Папа и патријарх Вратоломеј потписали екуменску Декларацију у циљу уједињења хришћана

Римокатолички папа Фрања и православни васељенски патријарх Вартоломеј потписали су у Јерусалиму заједничку екуменску декларацију у циљу уједињења хришћана.

p-v-1

После потписа декларације у којој се позива на приближавање Римокатоличке и православне цркве, Фрања и Вартоломеј су одржали заједничку молтву у цркви Христовог гроба у Старом граду Јерусалима.

Светске агенције оцењују да је то историјски догађај у хришћанству, јер католици и православци никада нису били тако блиски доктринарно од велике шизме 1054. године, када је дошло до канонског одвајања и прекида литургијске заједнице западне и источне цркве.

Циљ папине посете Светој земљи јесте обележавање 50. годишњице историјског сусрета у Јерусалиму папе Павла VI и тадашњег васељенског патријарха Атинагоре.

p-v-2

Папа је раније данас позвао на миси у Витлејему председнике Израела и Палестине, Шимона Переса и Махмуда Абаса, да заједно дођу у Ватикан и моле се за мир.

„На месту где је рођен Принц мира, желим да позовем Шимона Переса и Махмуда Абаса да се заједно са мном у Ватикану моле за мир. Мир се гради малим гестовима, али зато многи пате и стрпљиво чекају”, рекао је папа верницима на миси.

Фрања је израелско-палестински сукоб оценио као „све неприхватљивији” и позвао обе стране да донесу храбре и креативне одлуке како би се склопио коначан мир.

Поглавар Римокатоличке цркве данас је одступио од протокола и неочекивано стао испред зида који дели Израел и Западну обалу.

Папа је ненајављено изашао из аутомобила и молио се неколико минута испред зида, на којем се и даље налазе графити и поред тога што је префарбан пред његов долазак.

Абас, с којим се папа састао током дана, рекао је да је то „ружан зид који је Израел силом изградио на палестинској територији”.

Папа ће сутра одржати мису на Сионској гори, месту последње вечере Исуса Христа за хришћане, и гробу цара Давида за Јевреје.

Папа ће сутра обићи Јерусалим, где ће се одвојено састати с јерусалимским главним муфтијом и израелским рабинима. Такође ће одржати молитву код Зида плача и посетити меморијал Холокауста Јад Вашем.

(Бета-АФП, 25. 5. 2014)



Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. znate li vi sta je to,TRI miliona,bilo cega,a znate li,sta je i koliko je to OKO TRI miliona glava,a znate li koliko je to oko TRI miliona Srpskih glava,koje su neki drugi hriscani,samo u zadnjih sto godina pogubili,na razne i monstruozne nacine.znate li VI,da ja to ne mogu [ili jos ] da oprostim i prezalim.papa ce morati u Jasenovac,da moli i pita za oprost u najmanju ruku.mislim da bih onda dobrano razmislio,da i ja taj greh oprostim,ali ne i da zaboravim,dotle,ja ne prihvatam ,nikakve pisanije,ni potpise.

  2. mogu svi od reda da se sližu sa koljačima u mantijama, ali srbi neće nikada! ako se ne varam, i prošli put kada se ovo pokušalo, svi su stali na rudu, samo su srbi bili protiv, i propalo je pomirenje…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading