Како је Порошенко видео Путина (видео запис)

Порошенко изменился в лице при виде Путина

(Anna News)

Иди сюда, не бойся!

idisada

(Преузето са Фејсбука)

Састали се Путин и Порошенко

Владимир Путин, Александар Лукашенко и Нурсултан Назарбајев – председници земаља које чине Евроазијску царинску унију, састали су се у Минску са украјинским председником Петром Порошенком. Састанку је присуствовала и шефица европске дипломатије Кетрин Ештон. Потом су се “очи у очи” састали Путин и Порошенко.

Sastanak-u-Minsku

Састанак председника у Минску (Извор: РТС)

Детаљи данашњег сусрета председника Русије, Белорусије и Казахстана са украјинским председником за сада не објављују, јавиле су руске агенције.

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да су сви лидери на сусрету у Минску сложни у оцени да је потребно деескалирати сукоб у Украјини, и најавио за сутра могућност одржавања сусрета Контакт-групе за решавање кризе у Украјини.

“Сви желимо напредак”, рекао је Лукашенко, истичући да је већ данашњи сусрет у главном граду Белорусије “несумњиво напредак”, пренео је Ројтерс.

“Разговори су били тешки. Позиције страна се разликују, понекад фундаментално”, истакао је белоруски председник.

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да данашње разговоре са Владимиром Путином и највишим европским званичницима види као кључне за будућност Европе.

“О судбини света и Европе одлучује се на овом састанку у Минску. Тако ја то видим”, рекао је Порошенко после руковања са Путином, на почетку билатералног сусрета, пренела је агенција АФП.

Путин је изјавио да криза у Украјини не може да буде окончана помоћу додатне војне ескалације нити одбацивањем дијалог са представницима региона Украјине где већину чине Руси.

Руска привреда би могла да претрпи штету од око 100 милијарди рубаља (2,77 милијарди долара) уколико европски производи чији је увоз Русија забранила као одговор на санкције ЕУ, ипак доспеју у Русију преко Украјине после потписивања споразума са ЕУ, пренео је Ројтерс.

Званична Москва је више пута упозорила Кијев да би потписивање Споразума о придруживању са ЕУ представљало економско самоубиство.

Путин је додао да ће, у случају да се то догоди, званична Москва увести економске контрамере. Поред тога, последице ће осетити и Белорусија и Казахстан, који поред Русије чине Царинску унију.

“Сектори индустрије и пољопривреде биће веома погођени, а осетиће се и негативне последице по економски раст и развој”, истакао је Путин.

Руски председник је на састанку са украјинским председником Петром Порошенком упозорио да ће транзиција Украјине на трговинске стандарде ЕУ коштати ту земљу 165 милијарди евра у наредних десет година.

Последњи пут двојица лидера су се сусрела у Нормандији, 6. јуна, дан пре Порошенкове инаугурације на место председника.

Тада је сусрет трајао мање од 10 минута и у њему су учествовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон у Минску се одвојено састала са Порошенком ради разговора о украјинској кризи, рекла је портпаролка Ештонове, Маја Коцијанчич, пренела је агенцијаИтартас.

У међувремену, на истоку Украјине се настављају борбе између украјинских снага и проруских активиста.

(РТС, 26. 8. 2014)

Два реаговањa на други Путинов састанак са Порошенком – И Путин се упецао на ЕУ и Ештон удицу?

fbr-2782014

Саша Касаловић:

С обзиром да сви знамо да је легитимни председник (какав год да је био) Јанукович недемократски и насилно свргнут са власти и да је овај усташа Порошенко постао председник само усташко-бандерашког дела Украјине јер су га само они бирали а не и оних око17 000 000 Руса… мене занима како је то Путин дозволио себи да у име Руса и Русије или Новорусије пристане на овакав сусрет. Шта председник једне велике земље и народа какви су Русија и руски народ, тражи са нелегитимним председником и убицом Порошенком.

Овим потезом Путин је прихватио нелегалност и прокламовао је као закониту на најбезобзирнији начин показавши да му до воље свога народа у Новорусији, који због слободе и правде свакодневно гине, није стало. Он никако није смео, као неко ко важи за озбиљног државника, да себи дозволи овако нешто. Путин се упецао на ЕУ и Ештон удицу исто онако како су се упецали и наши кленови Тадић, Дачић, Вучић и Николић када су се Тачијем састајали. Не могу да верујем у ово што читам и видим. Озбиљни државници ово себи не допуштају.

***

Игор Војиновић:

Путин од почетка повлачи погрешне и поражавајуће потезе и то није случајно. Он као легални и легитимни председник Руске федерације није уопште требао да се састаје са Порошенком терористом, фашистом и нацистом који је узурпирао власт у Кијеву. Овако даје на значају хунти у окупираном Кијеву. Понижавајући себе Путин понижава Русију и руски народ. Испада сада да Русија признаје терористичку хунту у окупираном Кијеву ко легалну и легитимну власт Украјине, а НовоРусију не признају. Страшно и понижавајуће. Уколико је Порошенко председник Украјине, а ДНР и ЛНР самопроглашене, онда су по тој накарадној логици ополченци терористи. Путин на овај начин саучествује у геноциду над руским народом.

(ФБ Репортер, 27. 6. 2014)

ИЗМЕНЕ:

  • Овај чланак је промењен 27. 8. 2014. у 12:44 – наслов је промењен у “Како је Порошенко видео Путина (видео запис)”
  • Овај чланак је промењен 27. 8. 2014. у 13:47 – додат је део “Два реаговањa на други Путинов састанак са Порошенком – И Путин се упецао на ЕУ и Ештон удицу?”


Categories: Вести над вестима

3 replies

  1. Не разумијете поенту – Јанукович јесте нелегално срушен, али објективно нема никакву фактичку власт, па би било какви преговори са њим били апсурдни. Путин је прагматичан и преговара са оним који има стварну власт, а то је Порошенко. У високој међудржавној политици преовладавају интереси, а не љубав и мржња; то може бити битно за неке друге нивое. Или може и другачије; мрзим те, али с тобом морам преговарати и правити компромисне договоре, или драг си ми и мио, али не могу жртвовати своје интересе помажући ти…
    Неки су са велике даљине спремни да се боре до посљедњег Руса и Украјинца само да се не изгуби образ… Да им браћа Руси покажу њиховог бога. Све је боље од рата… вјерујте знам о чему причам- ја сам рат провео у Сарајеву.

  2. Тужно је када неко упоређује наше клонове и Путина. Да ли жели, да унизи Путина или да подигне углед клонова?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading