Слободан Аћимовић: Како су у Холандији извештавали о поплави у Србији и РС

Отворено писмо Александру Вучићу и Милораду Додику

Прво погледајте приложену слику на којој се види телетекст страница официјелног холандског телетекст јавног сервиса који обавјештава своје грађанство о актуелној временској ситуацији у Европи.

Ова страница се односи на вести о стању у Југоисточној Европи.

hl-teletekst

Дослован превод:

ВРЕМЕ ЕВРОПА

Југоисточна Европа и Турска

На Балкану у суботу има поново многобројних падавина и веома је облачно. У Црној Гори и Албанији је вријеме мање промjенљиво и с времена на вријеме сија сунце. У Румунији и Бугарској има периода са сунцем, али у току дана појављују се и повремене падавине. У Грчкој је претежно суво.

Анталија  Полуоблачно

Атина     Полуоблачно

Букурешт  Полуоблачно

Дубровник Сунчано

Хераклион Полуоблачно

Истанбул  Сунчано

Сплит     Сунчано

Наравно овде Београда нема. Навели су само туристичка мјеста?

Не, нису. Букурешт и Истанбул, на примјер нису нека посебна туристичка мјеста.

Какво лицемјерно и тенденциозно извјештавање о времену у Југоисточној Европи!

Драги предсједниче Владе Србије и предсједниче Републике Српске,

Ова информација из Холандије, коју вам шаљем, је веома битна из више разлога:

1. Због врло брзог темпа живота и због гомиле информација које медијално преплављују цијелу планету  ТЕЛЕТЕКСТ има улогу да се становништво обавјештава укратко о свему и свачему што се дешава  у некој земљи и у иностранству. Овде и ни на једној од страница телетекста се ни једном рјечју не помињу катастрофалне поплаве у Србији и Босни, што није случајно.

Холандски јавни сервис се стриктно придржава тајних директива када је ријеч о обавјештавању своје јавности, када је у питању српски народ. На овој вијести о времену у Југоисточној Европи нема ниједног слова о временским приликама у Србији. Сјетите се недавне карте коју је Украјина презентирала својој јавности о територији Европе, гдје наравно нема Србије. Дакле ништа није случајно.

2. За разлику од неких независних новинских агенција и ТВ станица, јавни ТВ сервис државе Холандије је једна од водећих институција на Западу, која се стриктно придржава нечијих директива по којима се негативне појаве из нашег народа објављује у ударним терминима, а појаве, које би могле да прикажу наш народ у позитивном смислу, се тотално игноришу и прећуткују.

3. Не помињући ни једно једино слово о катастрофалној трагедији у Србији и Босни има за овдашњу јавност још један циљ. Домаће становништво не треба да буде о овом догађају обавјештено или ако се обавјести, онда то треба тако објавити да овдашња јавност помисли да се ради о неким минималним штетама. Са овим поступком се управо саботира или онемогућује јавност да покрене акцију помоћи широких размјера  српском народу. У Холандији има и те како много људи и фирми добре воље који су сигурно спремни да пруже помоћ било које врсте, али се свјесно прећуткује обавјештавање о овој хуманитарној катастрофи, како би се осујетила таква акција холандског народа.

4. Уосталом не треба некога молити и тражити да нас воле, али им треба упутити жестоку критику на највишем политичком нивоу, да покажу бар мало елементарног новинарског достојанства о објективном обавјештавању своје јавности о догађајима у свијету, било да се ти догађаји одвијају у Бангладешу, Боливији, на Криму,  Гренланду или ко зна гдје.

5. Ако одузмем својих 20 година дјетињства и младости незреле за политичке прилике и збивања у свијету, ја,  који сам прешао 60 година старости, осталих 40 година, година зрелих за разумијевање сваке врсте друштвених збивања, могу да подијелим на 2 периода у трајању од по 20 година. Када упоредим моја искуства у току 20 година  проведених на просторима социјалистичке Југославије и 20 година живота проведеног на простору једне капиталистичке државе као што је Холандија, онда вам са 100% сигурности могу дати сљедећу оцјену. Оно што смо давно критиковали како је социјалистичка и комунистичка штампа била тотално диригована и под сталном цензуром разноразних комитета и да није било слободе штампе, то је било, вјерујте мени, „цица-маца“ у односу како се овде перфидно диригује и цензурише, шта се може, а шта се не може писати. Није случајно Новак критиковао CNN и BBC о скоро никаквом приказу хуманитарне катастрофе у Србији и Босни.

6. Мој апел је, а то мислим заиста озбиљно, да се поводом овога на највишем мјесту морају огласити и Александар Вучић и Милорад Додик и то што је прије могуће, па свидјело се то неким круговима на Западу или не. Знајте да има доста доброг свијета и на Западу, који мисле добро нашем народу, али се мора упутити критика оним  круговима који нам не мисле никакво добро. Па да покушате узбуркати њихову јавност.

П. С. Холандски телетекст је ипак у суботу навече објавио вијест о поплавама, о 20 мртвих и то је стајало на телетексту сат-два а затим је та вијест нестала. Иначе је уобичајено да на телетексту вијест остаје минимално један дан, дан када се десио догађај који вијест описује, а у дане викенда вијест остаје на телетексту цијели викенд па све до понедељка у подне. Толико да знате.

Аутор је бивши Сарајлија, дипл. ел. инж,  живи у Холандији



Categories: Српске земље

4 replies

  1. Заиста је потребна огромна доза огорчености (па и параноидности) у односу на средину у којој се живи већ 20 година, па да се један метеоролошки извештај са телетекста узме као крунски доказ зле намере постојања “тајних директива када је ријеч о обавјештавању своје јавности, када је у питању српски народ“. Морам да признам да мени тако нешто није пошло за руком да приметим ни за више од 40 година од како сам се иселио из СФР Југославије у Холандију. Г-дин Аћимовић, осим телетекста који је врло површан, очигледно не прати извештавање у водећим холандским новинама – да наведем само 3 ( а има још) : “NRC Handelsblad“, “Volkskrant“, “Trouw“, у којима је ових дана било и вести и репортажа о поплавама у Србији и БиХ (а тога је било и на телевизији). Да ли је то много, или мало – зависи од његових очекивања и критеријума самих редакција – али ништа се није, поготово не намерно, крило. Његово скучено видно поље, недовољно познавање овдашњих медија и могућности долажења до информација, види се и из овог његовог цитата: “Оно што смо давно критиковали како је социјалистичка и комунистичка штампа била тотално диригована и под сталном цензуром разноразних комитета и да није било слободе штампе, то је било, вјерујте мени, „цица-маца“ у односу како се овде перфидно диригује и цензурише, шта се може, а шта се не може писати“. Овде заиста свако, сходно сопственом укусу и интересовању, може да се у свако доба информише из домаћих и страних штампаних медија, из архива, библиотека и музеја који су потпуно отворени и приступачни о било чему за шта се интересује – што у времену ФНР/СФР/СР Југославије није било могуће. Заиста је болно констатовати да се г-дин Аћимовић чак и после 20 година живота (и ваљда рада?) у новој средини тако непријатно осећа. Верујте, чак и ако бих се и приближно тако лоше као он осећао и мислио – отишао бих из те средине главом без обзира куда ме ноге носе…

  2. Gospodine Aćimoviću, udružite se sa ostalim Srbo-Holanđanima i napišite odvojena pisma protesta tamošnjim političarima i nadležnim državnim organima, to bi moglo imati većeg efekta od mogućih pisama protesta Vučića i Dodika (tata, strikane Holanđani pristrasno izvještavaju o poplavama u Srbiji i Bosni buuuuu…. Molim vas da se ozbiljno na njih naljutite buuuuuu…). Ko su oni holandskim političarima? A vi ste im biračko tijelo. Mislim da je g. Dejan Lučić u pravu; treba postupati kao Jevreji -gdje god smatraju da su ugroženi žestoko protestuju, pa se i iranski političari izjašnjavaju i osuđuju holokaust, iako ni luk jeli, ni luk mirisali…Stoga kompjutere u ruke i na posao, mi nemamo nikog drugog nego sami sebe da to obavimo. Dok to ne shvatimo nema nam naprijed …

  3. Samo usput… Istambul nije neko turističko mesto? Da li ste nekada bili u Istambulu? Da li ste nekada bili u Bukureštu? Očito ne. Uradite nešto na sopstvenom prosvećivanju.

  4. Hm,hmm..Holandija, bezbednosno utociste..kao, nekada London za “izbeglicku vladu”. Danas, sam procitao “nezabranjenu vest”, da je sin vojvode Nikolica, zatrazio azil od Holandije,zbog straha, da ce ga otac Toma, odvesti “u boj na kosovo ravno”,vest je navodno potvrdila i Carica Milica (nije Ceca nacionale), nego njegova majka Dragica, Kosovka devojka bez Kosova”.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading