Ивица Дачић: Подела Косова и Метохије у интересу и Срба и Албанаца

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да би подела Косова и Метохије било једно од бољих решења и да би то било у интересу и Срба и Албанаца.

kim-cir-mapa-527

„Такав договор, односно трајно решење односа Београда и Приштине, могао би да се постигне на међународној конференцији под покровитељством ЕУ, али и САД и Русије”, изјавио је Дачић за Вечерње новости.

Дачић је ту идеју изнео поводом порука шефа руске канцеларије у Приштини Андреја Шугурова који је оценио да Србија и Косово треба да размене територије, што би била „најоправданија опција за обе стране“.

„Мањине на Косову немају будућност“, сматра Шугуров, наводећи да „стање треба да се врати на средину прошлог века, када је Прешевска долина била косовска, а север српски“.

Дачић је, међутим, рекао да за такав сценарио расплета односа, нема званичне подршке ни у Београду, ни у Приштини, као ни у већини светских центара моћи.

Наглашавајући да је идеја о подели његово лично мишљење, Дачић је поручио да Србија наставља досадашњу политику проналажења решења кроз политички дијалог.

„Наше позиције остају непромењене, а то је да нећемо признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије“, рекао је Дачић.

Отправник послова Амбасаде Русије у Београду Иван Горбунов је рекао је да став Москве о Косову остаје непромењен и да изјаве које се „на провокативан начин приписују шефу канцеларије Амбасаде Русије у Србији са седиштем у Приштини не одговарају истини“.

(РТВ, 8. 10. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading