Најпоштенија власт, најпоштенији односи и најслободнији медији

ss-face-240Прво је позвало Срђана Шкора, сада већ бившег шефа деска „Вечерњих новости“, да гостује у Јутарњем програму РТС-а. Уместо да прелистава наслове новина док народ покушава да се разбуди, Шкоро је причао „из главе“ ствари типа „погледајте шта се дешава са поплавама, погледајте како изгледа ваше становништво, тамо излазе неки људи се нису ни умили за Ускрс, са села људи некада су – и највећа сиротиња – облачили беле кошуље, бријали се, средили се, доводили се у ред, а онда можете да замислите како изгледа да локална самоуправа…“. Укратко речено, тај наступ је најбоље описан једним афоризмом (који је требало да буде објављен у „Новостима“, али је повучен): „Један човек је рекао оно што сви мислимо. Обесимо издајника.“ 

Истог дана реаговала је Српска напредна странка саопштењем да РТС „служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александра Вучића“, а нама је остало да поверујемо да је то пуштено у јавност без знања Господара Вучића. У интервјуу „Недељнику“, сада већ као премијер, Вучић је изјавио да „подстиче и моли“ РТС да „настави са својим критичким расположењем“! Тај став, ван сваке реалности и доброг укуса, нужно ме је асоцирао на стање за Милошевићевог вакта, када сам (предуго) осећао да им није довољно што нас присилно обљубљују него још траже и да им певамо „Интернационалу“: један инцидент у коме је један гост – неспорно храбар и нормалан човек – говорио из срца окарактерисан је као „критичко расположење“ целог РТС-а! Па, изгледа као да Вучић и ми/ја не живимо у истој земљи, у оној којој је бесомучно брисан и симпатично смешан видео на рачун његовог „спасавања“ у Фекетићу!

А онда је, САСВИМ СЛУЧАЈНО, дванаест дана после свог „наступа“ на РТС-у и дан после првог интервјуа Вучића као премијера, Шкоро смењен са места шефа деска „Вечерњих новости“: наравно да ћемо сви поверовати да је глодур „Новости“ Ратко Дмитровић то урадио зато што „није задовољан радом Шкора и да то нема везе са критикама на рачун премијера и појединих министара које је изрекао гостујући на РТС-у“.

У малој аудио-видео-писаној хрестоматији, редом, доносимо: наступ Срђана Шкора на РТС-у, саопштење СНС-а, реакције на то саопштење ДС-а и УНС-а, део интервјуа премијера Вучића датом „Недељнику“, вест да је Шкоро смењен, део (не превише храброг) текста Љиљане Смајловић о тој смени и изјаву самог Шкора дату НСПМ-у.

А. Л.

Јутарњи програм РТС 27.04.2014. Преглед штампе о формирању нове Владе Србије – гост Срђан Шкоро

СНС: РТС полигон за прљаве нападе на Вучића

БЕОГРАД – Српска напредна странка саопштила је да „Радио-телевизија Србије, уместо да буде јавни сервис свих грађана, служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александра Вучића”.

„СНС се не жали ни на шта, али желимо да информишемо грађане да Радио-телевизија Србије, уместо да буде јавни сервис свих грађана, служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александра Вучића”, наводи се у саопштењу те странке.

sns-skoro

„Имали смо прилике да претходних дана, као и данас, у дану када се формира Влада Републике Србије, будемо сведоци бујице неоснованих примедби водитеља РТС-а, са јединим циљем – да се унизи нова Влада и углед Александра Вучића”, наводи се у саопштењу СНС-а.

ДС: СНС наставља борбу против замишљених непријатеља

Демократска странка саопштила је данас да Српска напредна странка води борбу против „замишљених непријатеља” и да су невероватне тврдње те странке да РТС, уместо да буде јавни сервис, „служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александра Вучића”.

„То намеће озбиљну сумњу да у Србији постоји још неки РТС, који виде само челници СНС, јер сви други грађани Србије на јавном сервису већ две године могу да виде искључиво промоцију Владе Србије, СНС, Александра Вучића лично и свега онога што Влада спроводи као своју политику”, наводи се у саопштењу.

ДС наводи да је потпуно некритички став према раду Вучића, несразмерна временска заступљеност оних који подржавају политику Владе и оних који је критикују, емисије у којима имамо монологе уместо интервјуа, ствари које су обележиле програм РТС у претходне две године.

„Очигледно је да СНС од како је освојила апсолутну власт наставља своја настојања да контролише све медије и наставља своју борбу против замишљених непријатеља”, закључују у ДС.

УНС: СНС застрашује новинаре и уреднике РТС-а

Удружење новинара Србије (УНС) изразило је забринутост због данашњег саопштења Српске напредне странке (СНС) у ком се тврди да Радио-телевизија Србије (РТС) „служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александра Вучића”.

У саопштењу УНС је оценио да „таква оптужба, без навођења било ког примера наводне ‘прљаве кампање’, представља класичан вид притиска на РТС и слободу медија у Србији, као и застрашивања новинара”.

УНС је јавно упитао колико ће најмоћнија политичка странка у Србији током мандата бити толерантан према критикама, ако овако реагује на врхунцу популарности.

(Танјуг/Политика, 27. 4. 2014)

Александар Вучић: У саопштењу СНС није било претњи ни угрожавања слободе медија

nedeljnik-vucic

Доста буре изазвало је саопштење СНС око уређивачке политике РТС. Да ли сте знали за то саопштење? И зар није чудно да тако реагујете када имате толику подршку јавности и грађана?

Чуо сам.

А да ли сте га видели пре него што је објављено? И како реагујете на то?

Мислим да је био врло глупо изабран дан, просто, на дан када сам ја давао експозе било је бесмислено да се издаје било какво саопштење. Ја сам разговарао с људима из информативне службе после тога и рекао то. Разумем њих, али од тога су медији направили као да је не знам шта у питању. Извините, али ово је једина власт која на РТС није променила ниједног новинара, ни уредника. Најпоштенија власт у најпоштенијем односу. У кампањи је Ђилас био осам пута гост на РТС-у, а ја сам био два пута и немам проблем са тим. Ја и подстичем и молим да наставе са својим критичким расположењем зато што нас то поправља и чини нас бољим. А што се тиче моје странке, ми ћемо водити рачуна о томе и каква саопштења шаљемо и ја не мислим да је ту било било каквих претњи, било каквог угрожавања слободе медија. Постоје партијски чиновници у неким од удружења новинара о чему уопште не бих говорио, нити ме то занима.

(Недељник, 8. 5. 2014)

Срђан Шкоро смењен са места уредника „Новости“ због критике владе у јутарњем програму РТС

Новинар Срђан Шкоро смењен је данас са места шефа деска Вечерњих новости. Шкоро је на дан формирања Владе Србије 27. априла, гостовао у јутарњем програму РТС-а, где је критиковао поједина кадровска решења за министре, након чега је СНС издала оштро саопштење у коме је отпужила РТС за „прљаве нападе на Александра Вучића“.

(НСПМ, 9. 5. 2014)

Љиљана Смајловић: Уз дужно поштовање премијеру, кад ако не сад?

Сличну услугу премијеру је јуче учинио и директор „Новости” када је са уредничког места сменио Срђана Шкору, који је гостовао у јутарњем програму РТС-а оног дана када се Српска напредне странка безмерно расрдила на јавни сервис. Ни Сава ни Дунав не опраше власт, како год директор објашњавао разлоге смене.

ljskoro

То су оне ситуације у каквим је Оскар Вајлд говорио да ти прави пријатељи не забијају нож у леђа већ у прса. Александар Вучић је ту скоро рекао да је информативна служба СНС-а „глупо изабрала дан” за саопштење, али, уз дужно поштовање премијера, мора се рећи да грешка није била само у тајмингу.

[…]

Од Српске напредне странке у Србији деценијама није било моћније политичке силе. Али управо на врхунцу моћи странка мора да покаже и вишак спремности да прими критику, ма како јој се неправедном чинила. Да досегне врхунац слободоумља и широкогрудости.

Јер кад ће ако не сад?

(Политика, 10. 5. 2014)

Срђан Шкоро: Бранио сам професију, а не положај

„Након колегијума, директор и главни и одговорни уредник Ратко Дмитровић, рекао ми је да сам смењен са места шефа деска, да ћу убудуће моћи да радим додатак који ће излазити у Новостима и да се нада да ћу показати боље резултате, мада претходно ништа није рекао о досадашњим резултатима“, објаснио је Шкоро како је смењен, у разговору за НСПМ.

Ратко Дмитровић каже да вас је сменио јер није био задовољан вашим радом и да то нема везе са критикама на рачун премијера и појединих министара које сте изрекли гостујући на РТС.

– Саопштење Ратка Дмитривића да није тужно било би смешно. Да је пре мог гостовања на телевизији изрекао како није задовољан мојим радом, то бих поштовао и рекао бих у реду. Али чињеница да је то изјавио 12 дана након популарног јутарњег програма најбоље говори који су прави разлози моје смене. Функцију шефа деска сам обављао 10 месеци, ниједног тренутка се до мог гостовања на РТС, није постављало питање нити је било речи о смени због рада или грешака у послу.

Не знам да ли се поносније осећам због саме смене или због начина на који је срочено образложење. Дмитровићево објашњење јавности „како је шеф деска у дневном новинарству радно место променљиве категорије“ најбоље карактерише његов начин размишљања и деловања. Moje појављивање на Јавном сервису очигледно је отворило „Пандорину кутију“ и завршило се тако како се завршило од стране оних који данас креирају медијску сцену у Србији.

srdjan-skoro-490

Александар Вучић који  је поставио Дмитровића на чело Новости, рекао је да је саопштење, које је његова странка послала након емисије, бесмислено и да он подржава критичко мишљење.

– Да, Вучић се десет дана касније у интервјуу Недељнику оградио од тог саопштења. Ја мислим да је то требало да уради одмах. Утолико је чуднији тајминг где се с његовом изјавом поклапа моја смена. Ваљда његови сарадници у Новостима боље знају шта он мисли.

Мислим да људи који су под Вучићевим плаштом, или погрешно тумаче његове мисли па му се додворавају смењивањем људи и слањем бесмислених саопштења, или га одлично познају и читају да је ово што он говори о слободи и плурализму само декларативно и да то заиста не мисли. Или је он можда погубио контролу над својим члановима, који су почели да се понашају као слободни стрелци тако доказујући своју величину и моћ.

Шта вам је рекао Дмитровић после гостовања на РТС?

– Звао ме телефоном и рекао ми да је добио неке позиве због мог гостовања и питао шта се то догодило. Ја сам му укратко препричао и рекао да погледа снимак, а он је мени рекао да Новости нису опозициона новина и да сам морао да водим рачуна јер су „они“ осетљиви због формирања Владе.

(Смиљана Видић/НСПМ, 10. 5. 2014)



Categories: Противу цензуре

1 reply

  1. Свака част новинару Шкори!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading