Алан Грин и Ана Лапе: Зашто је органска храна прави избор за вашу децу

Само у случају да сте неодлучни, ми ћемо Вам помоћи да изаберете да дјеца треба да једу органску храну

(Time, 23. 6. 2014)

Анкета коју је прошле недјеље радила Органска трговинска асоцијација показује оштар пад продаје органске хране – родитеља кажу да је цијена кључни фактор ограничавања њихове органске куповине. „Родитељи су задужени за кућни буџет и треба да препознају предности органски произведене хране“, рекла је Лора Бача из Трговинске организације. „И они који су спремни да плате мало више треба да знају да дају својим породицама највиши квалитет и већину здравих производа која се нуди у локалној продавници.“

t-o-f-skrin

Већ се чују скептици органске исхране: „Највиши квалитет? Здрави производи? Сплачине, органска индустрија само жели да продаје више својих производа.“

Али истина је да избор сертификоване органске хране – када можете да приуштите – јесте један од најбољих избора који можете учинити за своју дјецу. Ми би требало то да знамо: као мама двије дјевојчице и аутор књига о одрживој исхрани (Ана) и као педијатар и отац четворо дјеце (Алан), имамо увид у истраживања и искуства из прве руке.

Бирамо органску исхрану јер знамо, на примјер, да дјеца храњена органски имају много нижи ниво метаболита високоризичних инсектицида у својим тјелима. Ми такође знамо да избор органске хране смањује ризик од изложености токсичним пестицидима у нашој исхрани. Комисија предсједника 2008-09. у извјештају о борби против рака наводи: „Цијела популација САД је изложена свакодневно бројним пољопривредним хемикалијама.“ Многе од ових хемикалија су познате или су под сумњом да изазивају рак или поремећај наших хормона, опонашајући тестостерон или естроген. Аутори извјештаја настављају: „Скоро 1.400 пестицида … регистрованих од стране Агенције за заштиту животне средине за пољопривредне и непољопривредне сврхе … су повезани са појавом рака мозга / централног нервног система, дојке, дебелог цријева, плућа, јајника … као и Хочкин и не-Хочкин лимфома“, као и са другим болестима.

Америчка академија за педијатрију 2012. године, такође, упозорава на изложености пестицидима: „Дјеца сусрећу свакодневно пестициде и имају јединствену осјетљивост на њихову потенцијалну токсичност, хроничне здравствене импликације и из акутног и хроничног излагања се појављују.“

Иако не можемо ограничити све изложености наше дјеце токсинима у животној средини, имамо право гласа у избору хране коју једу. И један од најбољих начина да ограниче своју изложеност овим хемикалијама јесте одабир органске хране. Због упорности пестицида у окружењу, нема хране која је 100% чиста од њих, али Центар за одрживу пољопривреду и природне ресурсе при државном Универзитету Вашингтон је утврдио да органска храна има знатно ниже остатке пестицида него конвенционална храна.

Избор органског меса и мљечних производа за своју дјецу је такође најбољи начин да се обезбједи да не буду изложени ендокриним реметилачким хемикалија, као што су синтетички хормони који се дају стоци да би утицали на брзину раста и мијењање репродуктивних циклуса. Поред тога, бирајући органско месо и мљечне производе спречавате унос дневних доза антибиотика, који може да доведе до отпорности опасних бактерија на антибиотике.

Ваша дјеца ће добити више од добре ствари. Недавна студија коју је наручила Органска земљорадничка задруга о односу органски и неоргански организоване производње, пронашла је у органским производима медицински значајно већу концентрацију омега-3 масних киселина, за које је познато да су здраве по срце и крвне судове. „Органска долина доказује оно што је нашим породицама фармера познато већ дуже вријеме“, рекао је Џорџ Сајмон, оснивач кооперативе. „Не само да је квалитетан пашњак боља прехрана за краве, она производи нутритивно супериорно пуномасно млијеко.“

Органска храна је здрав избор за све нас, а посебно за дјецу. Одојчад и дјеца су посебно осетљива на хемикалије, јер се њихов имуни систем још увек развија, а дјелом и због тога што су она по килограму тјелесне тежине, они више изложени дејству хемијских остатака него одрасли. Други разлог је да дјеца и бебе имају тенденцију да једу много више одређене намирнице од одраслих, мислимо на банане или јабуке.

Фетус који се развија у материци је можда најугроженија од свих: три студије научника са Универзитету Колумбија, Универзитета у Калифорнији и Берклија, показале су да труднице изложене већим количинама органофосфорним пестицидима рађају дјецу која када достигну основношколски узраст „имају, у просјеку, IQ неколико поена нижи од својих вршњака“.

Правимо избор за органску исхрану не само због здравља и безбједност наше и све дјеце, али и посебно да бисмо заштитили децу људи који узгајају и припремају нашу храну. Знамо, на пример, да дјеца рођена од жена изложених пестицидима у пољопривредним областима или заједницама имају нижи IQ и друге узнемирујуће здравствене исходе.

Шта је са том Станфорд студијом из 2012. године у којој је наводно пронађено да органска храна није боља за вас? Метастудија је широко представљена у медијима и тврдили су да су пронашли „мало доказа о здравственим предностима органске хране“. Док је студија показала да конвенционални производи пет пута чешће садрже пестициде него органска храна, аутори студије одбацују овај закључак на основу процјене само укупног броја остатака пестицида у храни, а не разматрају токсичност остатака. Критичари ове студије су нагласили да је ова токсичност одређеног остатка оно што представља ризик за наше здравље и оно што је битно. Према Вашингтонском центру, који је користио исти скуп података, али је процјену здравственог ризика спровео на основу познате токсичности остатака долази до „смањења од 94% у здравственом ризику“ од пестицида када једете органску храну.

Овог љета, можете се придружити породицама широм земље излазећи да у својим локалним пијацама или супермаркетима тражите органску храну, знајући да када можете да приуштите избор, органска храна један је од најбољих избора који можемо да направимо за здравље наших породица.

Лапе је суоснивач Small Planet Institute и национални најпродаванији аутор, недавно објављене књиге Дијета на усијаној планети. Грин је водећи педијатар и аутор Храњења бебе, између осталих књига

Са енглеског посрбио: А. Ж.



Categories: Посрбљено

1 reply

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading