С*ање ствари: Америка сопственим очима

Амерички новинар Макс Фишер (Max Fisher) написао је као показну вежбу приказ догађаја у месту Фергусон, Мисури, стилом који амерички медији користе при извештавању о догађајима у другим земљама

ferguson-1

(Vox.com, 15. 8. 2014)

ФЕРГУСОН – Кинески и руски званичници упозоравају на могућу хуманитарну кризу у немирној америчкој покрајини Мисури, где су древне међуетничке мржње прекипеле у отворено насиље.

„Морамо употребити све што нам је на располагању да зауставимо насиље и вратимо мир у регион“, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров на ванредном састанку Савета безбедности УН посвећеном кризи у Америци.

Криза је почела пре седам дана у Фергусону, забаченом селу у Мисурију које је легло етничких тензија. Снаге државне безбедности усмртиле су ненаоружаног човека, што је по регионалним аналитичарима распалило дубоко усађену међунационалну мржњу у локалној заједници. Режимске снаге безбедности брутално су реаговале на углавном мирољубиве протесте, погоршавши кризу.

Америку последњих година потресају протести и политичка нестабилност, што би могло да створи плодно тло за екстремизам, упозоравају аналитичари.

Мисуријем, који се налази далеко од блештаве престонице Вашингтона, службено влада харизматични али контроверзни (charismatic but troubled) Џеј Никсон, који се показао неспособан да успешно делује одбивши и покушаје посредовања централних власти. Ситуацију додатно компликује то што је председник Обама и сам припадник мањинске групе која протестује у Фергусону, где је на власти америчка већинска фракција позната као „белци“.

Аналитичари комплексног америчког политичког система, у којем је свим покрајинама дата полуаутономна самоуправа, упозоравају да би Никсон могао да искористи прилику и сруши ослабљену општинску власт у Фергусону. У покрајинској скупштини Мисурија, традиционалном саветодавном телу, већину има опозиција. Мада не постоји видљив страх од војног удара, још увек се не зна како ће Никсонови савезници у престоници реаговати ако се криза настави.

freespeechtank

Тенк из “Јединице за слободу говора” (кликните на слику за увећање)

Међународна заједница сада каже да страхује од ширења кризе.

„Једино трајно решење је помирење између америчких народа и јачање безбедносних снага Мисурија“, изјавио (speech) је председник Кине Сји Ђинпинг, који се налази на одмору у Хајнану. „Међутим, можемо и морамо да подржимо умерене снаге које могу донети стабилност Америци. Наставићемо да спроводимо ширу стратегију која ће Американцима омогућити да се супротставе овој кризи.“[1]

Речи председника Сјија тумаче се као наговештај да би Кина могла да почне да наоружава умерене фракције у Мисурију, како би оне надјачале одметнуте снаге режима и спречиле пораст екстремизма. Непознати број „војних саветника“ курдских пешмерги[2] стигао је у регион да помогне при обезбеђењу. Продаја оружја у САД нагло је порасла (have been spiking) од почетка кризе.[3]

Аналитичари упозоравају да би насиље могло да се прошири према региону Оклахоме где се производи нафта, или чак наруши проток у снабдевању америчким пивом – које је међу највећим у свету – и тиме створи прилику за раст екстремизма. Иако није познато да ли Ал-каида има огранак у Мисурију, њени лидери су раније наговестили да је то могуће.

Мисури је у свету озлоглашен услед тињајућих етничких тензија и бруталне режимске репресије, али посетиоце из иностранства овде дочекују срдачно и гостољубиво. Ово хаотично пространство прекривено шикарама и пиварама налази се у централном региону САД који из неког разлога Американци називају „средњи запад“, иако је ближе истоку земље.

Међу Американцима Мисури је познат као родно место Марка Твена – провинцијског писца из корпуса скромне али цењене америчке књижевности – али и као и постојбина Бадвајзера, традиционалног алкохолног напитка Америке. Власник Бадвајзера је данас фирма из Белгије, што је још један показатељ како глобализација трансформише чак и овај удаљени регион САД. Аналитичари кажу да су многе америчке заједнице у кризи, јер је глобализација преместила послове у развијеније земље и продубила нестабилност у Америци.

Локални специјалитет је „барбекју“, јело које се прави од свињских ребара. Становништво живи од традиционалних заната попут пољопривреде и ваздухопловне технологије. Регионални центар привреде познат је под локалним именом Сент Луис, по француском краљу из тринаестог века – што је траг историјског наслеђа Мисурија, као удаљеног и насиљем обележеног дела француске империје.

Мада су улице Фергусона у петак биле мирне, у ваздуху се јасно осећала напета неизвесност. Службеник кинеске амбасаде одбио је да коментарише, али је апеловао на све стране да се суздрже и поштују владавину права. За то време Москвом круже гласине да се стратези у Кремљу спремају за могућу војну интервенцију уколико се политичка нестабилност прошири и на оближњи, нафтом богати Тексас.

Посрбио с енглеског: Небојша Малић


[1] Прим. НМ: Ово је од речи до речи изјава Б. Х. Обаме о кризи у Ираку, само су имена промењена.

[2] Прим. ур: Војници Јужног Курдистана називају се именом „пешмерга“, што у преводу значи „борци за слободу“.

[3] Прим. НМ: Док је ово о Курдима измишљено, вест о порасту продаје оружја је сасвим истинита.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Измена: Овај чланак је промењен 28. 8. 2014. у 12:05 – додата је „секција“ ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ и линк на стварну вест из „Политике“.



Categories: Вести као да су праве

2 replies

  1. Урнебесно! Мада није смешно него озбиљно.

    Ово америчко с*ање испаде боље и од оригиналног с*ања ствари 🙂

  2. Далеко од тога да се треба радовати туђој несрећи,али имам осјећај да је врло мали корак од привидне стабилности до велике нестабилности… На крају ће заиграти мечка и пред кућом оних који се мечки нису надали, који су погрешно мислили да мечка игра само пред туђим кућама и само кад су то они лично организовали …

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading