Аустралија: Врховни суд признао категорију „неутралног пола”

КАНБЕРА – Врховни суд Аустралије је данас донео пресуду према којој особа законски не мора да се води ни као мушкарац ни жена, већ као особа „неутралног пола”, чиме је окончана дуга кампања бораца за полну равноправност у тој земљи.

treci-pol

„Врховни суд допушта регистровање ‘неодређеног’ пола”, наводи се у пресуди, којој је одбачена тужба савезне државе Нови Јужни Велс којом се тражило да буде признат само мушки или женски пол, пренела је агенција АФП.

У центру случаја је особа по имену Нори, која се не идентификује ни као мушкарац ни као жена, а на суду се борила за признавање категорије „неутралног пола”.

Нори, особа која се представља само именом, рођена је као мушкарац, а затим се 1989. подвргла поступку промене пола како би постала жена. Операција, међутим, није разрешила недоумице Нори у вези њеног сексуалног идентитета, што ју је подстакло да се на суду избори за признавање „неутралног пола”.

(Танјуг/Политика, 2. 4. 2014)

Патријар Кирил: Припадање мушком или женском полу је Божји, а не „интелектуални избор“

kiril-patrijarh-240Патријарх Московски и целе Руси Кирил упозорио је да је за друштво опасно да се води јавна дискусија о мењању представа о родним разликама у савременом друштву.

„Уништење традиционалних вредности преноси се и на личне односе међу људима. Оспорава се чињеница да је брак однос између мушкарца и жене и тврди да је полни избор – интелектуални и слободни избор, а не Божји избор“ – рекао је патријарх на сусрету са делегацијом друштвене организације „Жене бизниса“.

Руски патријарх сматра да људи који пропагирају полно ослобођење, односно ослобађање од одређених полних улога у друштву, заборављају да је то „најстрашнија неслобода – неслобода од греха“.

Као пример, Кирил је навео друштвене мреже које „својим корисницима нуде да изаберу неки од 50 такозваних родова (гендера)“.

„Сигурно да у томе постоји болесна машта. Чак се може рећи да је то клинички случај. Али, такви клинички случајеви се у многим земљама штите законом. Чак и децу томе уче и кажу: треба сам да изабереш да ли си дечак или девојчица“ – рекао је руски патријарх.

(Факти/Борба за веру, 31. 3. 2014)



Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Гледајући слику ове креатуре, немам другог избора осим да се сложим са правном оценом аустралијског суда. Овај лик је неуклопив у параметре до сада познатих полова.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading