Александар Вучић: Знамо да је Србин, Гаврило Принцип, изазвао Први светски рат

Vučić za CNN: Srbija više neće uzrokovati ratove u Evropi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić za CNN je izjavio da Srbija želi da postane snažan faktor stabilnosti i sigurnosti na Balkanu ali i u cijeloj Evropi, javlja Anadolija.

osl-482014


Na pitanje kako će Srbija odgovoriti na pritiske iz Evropske unije i iz Rusije u vezi sa izgradnjom plinovoda Južni tok, Vučić je kazao da Srbija jednostavno ne želi nikakve tenzije nego, kako kaže, želi svijetlu ekonomsku budućnost za svoje građane.

“Srbija želi da bude faktor stabilnosti u regionu. Već smo razgovarali sa našim evropskim prijateljima o Južnom toku, i jasno im dali do znanja da Srbija ima svoje interese. Nikome više ne trebaju ratovi u Evropi. Želimo da budemo moderna i napredna država. Srbija želi da do 2020. godine postane članica EU-a. Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali isto tako smo ovisni o plinu iz Rusije. Moramo misliti i o svojoj ekonomskoj budućnosti. Nećemo uvoditi sankcije Rusiji kao druge zemlje”, rekao je srbijanski premijer.

Napomenuo je da Srbija jednostavno više ne želi da se vraća u prošlost i da neće više stvarati nove tenzije i moguće ratove u regionu.

“Znamo da je Srbin, Gavrilo Princip, izazvao Prvi svjetski rat. Srbija više neće uzrokovati ratove i želimo biti stub stabilnosti u regionu. Nećemo učestvovati ni u kakvim ratovima i sukobima. Nećemo više stvarati probleme u Evropi. Mi sada usvajamo zakone koji će nas približiti članstvu u EU. Srbija će postati ekonomski razvijena zemlja”, istakao je Vučić.

(Анадолија/Ослобођење, 4. 8. 2014)

Вучић за CNN – велика вест за цео свет!

У интервјуу за CNN Вучић најпре каже како подржава територијални интегритет Украјине, као и то да Србија сматра да је Крим део Украјине. Потом, све лепше од лепшег, српски премијер тврди да је Гаврило Принцип (српски младић) изазвао Први светски рат. На крају, он се извињава свету, уверавајући га да Србија никада више неће правити проблеме (започињати ратове).

k-482014

Кликните на слику да погледате видео на сајту Dailymotion (1:03)

Наравно, Вучићу није пало на памет да помене Косово и Метохију. Зашто Запад признаје неповредивост граница држава у Европи када је у питању Украјина, а то исто занемарује у случају Србије? Зар за Србију постоје нека друга правила? Ако постоје, зашто постоје? Ако западне земље и НАТО могу насилно да узму део српске земље, и то оне најсветије, да би тамо формирали парадржаву, зашто тако да не поступају и други. Или, правила и закони ће се поштовати само онда када то моћницима одговара?

Казати да је Гаврило Принцип изазвао (покренуо) Први светски рат (“…triggered the WWI”) веома је лакомислено. Већина озбиљних историчара (па и оних на Западу) клони се таквих упрошћених квалификација и стереотипа, пошто је јасно да се Велики рат спремао неколико година унапред, и да би он избио независно од видовданског атентата у Сарајеву и убиства Франца Фердинанда. Оваквим непромишљеним изјавама председник српске владе окривљује Србе за почетак једног ужасног историјског догађаја – Великог (светског) рата. Овде се само поставља питање, да ли је он (Вучић) то свесно учинио, или се није најбоље снашао пошто је говорио на енглеском језику? Али, и да је ово друго у питању, тешко би се могао оправдати, јер је могао да прича на српском, а Аманпорова би већ нашла некога да то преведе, зар не? Овако, српски непријатељи тумаче поменуте Вучићеве речи као признање да је српска „злочиначка“ (“терористичка”) природа крива за почетак светског рата у коме је страдало 17 милиона људи. Наравно, само будала може да каже да акт једног обичног човека, борца за слободу или очајника (свеједно), било где у свету, може да изазове било какву озбиљнију последицу по планету, макар да таквом очајнику пође за руком да убије и неког државника из водећих (најјачих) земаља света. Зар би се нешто променило у светској политици, да је, којом приликом, Србин убио Џона Кенедија у Даласу? Јасно је да не би. Светски рат због тога сигурно не би започео. Не би започео ни да га је убио Рус. А зашто не би почео? Па зато што услови за започињање светског рата у том временском периоду нису били сазрели. Несхватљиво… српски премијер је занемарио такву очигледну истину и дао је прилику непријатељима Србије да тврде како се, ето, и Срби слажу (признају) да су кривци за изазивање једне од највећих светских трагедија.

На српску жалост, председник српске владе се није зауставио само на тврдњи да је Србин изазвао Први светски рат. Већ у следећој реченици Александар Вучић сасвим “укопава” своју отаџбину, окривљујући је за изазивање ратова у новијој историји Балкана и Европе. Наиме, он је потом рекао за CNN да “ми желимо мир и да не желимо да и даље правимо проблеме” (“… we are striving for peace … not to cause any more problems”). Свакако, ако српски премијер тежи миру, тада је јасно да поменути “проблеми” могу бити само ратови које је Србија, по његовом мишљењу, “изазивала” у свету и Европи у последњих сто година. Оно што би се ретко ко усудио да каже – чак ни највећи српски непријатељи не окривљују Србију за све ратове у последњих сто година – рекао је српски председник владе. Престаћемо да будемо злочести и убудуће ћемо бити добри! – поручио је Александар Вучић у име свог “вољеног” народа српског, онако како то чине деца која су (из обести) поразбијала прозоре у комшилуку.

На крају, српски премијер, да би читаву лакрдију око “српске кривице” за нереде у свету довео до врхунца, умирује CNN публику речима “да Срби сада желе мир и да желе да буду стуб стабилности у региону”, што је, ваљда, само по себи “велика вест за цели свет”. Као да свет нема другог посла него да мисли о томе где је Србија и ко су Срби. Шта је човек тиме (“вест за цео свет”) рекао или шта је желео да каже, тешко је разумети; а сличан исказ би вероватно могао да буде узет за предмет озбиљне научне студије о менталном склопу једног уцењеног вазалног владара у банана републици.

Д. Гостељски

(Корени, 6. 8. 2014)

ЦЕО ПРИЛОГ СТАНИЦЕ CNN ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ 



Categories: Вести над вестима

12 replies

  1. Видим да ме нисте послушали – поново без посебне напомене дајете текст хумористичког карактера.:))))

  2. Сагкасан са пензионером. Није ми јасно чему хумор у нашој ситуацији?

  3. @ слободан млинаревић

    Поштовани,
    Да ли нам је хумор потребан или не – то остављам за другу прилику (док се овде “среде ствари” проћи ће – не један него два људска живота, па никад неће бити “право време”), али ова вест, овај интервју А. Вучића није сатира нити хумор него права вест.

    Уосталом, ево линка још једном http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/world/2014/08/05/intv-amanpour-fred-pleitgen-serbia-prime-minister-aleksandar-vucic-air.cnn.html

    Хвала на коментару,
    Александар Лазић

  4. Направио сам озбиљан превид. Повукао ме је коментар “пензионера” и повремено објављивање текстова под “С*ање ствари”. Извиљавам се свима!

  5. И ја сам био помислио да је ово са С-ања ствари. Па за ово би у нормалној земљу одмах морао да да оставку. У нормалној…

  6. @Ђуровић
    Стално се питам, зашто око мене људи имају узречицу “да смо у нормалној земљи”. Па која је то “нормална” земља у којој власт не лупета? Шта говоре Обаме, Камерони, Ештонке и остали? Ви који живите у белом свету, ваљда знате све о томе. Па нису Срби у Србији измислили корупцију, која нам се “спочитава”! Колико је има у Италији заједно са мафијом, Берлускони Вам је ту под носом. О Америма да не говоримо. Нисам очекивао, да и од Вас то чујем.

  7. Ја сам одмах схватио да је ово није шега, шала, пошалица или виц већ права вијест, премда је то код нас -мислим на бивше Ју просторе-све могуће и уобичајено… Признајем да сам се малчице колебао… Замислите кад би могло да се деси да Вучић из 1992.г. сретне Вучића из 2014. Убио би ка’ пса што би казали у Црну Гору. Ово важи и за Тому Николића.
    А што се нормалности тиче, чини се да нема много таквих држава. Скандинавија и још пар сличних. САД је једна од најненормалнијих… Нпр. друмска полиција заплијени око 5 милијарди долара годишње -кеш је у питању- од возача заустављених аутомобила. Процедура за враћање постоји, али је терет доказивања на власнику. Скоро су жени возачу рекли да ако не пристаје на запљену нађеног кеша да ће јој одузети дјецу, која су такође била ту. Била је сумњива онако, иако у ауту нису нађене дрога или нешто слично. Тако се финансирају полицијске станице.
    Кољевка демократије. Ма немојте касти.

  8. Прва реченица из видео клипа (занемарујући поштапалицу “I can tell you something”) гласи:
    „As you know, Serbian guy triggered that First World War, Gavrilo Princip, and there were always different assessments on his role from Serbian side and also on the Austrian and German side.“

    „Као што знате, српски младић је изазвао Први светски рат, Гаврило Принцип. Увек су постојале различите процене о његовој улози од српске до аустријске и немачке стране.“

    Водеће домаће агенције су „прекомпоновале“ одговор премијера, тако да „пуна“ изјава са интерпретацијом прве две реченице „Танјуга“, односно РТС-а, гласи:
    „Као што знате, Гаврило Принцип је испалио тај први метак и било је различитих процена тог поступка. Мислим на српску страну и на немачку страну. Али то је управо разлог због којег ми тежимо миру, чинимо све како бисмо очували нашу позицију фактора стабилности у региону. Да не стварамо више проблеме, да не будемо део проблема, већ да будемо део решења. Да будемо део стварања модерне државе, да створимо најбоље могуће услове у овом региону. То је разлог због којег не желимо да учествујемо ни у каквим сукобима, борбама, ничему сличном.“
    http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/1665226/Vu%C4%8Di%C4%87%3A+Srbija+%C4%87e+biti+stub+stabilnosti.html

    Тиха цензура.

    П.С.

    Можда је (П)ПВ био толико узбуђен што гостује на мрежи Си-Ен-Ен, тако да се није концентрисао на то шта говори.

  9. Мислим да сам у мом тексту појаснио појам нормалне земље. Италија није појам нормалности, али је Берлускони ипак осуђен, као што је Де Лутри завршио у затвору… као и многи мафијаши. Мало их је на слободи. Италија и Француска, наравно, нису срећан пример за нормалну земљу. Сакандинавци би требали бити најближи том идеалу, али и САД, без обзира на њихову империјалистичко-колонијалистичку политику и намерно заглупљивање већине становништва. Са друге стране, заштићен си законом као што ти омогућавају и да напредујеш у томе чему се посветиш. Они улажу и у праве ствари. Ми?

  10. Прилажем видео клип из емисије “Распакивање” (РТС, 2010). У питању је поглед на (П)ПВ-у из угла психолога Требјешанина, социолога Бакића и др.
    Препоручујем део од тренутка 2:06.

  11. @ Zoran Djurovic
    Тачно је, да сте можда некоме „појаснили“, нажалост, ја сам очекивао, да ОБЈАСНИТЕ и одговорите, које су то „нормалне“ земље. У покушају, да одговорите стигли смо и до термина „идеал“. Ако сте желели рећи, да Србија није идеална држава, лако би се разумели. Ако су за Вас, школованог православца, нормалне државе, државе са браковима мужеложника, ако су за Вас нормалне државе у којима се алкохол лоче(Скандинавија), и ако не видите, да је и овај наш Моћник, после препарирања, почео да прича на сличан начин, као поменути у мом претходном коментару и да то његово, није од нас, онда сте отишли из православља. Кажу, неки наши, а ваљда и Ваши, да су те, за Вас нормалне земље, уствари јеретичке, а то би ваљда значило „ненормалне“. Посебано ме запрепашћује, да Амере амнестирате од свих могућих злочина у сопственој земљи, као и злочина по свету. Уживам што сам рођен, што сам живео и радио(закачио сам мало и белог света) и што ћу да умрем у НОРМАЛНОЈ И ПРАВОСЛАВНОЈ ДРЖАВИ. Ја иначе не познајем појам „нормална држава“ и овде се истим служим условно. Ви као школован човек, који се бави науком, са искуством у свету, морали би знати, да тај појам не постоји и да ниједан Италијан, Амер, Швед или Холандез, НИКАДА за своју државу не би рекли, да је НЕНОРМАЛНА!

  12. gdje i od koga su srbski politicari ucili istoriju ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading