Александар Вучић: Плате и пензије до 25.000 неће бити смањене

Примања пензионера која прелазе 35.000 биће смањена 6,2 одсто, а она већа од 40.000 за девет одсто. – Мање субвенције Србијагасу, Железницама, али и за тајкуне

vucic plate penzije stednja

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће грађани са најнижим платама и пензијама бити поштеђени од смањивања, а то се односи на запослене у јавном сектору са платама до 25.000 динара и за пензионере који месечно примају исто толико – до 25.000 динара.

„Трудили смо се да заштитимо најсиромашније, јер људи у Србији тешко живе. Није то питање политичке воље, јер вас неће волети ни они којима смањите 100 динара ни они којима смањите 100.000. Питање је само могу ли људи то да преживе”, рекао је Вучић гостујући на Радио-телевизији Србије.

„Знам колико тешко људи живе. Настојали смо да заштитимо најсиромашније, јер ја гледам и људе, а не само папире”, рекао је председник владе.

Он је рекао да зна да никоме неће бити лако, али ће, како каже, моћи да живе и сачувају радна места.

Зато ће око 113.000 запослених у јавном сектору, а који примају плате до 25.000, бити поштеђени смањивања.

„То је најсиромашнији део. Тешко да би могли да плаћају све рачуне ако бисмо то смањили. Највероватније је да ће се за остале применити линеарно смањење од 10 или 10,5 одсто. Наравно, ко је до сада имао 26.000 динара, после смањења зауставиће се на 25.000. То је доња граница и нико неће ићи испод тога”, рекао је Вучић.

Према речима премијера, 31.167 запослених у јавном сектору који зарађују више од 100.000 динара, поднеће највећи терет, али није прецизирао за колики проценат ће њима бити смањене зараде.

Пензије су, како каже, потпуно другачија прича, и ту је заштићен много већи број људи.

„Ово је моја кривица и ако Фискални савет неког треба да криви, требало би да криви мене, јер сам желео да заштитим што већи број пензионера. У Србији пензију прима укупно 1.752.000 људи. Од тога 744.000 њих прима 20.000 динара и њих нећемо да дирамо. Нећемо дирати чак ни оне који примају између 20.000 и 25.000. Укупно, неће ништа платити 60,2 одсто свих пензионера”, рекао је Вучић.

Када је реч о осталима, њима ће се, како је најавио, примања смањивати прогресивно.

„Пензионер који месечно прима 26.000 динара имаће умањење од 220 динара и примаће 25.780 динара. Онај који прима 27.000, добијаће 26.560, а ономе од 30.000 следи 28.900 динара. Смањиваћемо 3,1 одсто”, најавио је премијер.

Примања пензионера која прелазе 35.000 биће смањена 6,2 одсто, а она већа од 40.000 за девет одсто.

Вучић је поручио да ће највећи терет поднети пензионери чија примања прелазе 60.000 динара, а умањење ће бити, како каже, 15 или 16 одсто. Таквих, према његовим речима у Србији има око 41.000. .

„Пензионери сигурно нису ни за шта криви. Криви су они који су нам уништили државу”, рекао је Вучић и додао да се Фискалном савету вероватно неће допасти допасти ова рачуница.

Планирана уштеда од плата и пензија, рекао је он, износи око 400 милиона евра, а до планираних 700 милиона, како каже, доћи ће се укупним „тешким, мерама”.

Упитан да ли је Међународни монетарни фонд предлагао мере штедње Србији, Вучић каже да су имали сугестије, али нису помињали проценте.

Фискални савет је, подсетио је он, тражио да се и плате и пензије смање по 15 одсто.

Мање субвенције Србијагасу, Железницама, али и за тајкуне

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће Влада смањити субвенције Србијагасу и Железницама Србије, али и да се више субвенције неће делити пољопривредним тајкунима, већ правим малим пољопривредним произвођачима.

„Више неће моћи Србијагас да даје бесплатно гас и Азотари, Петрохемији и Железари. Од првог јануара ткао нешто више не постоји. Ми ћемо се додатно обавезати и ми ћемо то поштовати”, изјавио је Вучић.

Он је рекао да Влада више неће да финансира ни пољопривредне тајкуне, већ праве мале пољопривредне произвођаче.

„Баш ме брига што ће разни тајкуни да се буне и какве ће све комбајне и тракторе да изведу на путеве. Могу да ме смене па шта. Обећавам вам да ћете видети резултат”, изјавио је Вучић.

Он је додао да је држава до сада просечно издавала хектар за 128 евра и да је то просечна цена закупа земље у Србији, „а за то смо давали 110 евра субвенција по хектару”.

„Уствари, држава није зарадила ништа, 18 евра по хектару. Сада ћемо да тражимо да онај ко добија субвенције за десет хектара мора да има једног запосленог”, прецизирао је он.

Директори ЈП да уплате профит у буџет до 15. јануара

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће директори јавних предузећа која остварују профит до 15. јануара морати да уплате новац у буџет и додао да је до сада већ обезбеђено 150 милиона евра по овом основу.

„Да видите кад их притиснете како могу да обезбеде више. Већ смо обезбедили 150 милиона евра више и то не у обећањима, него у новцу који ће да се уплати држави”, изјавио је Вучић.

Премијер је приметио да ће директори уплатити новац у буџет „трчећим кораком”.

„Нису они ту јер су паметнији од свих нас, него што им је држава дала да буду монополисти и да наплаћују нешто што им не припада”, рекао је он.

Премијер је рекао да ће брзо бити решено питање великог броја директора у ЕПС-у, који ће, након коорпоративизације која следи, „да лете”, али није прецизирао о ком смањењу се ради.

Говорећи о конкурсу за избор новог директора ЕПС-а, он је навео да „није срећан старим руководством, а да ли ћемо наћи ново, то ме не питајте”.

„Конкурс је био, а да вам покажем резултате… свака част изузецима. Ево, погледајте сами”, изјавио је Вучић.

Наше право је да опстанемо

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија као независна и суверена земље дочекивати своје госте и истакао да је амбасадор Мајкл Кирби веома образован, озбиљан и одговоран човек и да верује да је имао добру намеру када је говорио о посети руског председника Владимира Путина Србији.

Мислим да је реч о искреном пријатељу Србије, али не улазимо у односе великих сила, рекао је Вучић и истакао да још нема потврду да ће руски председник Владимир Путин у октобру доћи у Београд, али да верује да ће то бити случај.

Позиција Србије није плод приватних и личних жеља, ми смо успели да чврстим и јасним ставом по интересе Србије, нисмо се мешали у сукобе великих сила, али наше право је да опстанемо. Да су нас питали о увођењу санкција Русији, онда би имали право да од нас траже да уведемо санцкије Русији. Ми смо на европском путу, али Србија мора да преживи, рекао је Вучић.

Ја да учествујем у уништавању нашег народа нећу, ја сам слуга нашег народа, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је шеику Мухамеду бин Заједу изразио захвалност УАЕ на помоћи Србији после тешких поплава. Они су земља која нам је појединачно поклонила највише новца и изградиће највише кућа и захвалио се у име грађана.

Разговарали смо о Ер Србији, то би било право мало чудо да после годину дана постане профитабилна компанија, рекао је Вучић.

Разговарали смо о Београду на води, улагањима у пољопривреду, о неким другим важним стварима, ја сам веома захвалан шеику Мухамеду за све што чини за нашу земљу. Разлози су људске природе и захвалан сам што нам помажу, рекао је Вучић у емисији Око РТС.

Надам се да Европи неће сметати кинески самит у Београду, јер им није сметао ни у Будимпешти, ни у Варшави, рекао је Вучић одговарајући на питање о коментарима аналитичара да се појединима у Европи не допада децембарски самит са Кином.

За три године, при крају мандата ове Владе, видећемо много више километара аутопута, бољу пругу него данас и већу привредну активност. Немам никаквих илузија да ће то бити лако, али верујем у Србију. Нисам обећавао куле и градове, рекао сам да ће бити тешких потеза, рекао је Вучић.

—————————————————————-

Порука Кирбија упућена Русији, а не Србији

СУБОТИЦА –Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је порука америчког амбасадора Мајкла Кирбија у вези са посетом руског председника Владимира Путина Србији питање упућено руској страни, а не Србији, и да су то њихови односи у које он, како је рекао, „не би улазио”.

„То су њихови односи и ја у то не бих улазио”, рекао је Вучић новинарима у Суботици.

Вучић је додао да амерички амбасадор није тражио увођење санкција и да не врши притисак на Србију, те да је Кирби „добар човек и одличан амбасадор”.

Упитан какву поруку је Кирби желео да пошаље, Вучић је одговорио „немојте ви да бринете, има ко да мисли о тим порукама. Не брините се, Србија је на добром путу. Све ће бити у најбољем реду”.

Амерички дипломата је у интервјуу „Вечерњим новостима” оценио да су односи Србије и САД веома добри, али је поводом најављене посете руског председника Београду, упитао – ако се то деси, зашто Владимир Путин долази?

„Можете имати добре односе и са Русијом и Кином, и са САД. Али наш став о посетама кинеских и руских званичника се разликује. Кинези готово никога нису напали, а Руси јесу. То треба имати на уму. Још није сигурно да ли ће Путин доћи, али ако се то деси – зашто долази? Због прославе ослобађања Београда? А Београд је ослободила и Трећа украјинска армија, као део Црвене армије”, рекао је Кирби у интервјуу за београдски дневник.

Кирби: Србија има право да зове кога хоће

БЕОГРАД– Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби изјавио је данас да Србија има право да позове кога год хоће и када год хоће у посету, укључујући руског председника Владимира Путина, а да је он само желео да скрене пажњу на историјски контекст Дана ослобођења Београда.

На питање новинара да објасни то што је у интервјуу „Вечерњим новостима” поставио питање зашто Путин долази, Кирби је одговорио: „Србија има право да зове кога год хоће, то је на Србији и срском руководству, а ја само мислим да је контекст мало изврнут”.

„С моје тачке гледишта, Србија може да га (Путина) позове кад год хоће, укључујући и на тај дан”, рекао је он.

Он је објаснио да није реч о томе да се он се слаже са доласком руског председника, већ да сматра да обележавање ослобођења Београда треба да буде подсетник и на историјски конктекст.

У ослобођењу је, према његовим речима, учествовала и Трећа украјинска армија, део Црвене армије С С С Р, као и војници из више совјетских република – Русије, Украјине, Белорусије, Азербејџана, Грузије, Казахстана…

„Сви људи из С С С Р, као и из Србије, желели су да се ослободе нациста и то је оно што сам желео да нагласим и да ставим причу у тај контекст”, рекао је амерички амбасадор.

На питање да ли се његова изјава може схватити као притисак на Београд да се изјасни између Москве и Вашингтона, Кирби је одговорио одрично.

„Не, желим да кажем да је ослобођење Београда, као и Варшаве, Париза и других градова било важно многима – САД, Француској, Србији, Украјини, Русији јер нацизам је зло”, рекао је он.

Упитан због чега је у интервјуу направио разлику између посета кинеских и руских званичника, Кирби је рекао:

„Ви можете да то тумачите како хоћете, али ја вам кажем у ком контексту сам говорио: Кина је у Другом светском рату такође учествовала и на истоку се борила против Јапана.„

Јакуњин: Кирби показао да не зна историју

БЕОГРАД – Председник Фонда Андреја Првозваног Владимир Јакуњин оценио је данас у Београду, поводом коментара америчког амбасадора Мајкла Кирбија зашто руски председник Владимир Путин долази у посету Србији, да је он показао непознавање историје Совјетског Савеза и Другог светског рата.

„Он (Кирби) није добро упознат са историјом Совјетског Савеза и Другог светског рата. Можда ће се наћи људи који могу да му донесу књиге…ако зна да чита”, рекао је Јакуњин упитан да прокоментарише да је амерички амбасадор рекао да су Београд у Другом светском рату ослобађали украјински војници.

Он додао да је и раније имао сумње у то да се у најбољим високошколским установама Америке будућој политичкој елити даје право знање историје и политике.

„Више пута смо били сведоци како Американци мешају делове света, континенте и то – ко је са ким у контакту”, рекао је Јакуњин новинарима у центру „Сава”, где је завршена међународна конференција посвећена Првом светском рату.

Он је додао да „зато не види ништа чудно у (Кирбијевој) изјави да су Београд наводно ослободили украјински војници”.

——————————————

Вучић отворио италијанску фабрику у Суботици

СУБОТИЦА –Председник Владе Србије Александар Вучић отворио је данас у Суботицу фабрику „Гордон”, која послује у оквиру групације „Калцедониа”, поручивши да ће Србија тој италијанској компанији понудити најбоље услове у региону, а председнику управе Сандру Веронезеу да уместо најављених 2.000, размисли о запошљавању 3.000 радника.

Италијанска група већ има фабрику у Сомбору која запошљава 2.000 људи, а најављено је да ће ускоро бити отворене две нове фабрике у Руми и Апатину, тако да ће посао наћи још 2.000 радника.

„Нигде нећете наћи боље људе, раднике, енергију и марљивост, тако да размишљате да повећате тај број и на 3.000 радника”, рекао је Вучић.

Премијер је напоменуо и да компаније из Србије могу да извозе у Европску унију, Руску Федерацију, Казахстан, Турску, Белорусију…и да ће тако бити и убудуће.

Премијер је поручио да је за отварање нове инвестиције заслужан град Суботица, али и Влада Србије, а да од младих који ће се ту запослити очекује да буду вредни, марљиви и поштени.

„Сигуран сам да Србија за две године, уз реформе које ћемо спровести, може да буде много боље место за живот и да победи конкуренцију у сваком смислу”, рекао је Вучић.

Отварању фабрике присуствовао је амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо и потпредседница Владе Зорана Михајловић и представници локалне самоуправе.

Меморандум о разумевању са италијанским инвеститором „Калцедониа”, који се бави производњом дечијих, женских и мушких чарапа, купаћих костима и доњег веша робних марки „Цалзедониа”, „Интимишими”, „Фалцонери” и „Тезенис” потписан је новембра 2011. године.

Калцедониа је затим основала ћерку компанију „Гордон” д.о.о. која је новембра 2013. године започела производњу женских мајица „Интимишими”, у новоизграђеном производном објекту површине око 12.000 квадратних метара на локацији Индустријске зоне „Мали Бајмок”.

—————————————————

Вучић: Шеик Мухамед бин Зајед данас у Србији

СУБОТИЦА –Шеик Мухамед бин Зајед долази данас у Србију где ће са премијером Србије Александром Вучићем разговарати о великим и важним пројектима.

„Шеик Мухамед бин Зајед долази данас у Београд, разговараћемо о важним и великим пројектима”, рекао је Вучић новинарима у Суботици упитан за разлоге шеиковог доласка у Београд.

Он је додао и да је шеик Мухамед увек добродошао.

(Агенције/Политика, 18. 9. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading