Пол Креjг Робертс: Обамине претње Русији и НАТО

(Information Clearing House, 7. 4. 2014)

pol-kreg-roberts-200Обамин режим је запретио како Русији, од које прави непријатеља, тако и својим НАТО савезницима у Европи, на које се ослања да подрже санкције Русији. Ово не може изаћи на добро.

Као што је чак и Американцима који живе у контролисаном медијском свету јасно, европљани, јужноамериканци и Кинези су бесни што их прислушкује амерички „Стази“, НСА. Понашање НСА је увреда без премца за амерички Устав, међународну дипломатију и право уопште. Али шпијунирање се наставља, док Конгрес цуцла палац и издаје заклетву да ће бранити уставни поредак САД. 

У Вашингтону, трабуњање о „националној безбедности“ постало је довољно да се заобиђу устав и нормативно право. Свесна да Конгрес, савезни судови и Бела Кућа нису вољни нити способни да зауздају полицијску државу, Западна Европа одлучила је да успостави европски систем за комуникације из које би биле искључене америчке корпорације. Само тако може да заштити приватност комуникација грађана и власти од Стази у Вашингтону.

Обамин режим, одлучан да ниједна држава или појединац не избегну његову шпијунску мрежу, осудио је намере западне Европе да заштити своју приватност као „повреду трговинских закона“.

Амерички трговински изасланик, који је у тајности договарао „трговачке споразуме“ по Европи и Азији по којим би америчке корпорације биле изузете од домаћих закона, запретио је казнама Светске трговинске организације (WTO) ако европске мреже искључе америчке фирме које служе као агентуре НСА. У својој безграничној охолости, Вашингтон поручује сопственим савезницима да ће из казнити преко WTO ако не допусте америчко шпијунирање.

Тиме се остатку света даје најбољи могући разлог да напусти WTO и избегава трансатлантске и транспацифичке „трговинске споразуме“, чија је сврха наметање хегемоније Вашингтона и америчких корпорација.

У осионој демонстрацији моћи Вашингтона у Европи, амерички трговински изасланик упозорио је НАТО савезнике: „Америчка трговинска мисија пажљиво ће посматрати развој било каквих предлога“ да се успостави независна европска мрежа комуникација (РТ).

Другим речима, рачуна се да ће канцеларка Немачке, председник Француске и премијер Велике Британије интересе својих земаља и приватност својих грађана подредити служењу Вашингтону.

Руске власти су схватиле да останак у доларском систему омогућава западним банкама и корпорацијама, или њиховим агентурама, да опљачкају Русију; да је рубља подложна девалвацији преко шпекуланата и извоза капитала; и да овисност о америчком систему међународног платног промета оставља Русију на милост и немилост санкција које намеће „изузетна и незаменљива земља“.

Зашто им је требало толико дуго да схвате како учешће у доларском систему плаћања значи потчињавање Вашингтону? Можда због успеха хладноратовске пропаганде из САД. Та пропаганда је представљала Америку као светионик, шампиона људских права, противника мучења, поштоваоца слободе, браниоца потлачених, љубитеља мира и добротвора света. Овај имиџ одржава се упркос чињеници да су у латинској Америци САД спречиле настанак било какве представничке власти, и да су бомбардовале пет-шест земаља широм света у парампарчад.

Русија је из комунизма изашла природно склона овој пропагандној слици „америчке слободе.“ Нису обраћали пажњу да су САД и Европа једнако кварне и крвавих руку. Током дугогодишње антисовјетске пропаганде, Вашингтон је убијао европске жене и децу и за то кривио комунисте. Истина је изашла на видело када је председник Италије Франческо Косига (FrancescoCossiga) обелоданио постојање Операције Гладио (Gladio), терористичке шеме коју су водиле ЦИА и талијанска обавештајна служба током шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. У склопу те кампање напада под лажном заставом, жене и деца широм Европе били су мете бомбашких напада, за које су оптуживани комунисти. Тиме се спречавало да комунистичке партије у Европи добију на изборима. Захваљујући признањима талијанских обавештајаца, ово је можда најпознатији пројект „лажне заставе“ у историји.

Сад када је руска власт спознала да мора да напусти доларски систем како би заштитила свој суверенитет, председник Путин је уговорио систем размене са Кином и Ираном. Међутим, Вашингтон се противи руском напуштању долара. Портал „Зеро Хеџ“ (ZeroHedge), веродостојнији извор вести од већине штампаних и електронских медија у САД, извештава да су САД запретиле и Русији и Ирану додатним санкцијама ако нафтом не буду трговали у доларима.

Из ове претње постало је јасно властима широм света да Вашингтон гледа на међународни доларски платни систем као на средство контроле. Зашто би било ко пристао да буде део система који им оспорава суверенитет? Шта би се десило када би државе широм света једноставно напустиле доларски систем? Вредност долара би пала, а самим тим и моћ Вашингтона. А без способности да плаћају своје дугове штампањем новца – што им омогућава долар као светска резервна валута – САД не би могле да исплаћују послушничке режиме, нити одржавају агресивну војну силу.

Вашингтон би постао само још једна пропала империја чији становници једва састављају крај с крајем, док се један одсто супер-богатих размеће јахтама и наливперима од 750.000 долара. Аристократија и кметови. Ето шта је Америка постала: регресија у феудализам.

Само је питање времена када ће свима постати јасно да су САД пропала држава. Помолимо се само да ће до те спознаје доћи пре него што охоли становници Вашингтона униште свет у походу да постану хегемон.

Војне провокације Вашингтона против Русије су опасне и неодговорне. Јачање ваздушних, копнених и поморских снага НАТО на границама Русије крши споразум Русије и НАТО из 1997 и Конвенцију из Монтруа (MontreuxConvention). Руси су оправдано сумњичави, поготово што се ово гомилање правда лажима да Русија спрема инвазију Пољске, Балтичких држава и Молдове, као и остатка Украјине.

Лажи су сасвим провидне. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров затражио је објашњење од НАТО: „Очекујемо не само одговоре, већ одговоре засноване на пуном поштовању правила око којих смо се договорили.“

Андерс Фог Расмусен, марионета и фигура Вашингтона на челу НАТО, одговорио је на начин гарантован да Русима подигне притисак: одбио је захтев руског министра као „пропаганду и дезинформације.“

Тренутни раст тензија очигледно је последица понашања Вашингтона и НАТО. А повод за све ово је био пуч који је Вашингтон организовао у Украјини. Ово опасно и неодговорно понашање уништило је поверење руске владе у Запад и гура цео свет у рат.

Демонстранти у Кијеву, које су на улице извеле Вашингтонове НВО, нису били свесни да ће својом глупошћу повести свет пут нестанка.

Са енглеског посрбио: Небојша Малић



Categories: Посрбљено

4 replies

  1. Ово је већ смешно. Ајд Лазић, већ је и Малић почео да преводи већ преведене текстове. Коинциденција, што не би двојица исти текст изабрала ? Овог пута тешко, Робертсов текст је још јуче, кад сам га превео и “Срби на окуп” објавили био стар два дана, неће бити да га је Малић тек сад, али спонтано, пробрао и узео у рад. Па шта је у питању ?
    Не знам. Али лако је оседланог коња зајахати, преведеном наћи ману, с две-три исправке и трудом од петнаестак минута ауторизовати нов превод. У ствари, требало би да буде лако, али ето, није. Малићу, шта год ти мислио о Европљанима и Јужноамериканцима – пишу се великим почетним словом. И немој “посрбљивати” тако да испаде да је српство/србство ствар полуписмености.
    Узми истражуј и пиши, буди свој, пусти се надгорњавања и секундирања Лазићевом уређивачком генију. Прочитах негде како психолози дођоше до закључка да се већина људи не бави послом за који стварно има талента, сматрају га “нормалним” и простим, хтели би још, да се докажу. Не знам колико су делатници науке у покушају генерално у праву, али код тебе и Лазића погодише.
    И за крај. Јуче сам превео Робертсов, један текст из Правде и пар вести – у сваком од тих превода има грешки, чак и у преводу агенцијске вести од пар редова. Не мислим за њих да се правдам, брзина не оправдава. Али бих волео да видим добронамерну исправку и допуну, још више вредан текст који ја превидех а други га запази и преведе, а не овако нешто, полуплагијат. Урадак као горњи би лепо било видети на другој страни, у медијима који су јалови у свему, па и доказивању сопствене потребности.

  2. @ Александар Јовановић
    Г. Јовановићу,
    План је, признајем, био паклен а завера и с ову и с ону страну Океана. Ипак, ваше истанчано чуло (шесто?) за завере и кад вам се “ради о глави и осталом” успешно је “детектовало” и, ето, раскринкало. Ни Сиви соко Н. Малић ни ја немамо паметнијих ствари (а да не кажем и трећа особа која је пре неки дан предложила ово за посрбљивање, ако жели нек се јави сам Предложилац Посрбљивања) него тражимо шта сте ви превели и онда радимо то исто.
    А као доказ да се то НИКАД РАНИЈЕ НИЈЕ ДЕСИЛО наводим нпр. ова два линка

    http://stanjestvari.com/2014/03/04/%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BD-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%98%D0%BD%D0%BE%D1%80-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B5-%D0%BD/

    http://pescanik.net/2014/03/ukrajina-sta-ce-se-sada-dogoditi/

    ПС. Сад озбиљније: грешке иду на моју душу. Редовни посетиоци су сигурно приметили да је последњих дана Стање ствари радило отежано и успорено, ни налик ранијим месецима. Због тога нисам ни стигао да припремим текст како треба и то је моја одговорност, а и сад (из непоштовања према г. Јовановићу) нећу да мењам.

  3. Био сам “у граду”, попио четир пива. Немам намеру да студирам шта си написао. Мало ме је и стид што сам у овој расправи, више бити нећу.
    Просто ниси достојан противник. (А ти оћеш…)

  4. P.C.R. – Is the US or the World Coming to an End? It will be one or the other
    http://www.paulcraigroberts.org/2014/04/09/us-world-coming-end-paul-craig-roberts/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading