План кијевске хунте за избеглице: логори, затвори и присилна мобилизација

Увод

Увод написао: „Степски Соко“/The Saker/Балобан

Документ у наставку који су објавиле LifeNews (published by LifeNews) је копија писма које је вршилац дужности министра одбране Украјине, генерал-пуковник Михаил Ковал, послао председнику Украјине Петру Порошенку.

p-hunta-1

Овај најновији „бисер“ нацифашистичке украјинске власти најдиректније крши Конвенцију о избеглицама из 1951 (1951 Refugee Convention) као и допунски протокол из 1967 (1967 Protocol), као и примењиво обичајно међународно право.

Неколико ствари које треба имати на уму:

  1. Основно правило избегличког права је забрана да се избеглице протерују из безбедне зоне у опасну. Када избеглица једном пређе у безбедну зону (ма где то било), нико не сме да је тера да се врати тамо где је опасно (ово важи чак и за оне оптужене за ратне злочине или злочине против човечности; иако овде о таквим оптужбама није реч, треба рећи да чак и за особе у тој категорији важи право на суђење, а не на протеривање у опасност од које су побегли).
  2. Друго основно правило избегличког закона је очување породица: без обзира на околности или на било шта што су чланови породица (наводно) учинили, породице се не смеју раздвајати. Породицама (супружницима, деци, родбини, старима, итд.) мора бити дозвољено да остану на окупу.
  3. Треће основно правило избегличког закона је да су избеглице особе којима је потребна заштита, а не биомаса која може да се експлоатише као радна снага или војска; нити је дозвољено да се присилно задржавају, деле у групе или размештају на посебно одређена места (колико год та места лаицима изгледала пригодна). По закону, избеглице имају неограничено право кретања у држави где имају избегличка права, и не смеју да се држе одвојено од остатка становништва. Ово је afortiori случај када су избеглице унутар земље где већ имају сва лична, политичка и друштвена права, као нпр. украјинске избеглице у Украјини.

Ово су само неки проблеми на први поглед. Детаљнија анализа би без сумње открила још више. Засад, остављам вам да размотрите овај сјајни пример тоталитаризма у Украјини.

p-hunta-2

p-hunta-3

Кликните на слике за увећање

Predsjedniku Ukrajine, P. A. Porošenku

Dragi Pjotr Aleksejevič!

Po vašoj zapovijesti, ovim putem podnosim prijedlog glede našeg odnosa prema izbjeglicama iz područja gdje se sprovodi anti-teroristička operacija („ATO“). Kako bi izašli u susret izazovima pred Ministarstvom obrane Ukrajine glede mobiliziranja i rotiranja osoblja u zoni ATO, kao i unaprijedili učinkovitost mjera filtracije, smatram nužnim uvođenje sljedećih kategorija izbjeglica:

Kategorija “A”— žene i djeca: smješteni u skrb edukativno-naobrazbenih ustanova (internata, škola, sirotišta)

Kategorija “B”— invalidi i umirovljenici: smješteni u skrb liječničkih i socijalnih službi (u što spadaju domovi za odgovarajuće podkategorije)

Kategorija “C”— muškarci između 18 (vojno sposobna dob) i 65 (dob mirovine) godina, da se dodatno podvoji u dvije kategorije:

Grupa “C1”— između 18 (najranije vojno sposobni) i 50 (kraj vojne sposobnosti); i,

Grupa “C2”— između 50 (kraj vojne sposobnosti) i 65 (dob mirovine) starosti.

Grupa“C1” ima biti podložna OBVEZNOJ i punoj mobilizaciji u Oružane Snage Ukrajine (ili druge adekvatne postrojbe) radi sudjelovanja u ATO, na rok od na primjer dva mjeseca. Ako muškarci iz navedene grupe imaju zdravstvenih problema, ali nisu invalidi, da se prebace u Grupu “C2”.

Grupa“C2” ima biti podložna OBVEZNOJ mobilizaciji u pričuvni sastav (ili npr. u postrojbe zadužene da kontroliraju teritorij već očišćen od terorista u tijeku ATO) na rok od npr. jednog mjeseca.

Grupama“C1” i“C2” dodijeliti izbjeglički status i garancije skrbi samo nakon demobilizacije iz Oružanih snaga Ukrajine. Glede osoba koje izbjegavaju mobilizaciju, Sigurnosna služba Ukrajine (“SBU”) ima primijeniti detaljne mjere filtracije. U slučajevima gdje postoji osnov, primijeniti postojeći krivični zakon.

Držim da bi ovaj pristup:

a) zadovoljio potrebe namicanja osoblja za sudjelovanje u ATO;

b) umanjio pritok izbjeglica kojima bismo inače morali obezbijediti socijalnu skrb;

c) umanjio prijetnju unutrašnjeg sukoba, gdje bi stanovništvo centralno-zapadnih, sjevernih i južnih oblasti tražilo odgovor na prigodno pitanje, zašto njihovi muškarci moraju da brane istok Ukrajine, riskirajući živote i zdravlje, dok sposobni muškarci sa istoka bježe u izbjeglištvo;

d) smanjio mogućnost zlostavljanja izbjeglica od strane određenih kategorija stanovništva;

e) omogućio nam uvid u brojno stanje pro-ukrajinskog stanovništva na istoku, bez sprovođenja socijalnih studija i upita.

Stav Ministarstva obrane Ukrajine glede ovoga usaglašen je sa kabinetom premijera Ukrajine i Sigurnosne službe Ukrajine.

S štovanjem,

General-pukovnik M.V. Koval

V.D. Ministar obrane, Ukrajina

http://slavyangrad.wordpress.com/2014/07/14/ukraines-demarche-refugees/

Превео и прилагодио: Небојша МалићCategories: Посрбљено

1 reply

  1. Свака сличност са третманом војно способних избјеглица – Срба из Босне и Хрватске у Србији 92-95 је сасвим случајна. Ово није написано из личних разлога, јер ја нисам био тај који је био угрожен оваквим псотупањем.

Оставите коментар