Александар Вучић: Србија спремна за нову будућност

(Блог Фајненшел тајмса, 29. 4. 2014)

Амерички теолог и борац против ропства из 19. века једном је написао: „Политичар мисли на следеће изборе, државник на следеће генерације. Политичар жели успех своје странке, а државник своје државе.“

Речи Џејмса Фримена Кларка важне су за мене, а његово мишљење о недавним догађајима у Југоисточној Европи сигурно би ускомешало духове.

ft-av

Док међународна заједница наставља да се бори са ситуацијом у Украјини, мало западније, Србија је кренула у мирну, али темељну политичку трансформацију

Резултати парламентарних избора одржаних 16. марта показали су нову еволуцију у демократској историји Србије. Они су показали да је читава наша нација сада уједињена иза нове визије – „Србија у срцу Европе“.

Уз снажно лидерство, подржано мандатом добијеним од српског народа, и храбрим одлукама, предодређени смо за скок у нову и изазовну будућност.

Ова Влада нема илузија када је реч о обиму задатака са којима се суочава, али нећемо губити из вида наше циљеве.

Наш први приоритет је економија. Са неопходним реформама, Србија може опет да постане регионални лидер у индустрији и пољопривреди, као и привлачна дестинација за страна улагања.

Уложићемо максималне напоре у борби против незапослености како бисмо понудили истинску будућност талентованим, вредним и посвећеним људима у Србији, ставили наше јавне финансије на одрживе темеље и створили боље окружење за инвеститоре и предузетнике

Лазар Крстић остаје министар финансија и наставиће са политиком уравнотежавања државног буџета и превазилажења неодговорног фискалног наслеђа Србије. Ти предлози су већ добили подршку ММФ-а и глобалне финансијске заједнице и ми ћемо осигурати да се они остваре.

На том путу биће тешких одлука. Мораћемо да обуздамо веће плате у јавном сектору и уведемо платни разреди како бисмо обезбедили да исти посао буде једнако плаћен.

Ми смо такође усред значајног процеса приватизације којим желимо да побољшамо учешће владе у економији. У оним компанијама које остану у потпуном или делимичном власништву државе, менанџмент ће бити професионализован, а извештавање и транспарентност ће бити усклађени са најбољом међународном праксом.

Циљ нам је да овим мерама смањимо буџетски дефицит на три одсто до 2017. године, што би сврстало Србију међу најбоље у свету.

Међутим, фискална стабилизација је само један део решења. Земљи је потребан и [привредни] раст.

Због побољшања инвестиционих услова у процедури је измена чак 21 закона. Наше реформе ће укључити нов, флексибилнији Закон о раду, један „шалтер“ за административне дозволе које су се раније тешко добијале, и измењени Закон о стечају да бисмо финансијском сектору осигурали извесност која је неопходна приликом одобравања кредита.

Србија ће заиста бити „отворена за бизнис“ у наредне четири године: бољи прописи ће подстаћи економску активност; стране инвестиције унеће нова знања, стручност и [омогућиће] приступ тржишту; подстицаји Владе ће помоћи да нови послови постану конкурентни; и компаније свих величина ће моћи да искористе јаке трговинске везе са Русијом и ЕУ.

Победа над корупцијом је кључна ако желимо да привучемо стране инвестиције неопходне за изградњу боље будућности за Србију и надам се да такав мој став о корупцији неће бити доведен у питање. Нико није недодирљив и сви су једнаки пред законом. Нико неће моћи да се обогати о трошку државе и грађана – ми већ покрећемо иницијативе да осигурамо да тако и буде.

Неке од највећих међународних компанија показују да имају поверења у Србију. Мајкрософт, Фијат и Кока-кола већ имају развијен посао у Србији. Мерцедес развија своје везе са српским „Икарбусом“. Мубадала, државни инвестициони фонд из Уједињених Арапских Емирата, потписала је меморандуме о разумевању о потенцијалним инвестицијама у области производње полупроводника, научноистраживачком центру и ваздухопловним технологијама.

Али нећемо се зауставити на томе. Желим да видим да Србија поново буде једна од највећих раскрсница Европе.

Географски, Србија је већ ту: на Дунаву, реци која повезује више европских земаља него иједна друга, и на главној путној вези између Европе и Блиског истока. Наша победа на изборима сада нам даје мандат да применимо свеобухватне реформе које су неопходне да би се обезбедило да Србија добије заслужено место као пуноправна чланица Европске уније.

Промене неће бити само економске природе. У стварању нове будућности за Србију, ми морамо да оставимо тешку прошлост иза себе и да решимо питање које је најосетљивије за многе Србе – питање односа са Приштином. Већ смо направили велики напредак када смо сели за преговарачки сто са Хашимом Тачијем како бисмо окончали дуготрајни ћорсокак.

Споразум са Приштином потписан у априлу прошле године био је прави продор и утабао је пут за отварање приступних преговора Србије са ЕУ почетком ове године. Наставићу да играм активну улогу у овом процесу.

До 2020. године намеравамо да завршимо преговоре са ЕУ. Неки кажу да је то превише оптимистички, али ми знамо да Србија то може.

Србија има таленат, потенцијал и одлучност да се ухвати у коштац са изазовима са којима се суочава. Економски, ми смо идеално позиционирани да унапредимо недавни раст. Политички, темпо промена никад није био бржи.

Нова, модерна Србија је спремна да у потпуности заузме своју улогу у Европи за добробит свих. Да је сведок напретка у Србији, мислим да би Џејмс Фримен Кларк био сагласан с овим ставом.

Аутор је председник Владе Србије

Посрбљивање: Танјуг/Стање ствари



Categories: Посрбљено

3 replies

  1. Мрзим када се Вучић представља као “Србија”, одн. Дон Мило “ЦГ c’est moi”. Имају они своје име и презиме, а уместо “Србија” могу лепо да кажу: “знате један амбасадор којем ја не смем да кажем ‘не!’ “

  2. Što bi rekla moja pokojna punica: Bože na dobro…

  3. Како трућа овај Вучић, то је ипак невероватно за неког ко је наводно завршио некакав факултет, па макар и тај где се папагајски памти какав је правни.

    Крајељње будаласто.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading