Патријарх Иринеј: Вучић мора да подигне посрнулу нацију

Патријарх Иринеј ретко даје интервјуе. Овај је рађен пред сам почетак Сабора који многи називају одлучујућим и на којем треба да се промени чак седам владика, али и изгласају неке од кључних одлука за деловање Српске православне цркве.

Патријарх је пристао да прича о цркви, политици, Вучићу, Косову, Ћосићевом интервјуу, али и о свом детињству, избору за патријарха, томе како је хтео да се повуче између два круга. На крају се и заплакао кад је Косово било у питању…

patrijarh-nedeljnik

„Тренутно стање јесте тешко, али тако нешто не сме да се чује. Добрица Ћосић није смео да изјави да је Косово изгубљено. Не, господине Ћосићу – Косово није изгубљено.Ни у Косовској бици, нити је Косово изгубљено када је више од 100.000 породица остало да се бори и сведочи.

Косово ни данас није изгубљено, ма колико стање било тешко. Морамо да се изборимо за наша права која имамо. И све док је оно у нашим мислима, осећањима, срцима, Косово није и не сме да буде изгубљено.“

Кренула вам је суза док причате о Косову. Буди вам толике емоције…

– Апсолутно.

Како СПЦ и ви лично гледате на апсолутну победу Александра Вучића на изборима? Шта очекујете или чему се надате од Вучића? Имате ли неки савет за будућег премијера?

– Вероватно је народ осетио и очекује нешто више од Вучића него од других политичара. Зато му је дао свој глас. Народ с правом очекује од Вучића да се полако подижемо од тла, да можемо да станемо пред светом, а пре свега пред самим собом. Вучић мора да подигне посрнулу нацију.

Мислим да смо као народ прилично слаби. И треба да учини све да дође крај том слабљењу и пропадању. И уложи напор, снагу, памет. А да бисмо се подигли, морамо бити свесни сами себе, своје историје, своје културе, свог положаја. Ако то ми сами не будемо прихватили и мењали се, други нас неће подићи. По-требан нам је заправо подвиг да се подигнемо. Доведени смо до просјачког штапа.

Патријарх је казао да се на Криму десило нешто што је кренуло с Косова.

– Тај процес је већ кренуо. Ако може Косово да се одвоји од Србије, зашто се РС не би одвојила од Федерације БиХ и припојила Србији? За тако нешто има много више разлога, јер с одузимањем Косова сада праве две албанске државе, а Србија са РС би била једна српска држава као што је то била вековима.

Око случаја доласка папе патријарх Иринеј је казао:

– Нема решења проблема без разговора, дијалога, размене идеја. Сваки контакт за СПЦ је прихватљив, али проблем је што је наш народ највеће трагедије у својој историји до-живео од својих суседа – римокатолика. Јасеновац, Јадовно, Пребиловци… А највећи проблем је што је у тим злочинима учествовао велики број њиховог клира. И то није било не-познато врху римокатоличке цркве ни у Хрватској ни у Ватикану.

Патријарх је рекао да је председник Николић човек из народа, да је с Тадићем имао низ пријатељских сусрета, али да му је најжалије због одласка Војислава Коштунице у пензију јер је он био „носилац идеја, наше културе и историје“.

Патријарх је први пут открио да је понудио оставку после првог круга гласања када су прошла три кандидата.

– Први је био митрополит Амфилохије, ја други, а трећи Иринеј бачки. Епископима сам рекао: „Ја не бих, ја то не желим. Моје године и моје здравствено стање нису такви да могу да издржим.“ Одмах је устала група епископа и замолила ме да не одустајем. А ја сам онда очекивао да ће ме на крају избор заобићи. Али ето десило се да сам Божјом вољом изабран за патријарха.

(Недељник/Интермагазин, 15. 5. 2014)



Categories: Преносимо

2 replies

  1. Наводи се: “Патријарх је казао да се на Криму десило нешто што је кренуло с Косова”. Ако српски патријарх заиста тако мисли, то је потпуно нетачно и неприхватљиво. Случај Крима је једноставно повратак Крима у историјски оправдани статус – у састав Русије, јер Крим је био интегрални део Руске Империје од 1783-1917г., па је чак и под бољшевицима, до 1954 г био део њихове РФ. Тек после тога је потпуно произвољно и незаконито био административно одсечен и припојен совјетској Украјини, која до 1920 г. никада као независна државна творевина није ни постојала. Шта је овим поређењем уствари казао српски патријарх Иринеј? Није ваљда да је природно и историјски оправдано то што је од Србије насилничким методима отргнуто Косово – па кад је то могло и одатле је “нешто кренуло“, што онда да се и на Криму не деси? Потпуно је несхватљиво и неприхватљиво такво поређење. Али, изгледа да некима таква паралела одговара – тако је нпр. овакав мој коментар на исту тему био одбијен на НСПМ-у.

  2. Патријарх Иринеј: Вучић мора да подигне посрнулу нацију!
    Добронамерна мисао Патријарха СПЦ! Исто важи и за њега самог, што је из само њему познатих или непознатих разлога промакло да јавно обелодани!
    Утисак који се стиче да је Патријарх несигуран или морално-етички и духовно неспреман да са владикама да свој лични допринос изласку србског народа из моралног-духовног мрака, све опште друштвене анархије, коју и не помиње,
    као да је странац у изданој-опљачканој-окупираној Србији! Срамота без преседана, један такав Патријарх нам није потребан!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading