/погледати

Tags:

19 replies

  1. Prava stvar!

  2. Ово је генијално у својој једноставности. И ја овако мислим и покушавам да примјеним у животу.

  3. И ја размишљам као дванаестогодишњи дечак. Све што каже Авa видим да је добро, све што учини у научном смислу, ценим као светлост у тами црквеног незнања Срба, док патриотски научници, гдин Елефтериос и гдин Млинаревић размишљају као деведесетдвогодишњи дечаци и стално ми кваре помисао упадицама: “Ава је ово, Ава је оно, Ава је ово учинио овако рђаво; итд” а то ме растужује, јер знам да није истина. 🙂

  4. @Миливоје
    Најзад сам схватио, да се ради о мозгу дванестогодишњег дечака! Како би могло дете од 12.година, да било шта разуме од онога што пишу старци од 92 године? Велики је успех и то што се описменио. Иначе нисам, на моју велику жалост научник. Волео бих, да јесам. Никада нисам Зорана Ђуровића ословио са АВА. Појма немам шта то значи, а стране речи и речи које не познајем, покушавам, да не употребљавам.
    Само неко са мозгом детета од 12. година може написати: “Све што каже Авa видим да је добро,…”.

  5. Muva i pčela su insekti i Tvorac ih je obdario senzorima potrebnim im da obave zadatke koje im je On namenio!
    Čovek je najsavršenije delo Tvorca !
    Tvorac ga je nagradio mozgom da može da misli i senzore da može da oseća i vidi svet oko sebe!
    Da li je dobrovoljno lišavanje čoveka opažajnih mogućnosti kojima ga je Tvorac obdario Bogougodno?
    Tvorac je stvorio i noja i dao mu zadatak o kome ovaj ostareli monah ppriča!

  6. Лепо је од СС да преноси ове духовне текстове. Можда нешто наши партизани из њих и науче.
    Жао ми је што не познајем Миливоја, позвао бих га на скори београдски “читалачки” састанак.

  7. @Z.Dj.

    Dosadio si sa “Milivojem”.
    Ali eto mozes da ga pozoves na sastanak preko SS-a.
    Da vidimo da li ce se odazvati.
    Ako ne, samo ponesi ogledalce.

  8. @ Elefterios. Дидо, по Његошевој, “Ко је научио лагати не може веровати”. Замолио бих Лазића да брише овакве коментаре, како је и обећао. Али, сигурно има хиљаду других ствари које ради. Зато се твоје троловање провуче. Но, портрет ти је већ лепо насликан, тако да можеш слободно да се сам са собом дружиш…

  9. @Z.Dj. Spustio si se da tesko moze nize. Nazivati nekog imenom ustaskog krvnika a istovremeno biti apologetom rimo-katolicizma i ustastva moze samo jedna osoba, Uzmi ono isto ogledalce pa ces videti koja. Prizivas S.St. da brisu komentare, ali ako pri tom oni ushtednu da budu samo priblizno fer, vecina tvojih ce zavrsiti u korpi za otpatke.

  10. Дидо, ти као да ниси прочитао Пајсија, него само гледаш кад се појави неки мој коментар? Онда одмах поскочиш. Читај текстове, мене се прођи. Већ сам објаснио зашто су кватерници и “православни” талибани браћа ван Христа. Узми па созерцавај неколико дана над Пајсијевим речима. После тога напиши неки ред.

  11. Bice da ni ti velecasni nisi sacekao ni deset minuta pre svog javljanja. Usladila ti se rec “Dido” pa ne mozes da odolis.

  12. Коментари који нису везани за текст БИЋЕ БРИСАНИ! Нерадо то пишем и још нерадије ћу радити, али молим вас да ипак поштујете оног Другог и да коментаришете текст.

    @ Elefterios

    Миливоје се јавља преко провајдера telekom.rs, а Зоран Ђуровић преко fastweb.it. Мислим да је ово сада довољно да прекинете са инсинуацијама!

    @ Зоран Ђуровић

    Модерације (или како ви волите, с оне стране модерације да кажете ЦЕНЗУРЕ) има или много или мало; ти си први почео са тим да су нека два коментатора “иста личност” и кад тад нисам обрисао, све остало је касно 🙁

  13. G. Laziću,
    Predlažem Vam jedan suptilan vid cenzure: 30 komentara=1akcija SS!
    Pa ko voli nek izvoli: kol’ko para, toliko muzike!
    Ja moju kvotu od 60 komentara još nisam potrošio!
    Kad budem blizu, javite mi, da dopunim “”kredit””!

  14. @Млинаревић
    Исус се јавио у храму као дванаестогодишњи дечак и поучавао људе међу којима су били и седе старине. Или по оној псаламској: “Мудрији сам од стараца, јер заповести Господње држим (чувам)”. :).

    @Г. Лазић
    Хвала г. Лазићу што оповргава Елефтериосова сумњичења гледе налога с којих пишемо, само бих да приметим, да ја не бих излазио у сусрет неваспитаном и упорном сумњичењу у погледу наших идентитета. Што би неко задовољавао нечасну намеру једног да му се на тацни дају инфо о провајдерима и сл?
    И сумњичавац има исту могућност коју припусује Ави. Нек` отвори двеста налога, па нека кликће колико му драго. Елефтериос, повуци ручну!
    Грешиш синак, овај… грешиш. 🙂

    П.С. Говорим, ово због могућих напада мрачних квазипатриотских снага на Авину и моју свету интернет атресу. 🙂

  15. @A. Lazic

    Povodom moderacije / cenzure — vas je sajt, pa je i vase pravo da radite kako vam drago. Samo ne razumem zasto je moje insistiranje / uverenje, da jedna glava smislja (metaforicki, jedna ruka pise) Milivojeve i Z.Dj komentare, toliki trn u oku kad je isto “zlodelo” Z.Dj. ponovio mnogo puta a da dugo nije bio sankcionisan, dok se meni evo naredjuje da prekinem sa “insinuacijama”. Ovde bi se i Kalimero (ako se neko jos seca tog crtanog pileta) pozalio da to nije fer.

    Komentari o identitetu “Milivoja” su samo sitnica, sa trunkom humora. Mnogo vise od toga je odsustvo manira, primitivizam i bezobrazluk u ophodjenju Z.Dj.-a na ovom sajtu, sto je bruka za njegov poziv. To konstatujem samo kao cinjenicu u kontekstu sankcija/cenzure komenta(to)ra, ali meni to nije interesantan tema. Problem je sto je doticni pravoslavni svestenik, otvoreni propagandista rkc jeresi i implicitni apologeta ustastva, porodjenog u krilu “sestrinske crkve”. Mi Srbi smo mnogo puta pali (na ispitu istorije ili morala) u poslednjem veku, a narocito u poslednjih 20 godina. Istina je da smo u (pro)padanju bili potpomognuti (bombama, sankcijama, specijalnim ratom itd), ali nas to ne “absolvira” od odgovornosti, a primera nepocinstava ima mnogo. Ali, koliko god ih bilo, mislim da je malo takvih koji po svojoj perverznosti (u smislu devijacije od svog izvornog poziva i naznacenja) prevazilaze slucaj pravoslavnog svestenika, koji (pored gorenavedenog) braneci duhovnu pozadinu ustastva, dovodi u pitanje odgovornost za zlocin genocida i time dira u svetinju srbskih mucenika. Ima li crnje pomrcine od ove!?

    Neki od mojih komentara su izrazi gnusanja protiv opisanog delovanja Z.Dj (vec prema reci Svetog Filareta Moskovskog, neprijatelja Crkve se treba gnusati). Alternativa je da se zatvore oci pred stvarnoscu ili da se ista “oboji” u ruzicasto. Samo pri tome ne treba zaboraviti ni ovu izreku (mislim da je iranska) da “kako god ofarbas skorpiona, time neces izbeci njegov ubod”.

  16. @ Миливоје

    Поштовани,
    Ви сте свакако у праву да није требало да дајем никакве податке, али ипак треба приметити да нисам дао тачне IP адресе. (Разумем ваш страх, кад се види шта се све може са лажном личном картом, ко зна шта се све може са лажном Интернет адресом.)

    Александар Лазић

  17. @ Elefterios

    vas je sajt, pa je i vase pravo da radite kako vam drago.

    Ни формално (имам 50 одсто + једну “златну” акцију), а поготово не начелно – Стање ствари није (само) мој сајт. Посебно бих волео да то буде заједничко место, без обзира да ли је неко уплатио, радио нешто на сајту или није ни једно ни друго. (Ово је одговор и г. Анђелковићу на идеју да “продајемо право на коментарисање”: НЕЋЕМО НИ САДА НИ ПОСЛЕ.)

    Samo ne razumem zasto je moje insistiranje / uverenje, da jedna glava smislja (metaforicki, jedna ruka pise) Milivojeve i Z.Dj komentare, toliki trn u oku kad je isto „zlodelo“ Z.Dj. ponovio mnogo puta a da dugo nije bio sankcionisan, dok se meni evo naredjuje da prekinem sa „insinuacijama“.

    Не заборавите да је била ваша идеја да изађем са IP адресама, изашао сам – мислим да је доста на ту тему. А зашто да ви престанете. Није вам довољно оно НЕ РАДИТЕ ДРУГИМА ОНО ШТО НИСТЕ ВОЛЕЛИ ДА РАДЕ ВАМА?

    Александар Лазић

  18. @A.Lazic

    Ovim komentarom cu zavrsiti svoje javljanje na StanjeStvari.

    ” А зашто да ви престанете. Није вам довољно оно НЕ РАДИТЕ ДРУГИМА ОНО ШТО НИСТЕ ВОЛЕЛИ ДА РАДЕ ВАМА?”

    Mislim da ste nesto tu pomesali, meni *nije* narocito smetalo niti se secam da sam nesto protestovao protiv toga sto je Z.Dj. oslovljavao mene i Slobodana M. kao jednu osobu. Znaci da vase naravoucenije kao i velika slova ne pogadjaju pravu metu. I dalje je zagonetka zasto vam je ova trivijalnost (oko identiteta) toliko vazna, dok bi trebalo da je jasno da vase proveravanje IP adresa niti je nesto dokazalo niti opovrglo (ispostavilo se kao promasena ideja i predlog sa moje strane).

    Vidim da ste i vi potpuno ignorisali poentu moga javljanja, zbog ustasoidnih (u krajnjoj instanci) komentara na vasem sajtu, tako da ni tu vise nemam sta da dodam.

    Zelim vam sve najbolje u buducem radu.

    Elefterios.

  19. @ Elefterios
    Понављам питање из свог горњег коментара:
    Da li je dobrovoljno lišavanje čoveka opažajnih mogućnosti kojima ga je Tvorac obdario Bogougodno?
    Пошто ми нико на њега није одговорио, ја, грешни раб Божји, усуђујем се рећи: НИЈЕ!
    Позивам брата Елефтериоса да се не лишава својих, Богом даних, опажајних могућности и да не баца копље у трње кад је Стање ствари у питању!
    Човек мора бити и пчела и мува, макар се то противило казивању ове светогорске старине!
    А брат Елефтерос је то управо и доказао!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading