ИН4С: И званично – одлуке из Бриселског споразума неуставне

Објављивањем у Службеном гласнику РС одлуке Уставног суда о неуставности и незаконитости Уредбе Владе Србије којом су привременим приштинским институцијама уступљене копије земљишних књига са Косова и Метохије, и формално је тај акт (проистекао из Бриселског споразума) стављен ван снаге.

Тиме је и сам Бриселски споразум де факто оцијењен као неуставан, односно оспорен је практично поптис представника државе Србије на истом.

paraf-dacic

Подсјетимо, Уставни суд Републике Србије донио је још 30. јануара одлуку да Уредба о посебном начину обраде података садржаних у катастру земљишта за Аутономну покрајину Косово на основу које је Влада РС уступила копије земљишњих књига са територије АП Косова и Метохија албанским властима у покрајини, у вези са чиме је иницијативу поднијела Демократска странка Србије (ДСС). Првог дана августа, и званично је објављена у Службеном гласнику.

У образложењу одлуке се наводи да је Влада РС у више наврата захтијевала да се застане са поступком како би се донијели потребни закони у вези АП Косово и Метохије, међутим до данас није донијет нити један закон који регулише ту материју.

Будући да је спорна Уредба донијета на основу Бриселског споразума поставља се питање уставности осталих правних аката донијетих на основу њега, па и самог споразума, за који је, према општим оцјенама стручне јавности, још од момента његовог потписивања било јасно да је неуставан.

У Влади Србије за сада не коментаришу чињеницу да је одлука проистекла из Бриселског споразума поништена.

Извор: ИН4С

(ФБ репортер, 7. 8. 2014) 



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading