Досеже ли српска цензура и до Немачке?

ss-face-240У кратком прегледу боравка премијера Србије Александра Вучића на традиционално (не)угодном немачком терену код канцеларке Ангеле Меркел догодила се 1) конференција за новинаре, 2) цензура на тој конференцији за новинаре (како тврдe портал Дневно.рс и слободна новинарка Наталија Милетић), а онда је 3) у свом препознатљивом стилу реаговао „независни“ дневни лист „Информер“ и његов уредник Драган Ј. Вучићевић.

Тим редом доносимо прилоге о томе како у Србији нема цензурe а има слободног и независног новинарства.

А. Л. 

Вучић у Берлину: Не знам ко у Влади Србије има плагијат

‘Завршићемо наше послове, желимо да будемо део Европе и део развијеног света. Верујем у стабилност западног Балкана и да желим да Србија буде сидро стабилности’, рекао је премијер Србије Александар Вучић на конференцији за штампу након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел. На питања новинара о цензури и академским плагијатима Вучић није желео да даје опширне одговоре.

Конференција за штампу, на којој су се новинарима обратили немачка канцеларка Ангела Меркел и премијер Србије Александар Вучић одржана је данас у Берлину. Новинарима се прва обратила Меркелова речима да ће „привредна сарадња Србије и Немачке зависити од транспарентности и од тога колико ће правна ситуација у Србији бити стабилна”.

1_145380

На то се надовезала примедбом о побољшању односа Србије и Косова.

– Видели смо значајни напредак у одмосима Србије са Косовом. То резултира тиме што управо отварамо прва поглавља преговора, и њима ћемо значајно дати допринос дијалогу – рекла је она.

Након Ангеле Меркел новинарима се обратио премијер Србије Александар Вучић. Он се захвалио на госпопримству и томе што је немачка канцеларка нашла времена за сусрет са њим у свом згуснутом распореду.

– Желимо бољу сарадњу и још веће присуство Немачке у Србији, као и више инвеститора.

Ми ћемо да завршавамо наше послове јер желимо да будемо део Европе и развијеног света. Верујем у стабилност западног Балкана и да желим да Србија буде сидро стабилности.

Он је изјавио да је Ангели Меркел обећао и да Србија неће правити никакве проблеме на Балкану, као и да је Србија спремна за отворено тржиште.

На крају обраћања, Вучић се захвалио Меркеловој на помоћи коју је Немачка пружила Србији током катастрофалних поплава у мају.

Међутим, на питања новинара о цензури медија у Србији, као и о наводима о плагијату докторске дисертације појединих министара, Вучић није желео да даје опширне одговоре.

– Ја не знам ко има плагијат. Госпођи Меркел сам рекао све што сам имао да кажем о цензури медија. Ми смо слободна демократска земља, спремни смо на критике, међутим примери цензуре који су нам дати просто нису били истинити – истакао је Вучић.

На питање немачког новинара о томе да ли жели да створи ситуацију да буде више слободе медија у Србији, Александар Вучић одговорио је да је „у Србији огромна већина медија, око 80 до 90 одсто у приватном власништву.”

– Моја намера и део мог предизборног програма била је да утичем на то да се сви медији приватизују кроз законе. Жеља нам је да гарантујемо пуну и апсолутну слободу медија – рекао је Вучић новинарима.

(Дневно.рс, 11. 6. 2014)

Дневно.рс: Цензура – новинарка питала Вучића за плагијат, па добила „пацку“ од српске амбасаде

Наталију Милетић, слободну новинарку, позвали су из српске амбасаде, рекавши јој да им се више не јваља за акредитацију.

Након разговора српског премијера Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел, уследила је конференција за штампу.

Новинари су постављали питања у вези са односима Немачке и Србије, а премијер се одмах на почетку захвалио на гостопримству и рекао да „Србија жели бољу сарадњу и још веће присуство Немачке у Србији, као и више инвеститора.”

Између осталог, државницима се обратила и слободна новинарка Наталија Милетић, која је поставила питање о цензури медија у Србији, као и о наводима о плагијату докторске дисертације појединих министара.

– Ја не знам ко има плагијат. Госпођи Меркел сам рекао све што сам имао да кажем о цензури медија. Ми смо слободна демократска земља, спремни смо на критике, међутим примери цензуре који су нам дати просто нису били истинити – истакао је Вучић на конференцији за новинаре.

Неколико сати касније, новинарка Милетић је на свом профилу на Твитеру написала следеће: „Управо су ми људи из амбасаде у Берлину рекли да им се висе не јављам за акредитацију. Stay tuned.”

(Дневно.рс, 11. 6. 2014)

Насловна страница листа „Информер“ посвећена делом и новинарки Наталији Милетић



Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. ДОСЕЖЕ ЛИ СРПСКА ЦЕНЗУРА И ДО НЕМАЧКЕ? И ДА, И НЕ… ДОСЕЖЕ ДО СРБА У НЕМАЧКОЈ, КОЈИ КАО И НОВИНАРКА НАТАЛИЈА МИЛЕТИЋ БАР ДОНЕКЛЕ У СВОМ ПОСЛУ ЗАВИСЕ (И ДОК ЗАВИСЕ) ОД СРПСКИХ ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА (АМБАСАДА СРБИЈЕ САДА ЗА КАЗНУ ОДБИЈА ДА ЈОЈ ДАЈЕ АКРЕДИТАЦИЈЕ…). АЛИ, НЕ ДОСЕЖЕ ОНА ДО ТЕ ИСТЕ НАТАЛИЈЕ МИЛЕТИЋ КАДА ЗА “ДОЈЧЕ ВЕЛЕ” ПИШЕ И ОБЈАВЉУЈЕ ОДЛИЧАН ЧЛАНАК “МЕГАТРЕНДОВИ ПОТЕМКИНОВИ УНИВЕРЗИТЕТИ” (http://WWW.DW.DE/MEGATRENDOVI-POTEMKINOVI-UNIVERZITETI/A-17704655?MACA=SER-SERBIAN_ALL-2277-RDF). У ТОМ ЧЛАНКУ ОНА ВРШИ “ОБДУКЦИЈУ” МЕЂУНАРОДНИХ ОПЕРАЦИЈА МИЋЕ “DE BOZINOFF”-A. ПРАВА ПОСЛАСТИЦА!!! МА, ПРЕМА МИЋИ СУ БАРОН ФОН МИНХАУЗЕН И ОСТАП БЕНДЕР ПРАВЕ БЕБЕ! БИЛО БИ ДОБРО ДА ГА ПРЕНЕСЕТЕ, ЈЕР ДО САДА, КОЛИКО ЗНАМ, НИЈЕДАН СРПСКИ ТЕКСТ СЕ НИЈЕ ДЕТАЉНИЈЕ БАВИО ТИМ АСПЕКТОМ МИЋИНЕ ДЕЛАТНОСТИ.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading