Грегор Гизи: Очекивано да се Путин позове на Косово, а ви госпођо Меркел кажете да је ситуација другачија

Говор лидера немачке левице у Бундестагу

Господине председниче! Даме и господо!

Путин жели да војним путем реши украјинску кризу. Он не схвата да се светски проблеми не могу решавати војском и оружјем. Баш напротив. Тако се не могу решавати ни руски проблеми. Његови ставови и потези су погрешни.

Међутим, ти исти ставови доминирали су и још доминирају на Западу. То показују примери Југославије, Авганистана, Ирака и Либије.

Конфронтацију два система заменио је конфликт америчких и руских интереса. Хладни рат је завршен. Међутим, ови супротстављени интереси попримају веома сличне карактеристике. САД намеравају да прошире свој утицај и задрже постојеће интересне сфере. Исто важи и за Русију. Навешћу неколико примера и за њу: Грузија, Сирија, Украјина.

Када осуђујемо Путинове потезе, морамо да схватимо како је уопште дошло до конфликта. Бићу крајње отворен: све што је НАТО могао погрешно да уради, урадио је.

Почећу са Горбачовом. Он је 1990. предложио изградњу заједничке европске куће, распуштање НАТО-а и Варшавског пакта и концепт „заједничке безбедности“. НАТО је одбио тај предлог. „Да, Варшавски пакт је историја, али НАТО остаје.“ Одједном се НАТО из одбрамбеног савеза претворио у интервенционистички.

Друга грешка. Током преговора о немачком уједињењу, амерички министар спољних послова, немачки министар спољних послова Геншер, и министри спољних послова других западних земаља су обећали Горбачову да неће бити ширења НАТО-а на исток. Прекршили смо ово обећање. Дошло је до његовог незадрживог ширења ка Русији.

Бивши амерички министар одбране Роберт Гејтс описао је преурањени пријем источноевропских држава у НАТО као тешку грешку, а позив Запада Украјини да уђе у НАТО као озбиљну провокацију.

На крају долази и одлука да се ракетни штит НАТО-а размести у Пољској и Чешкој. Руска влада је рекла: то угрожава наше безбедносне интересе, ми то не желимо. Међутим, Запад је одлучио да игнорише забринутост Русије и наставио је по старом. Уз то, НАТО је током југословенских ратова неколико пута повредио међународно право. То је недавно признао и тадашњи канцелар Герхард Шредер. Србија није напала неку другу државу, нити смо имали одлуку Савета безбедности УН. Упркос томе дошло је до бомбардовања, у коме је први пут после 1945. учествовала и немачка војска. Становницима Косова је допуштено да на референдуму одлуче о одвајању од Србије.

Тада сам жестоко критиковао повреду међународног права и рекао сам да се на Косову отвара Пандорина кутија, јер ако је Косову дозвољено право на самоопредељење, мораћете то исто право да признате и другима. Смејали сте се. Нисте то озбиљно схватили, јер сте веровали да сте победници у хладном рату за које не важе више никаква правила. Рећи ћу вам само да се Баскијци и Каталонци већ дуже време питају „зашто бисмо остали у Шпанији, могли бисмо и ми да одржимо референдум о независности“. Наравно, сада су то исто питање поставили и становници Крима.

Повредама међународног права ствара се обичајно право као ново право међународних односа. Сматрам да је сецесија Крима супротна међународном праву, баш како што је то био случај и са Косовом.

Међутим, очекивао сам да ће се Путин позвати на Косово, што је и урадио. Сада ви госпођо Меркел кажете: „Ситуација је потпуно другачија.“

Можда је то тачно. Али изгледа да не разумете да је повреда међународног права увек повреда међународног права. Питајте неког судију да ли је пљачка са племенитим мотивима у поређењу са пљачком без тих мотива и даље пљачка. Он ће вам одговорити: „Да, то је и даље пљачка.“

Немачки министар одбране Петер Струк објашњавао је приликом одлучивања о интервенцији у Авганистану да Немачка мора да брани своје интересе на Хиндукушу. Сада Путин каже да Русија мора да брани своје интересе на Криму. Узгред речено, Немачка на Хиндукушу није имала флоту и удаљенија је од њега него Русија од Крима. Упркос томе сматрам да су оба ова објашњења погрешна.

Међутим, једно је тачно. Када они који крше међународно право оптужују Русију, која га такође крши, за његову повреду, некако се то чини прилично јаловим и неубедљивим. То је неспорна чињеница.

Обама говори исто као ви, госпођо Меркел, о суверенитету и територијалном интегритету држава. Међутим, ови принципи су погажени у случајевима Србије, Ирака и Либије. Запад је мислио да може да крши међународно право јер је Хладни рат завршен. Грубо смо потценили руске и кинеске интересе. Русију под Јељцином, који је често био мртав пијан, нисмо узимали озбиљно. Међутим, ситуација се променила. Касно сте се сетили да се позивате на принципе међународног права настале током Хладног рата. Желео бих да они поново важе, али да важе за све! Нема другог решења.

Дошло је до несугласица између ЕУ и Русије око Украјине. Обе стране су водиле сопствену политику. Председник Европске комисије Баросо је рекао: „Или царинска унија са Русијом или уговор са нама!“ Он није рекао „обоје“, већ „или-или!“ Путин је узвратио: „Или уговор са ЕУ или са нама!“ Обе стране су починиле кобну грешку.

Нико од европских министара спољних послова није ни покушао да разговара са руском владом и да прими к знању оправдане руске безбедносне интересе. Русија страхује да ће уследити још ближи односи ЕУ и НАТО-а са Украјином и осећа се потпуно опкољеном. ЕУ и НАТО су игнорисале историју Русије и Украјине. Никада нису схватили значај Крима за Русију.

Украјинско друштво је дубоко подељено. Ни то нисмо узели у обзир. Ова подела је дошла до изражаја у Другом светском рату, а приметна је и данас. Источна Украјина тежи Русији, а западна Европи. У Украјини у овом тренутку нажалост не постоји ниједна политичка личност која би могла да представља оба дела овог друштва.

Али зато постоје Савет Европе и Организација за европску безбедност и сарадњу. Мада смо и њих у последње време прилично занемарили. Донације овим организацијама сте стално смањивали, мислећи да оне више нису важне. Међутим, оне су једине европске организације чији су чланови и Русија и Украјина. Зато морамо поново да их ојачамо, пре свега финансијски, и не би требало да размишљамо о искључивању Русије јер је то потпуно бесмислено.

Сви смо били сведоци заоштравања ситуације на Мајдану, снајпера и погинулих. Круже различите гласине. У таквим ситуацијама се често прикрива истина. Зато предлажемо оснивање међународне истражне комисије. Ми, али пре свега грађани Украјине, имамо право да сазнамо шта се тамо заиста догодило и ко је за то одговоран.

На Мајдану смо имали демократске снаге, али и фашисте. Запад се мешао директно и индиректно. Онда су министар спољних послова Немачке Штајнмајер, француски и пољски министри спољних послова закључили споразум са Јануковичем и опозицијом. Сада господин Штајнмајер каже да је Јанукович својим бегом овај уговор учинио ништавним. То није тачно. Људи на Мајдану су великом већином одбили постигнути споразум.

Јанукович је напустио Кијев тек после тог догађаја. Онда се парламент састао и сменио га са 72,88 одсто гласова. Устав прописује већину од 75 одсто. Сада људи из немачке владе кажу: „Да, али када је револуција нико ни не очекује да се строго придржавате устава. Пар процената више или мање.“ А сада се и Путин позива на исту ствар: „Не постоји уставна већина за смену.“ Уз то, гласање у парламенту су надзирали наоружани људи. То није нарочито демократски. Референдум на Криму ће такође надзирати наоружани људи. Ни то није демократски.

Занимљиво је што канцеларка тврди да је референдум на Криму забрањен према украјинском Уставу. Али када тај Устав важи? То није био случај приликом смене председника, а сада би требало да га применимо на референдум на Криму. Морате да се одлучите. Да ли украјински Устав прихватате у целости или само неке његове делове који вам одговарају?

Украјина је добила нову владу. Барак Обама, ЕУ и Немачка су је одмах признали. Госпођо Меркел! Заменик премијера, министри одбране, пољопривреде, животне средине, државни тужилац, то су све фашисти. Шеф савета за националну безбедност је један од оснивача фашистичке партије Свобода. Фашисти су добили важне функције и доминирају безбедносним апаратом. Да ли су фашисти икада у историји човечанства добровољно предали власт коју су већ једном освојили?

Барем је немачка влада требало да одреди црвену линију, нарочито имајући у виду нашу историју.

Када је Хајдеров FPÖ ушао у аустријску владу, ЕУ је запретила санкцијама. Међутим, реакција је изостала када је реч о фашистима у Украјини. Свобода има блиске контакте са немачким НПД-ом (Немачка национал-демократска партија) и другим нацистичким партијама у Европи. Председник ове партије Олег Тјагнибок изјавио је, цитирам: „Узмите оружје, борите се против руских крмача, немачких и јеврејских свиња и другог корова.“ Крај цитата. Дошло је до напада на Јевреје и на левичаре. Али немачка влада и даље ћути и разговара са овим људима из Свободе. То је скандал.

Сада сте се одлучили за увођење санкција, „ако немамо другог избора“, како то ви кажете. Тиме нећете импресионирати Путина, већ ћете само додатно заоштрити ситуацију. Кисинџер, бивши амерички министар спољних послова, у праву је када каже да санкције нису стратегија, већ знак њеног непостојања. То важи и за све већи број војних летова изнад Пољске и балтичких држава. Чему све то?

Блокирани су рачуни Јануковича и његових сарадника, јер се на њима налази проневерени државни новац. Моје питање је следеће: па зар то нисте знали раније? Друго питање: зашто само њихови рачуни? Шта је с милијардама у власништву олигарха? Зашто су све одлуке тако једностране?

Морамо бити свесни да постоји само један пут за излазак из ове кризе. То је пут дипломатије.

Прво. Запад мора да уважи легитимне руске безбедносне интересе, што је препознао и амерички министар спољних послова Џон Кери. Морамо да нађемо решење за Крим, које ће одговарати и Украјини и Русији и нама. Русији се морају пружити гаранције да Украјина неће постати члан НАТО-а.

Друго. У Украјини мора да отпочне процес помирења и разумевања између истока и запада, можда кроз модел федералне или конфедералне државе или са два председника.

Оно што замерам САД и ЕУ је то што никада нису ни покушали да постигну неки договор са Русијом. То мора да се промени.

Безбедност у Европи не може да постоји без Русије или упркос њој, већ само кроз обострану сарадњу. Када се једног дана ова криза заврши, надајмо се да ће њена највећа последица бити та што ће све стране убудуће поштовати међународно право.

Хвала вам.

Аутор је лидер немачке опозиционе Леве партије 

Die Linke, 13.03.2014.

Избор и превод: Мирослав Марковић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Пешчаник, 19. 3. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Грегор Гизи: У актуелној украјинској влади седе очити фашисти



Categories: Преносимо

38 replies

  1. Gotovo savršeno. Lično, ispustio bih medjunarodno pravo kao parametar ocene opravdanosti ruske intervencije. Rusija reagovala na poziv tamošnjeg stanovništva. Nije bilo drugog rešenja u datoj situaciji. Stvari koje su se dešavale posle toga su pod zakonima Logike i Prirode.

  2. Svaka cast. Ali sve to oni znaju. Nazalost Srbija nije Rusija.

  3. Govor, za poštovanje . Sve je rečeno, sem godine rođenja Merkelove, svaka čast !

  4. Putin je odlično shvatio kako se svetski problemi na Zapadu rešavaju oružjem: Irak 1991 i kasnije, Avganistan, Srbija, Libija… To su recepti Zapada, začinjeni krsterćim raketama, tepihom bombi, psiromašenim uranom…

  5. Well articulated, yet would assess the dual play of Russia in this case. Not wanting to get into the specifics of Kosovo case on the international law, one should take stock of Kosovo case (if seen as a precedent) by initially recognizing its right for self-determination. A quick question, how come Russia recalls Kosovo on Osetia, Abkhazia, and now Crimea, claiming the right for self-determination, whilst the same has not recognized Kosovo’s right to self determination…. Who is the party that that applies the international law only on cases pertaining to their own interest- the west or Russia?

    On Kosovo, you and nearly all know that all means for possible solutions were depleted, and only then the right to self-determination was claimed.

    A good read.

  6. Josh, you don’t know a thing about Kosovo, first Serbia was bombarded, then all Serbian people had to go away because of UCK forces killed every one who is not albanian, and lets remember one more thing, USA was coaching terrorists of UCK,and then, when Kosovo was under albanian control they organized a referendum and Kosovo is no more Serbian territory. Different thing is with Krim, there was a referendum with no military intervention, no one was banished from their home, like in Kosovo.

  7. Jos za vreme borbandovanja Srbije i okoline od strane nato, slusao sam Gysijeve govore… govorio je gluvima… Merkel tada nije bila Kancelarka ali je nemacka politika bila i tada ista kao danas. Njoj nedostaju jedino brcici da bi reinkarnacija Adolfa bila transparentna…

  8. Isto je i sa nepreincipijelnim grchkim blokadama na Makedoniju i Makedonce. Zapadne sile (Amerika/Kanada/del od EU) krshe megunarodno pravo i osporavaju makedoncima da koriste SVOJE IME – oni zele da NAMA daju ime – po kom je to pravu??? Izgubili su u Hag-u, na megunarodni sud i produzavaju po starom, pa po cemu sada treba da vazi to megunarodno pravo???

    Ista je i UEFA – oni imaju reklame za stop rasizmu, a onda moju Makedonsku rasu osporavaju pravo da ima ime SVOJE drzave na nacionalnim dresovima – cisti rasizam, kao sto su crncima zabranjvali da se voze autobusom…
    I isti ti, koi kao su protiv rasizma, ime moje drzave ne mogu da napishu vec ga rasisticki osporavaju….

  9. Oduvijek je bilo i biti će da jači ili luđi kroje politiku u svijetu! Ameri u svemu vide diktaturu i netoleranciju ako se kosi sa njihovim interesima a njihov je interes da ih cijeli svijet bespogovorno sluša i radi onako kako oni određuju. Sve polako ali sigurno vodi ka tome. U svemu se samo naoružavaju i organiziraju da bi mogli napasti gotovo bilo koga sami ili uz pomoć svojih podguznih muha. Zanemarali su sve grane svoje privrede i privređivanaj i sada žive na račun sile i pljačke po svijetu.

  10. Поштовани Македонец,
    Македоније је тамо где је увек била у северној Грчкој! Мислим да би Ви требали да направите компромис и нађете неку одрживи појам за Ваш народ, можда северна, горња Македонија.
    Грчка је озбиљна земља да би дозволила да јој неко својата име и самим тим и територију.

  11. Postoje ljudi koi neznaju od nosa dalje g. Djurovic, postoje ljudi koi s tim mogu da zive, ali postoje i ljudi nazalost poput TEBE koi verovatno ne zive na zemlji vec u vasioni. Necete valjda vi da pisete nasu Makedonsku istoriju, nama je preko, da nam nenacitan, ogranicen, nacio-sovinisticki svet kaze ko smo? sta smo?…..mi znamo da smo Makedonci i da zivimo u Makedoniji i to je verovatno za vasa malenkost surova realnost, ali to je ta istina . Ljudi kao TI (jer ne zasluzujes persiranje) morace da nauce da zive s tom cinjenicom….I za kraj, komentar si poslao na pogresno mesto, na ovaj mediumski prostor za nacionalisticke propagande ne dele nagrade, obratite se na site Zlatne Zore ili tome slicni i ispricajte se sa svoim ljudima po ideologiji koju protezirate, pa mozda ce te i da zaradite odmor na nekom Grckom otoku za sebe i porodicu, a nas obicni ljudi ostavite na miru da odmorimo od usijane glave poput TI! Kako bi rekao Nas Spasitelj “Prosti im Boze, neznaat sto pravat”.

  12. Поштовани г. Џуровиќ, Од овога се види да Ви, извните, али немате појма о нашој историји. Македонија никада НИЈЕ била Грчка. Моји родитељи су роџени у егејској Македонији која је сада у суставу Грчке и то од 1913 год.Грци су иселили хиљаде македонаца, променили су имена онима који су тамо остали, променили су имена градова и села (пр. Кукуш је Килкис, Воден је Едеса, Лерин је Флорина, Костур је Касторија, Солун је Тесалоники, Ругуновец је Поликастро, Бер је Вериа, Пазар је Јаница, Мачуково је Евзони итд.).

  13. ima i dobrih ljudi ali teško dolaze na vlast to znači da je narod koji bira zao i lud ili vlast postavljaju nekakvi ljudi iz sjene koji su fanatici i ludaci

  14. Solun (Tesaloniki) je osnovan 316-te p.n.e a Tesalonika je bila supruga osnivača grada kralja Kasandara i polusestra Aleksandra Velikog i vi koji postojite od 1945 i Broza kažete da su Grci promenili ime grada iz Solun u Tesaloniki.Do drugog svetskog rata ste se zvali Stara Srbija jer čak i predškolci znaju da su na tim terenima vladali Mrnjavčevići i druga srpska vlastela.Vi ste mešavina Srba,Cincara,Grka i Bugara i niste nikakva nacija već komunistička izmišljotina,zato se tako i uzbuđujete pri pomenu Grčke.Treba da vas je sramota kako bezočno zloupotrebljavate ime Aleksandra Velikog i kako kradete tuđu istoriju i to od najdugovečnijeg evropskog naroda.Nažalost po nas vaše komšije i bivše rođake uskoro ćete biti albanska provincija što već faktički i jeste ali ste svojim bolesnim nacionalizmom i negiranjem svega srpskog sami sebe doveli do toga pa sad plivajte u bujici koja će vas nažalost odneti sa mape sveta.

  15. Kakva istorija, ccccc, da smo sinoc umrli mi Makedonci ne bi ni znali da Srpske usijane glave poput vase, jos uvjek spavaju i sanjaju u 1912g. E ovo je tragedija koja se ponavlja, svako svakome na balkanu pise istoriju, svako je samoprozvan ekspert. Nemojte toliko da brinete za nas u Makedoniji, malo vise obratite paznju na vasi na Kosmetu, Makedonija bila i bice, ali vidim da svaki dan Kosovo je sve dalje od vas, na zalost. A sta kaze istorija za Kosovo g. Aca, jel to oduvek Srpsko?, ili mozda kako kazu Kosovari nekad bilo dio Albanije, pa ste im vi na silu uzeli Kosovo/ Sta znam nemoj da se ljutite kako kazete vi “to istorija PISE” i istorija Kosovara neki ekspert kao TI pise…

  16. @ Браћи или раз-браћи Македонцима,
    Кад сте (добро, не ви али ваша држава – званичан јој је назив БЈРМ) признали Косово као независну државу ви сте:

    1. Изгубили било какво морално право да од Срба тражите било какву подршку

    2. Потписали своју смртну пресуду.

    Зато немојте да се љутите кад једном и ми признамо Западну албанску Македонију или кад подржимо уједињење те територије са Косовом и Великом Албанијом.

  17. НАПОМЕНА: Неко је послао коментар а лажно се представио као СТАЊЕ СТВАРИ. Тај коментар је одмах уклоњен, као што ће и слични коментари са лажним представљањем – ма колико њихови пошиљаоци били способни да “провале” систем слања коментара и мејл главног админа.
    Хвала на разумевању!

  18. G. Insajder iz Rusije, Makedonija je svima vama u komsiluku trn u oko. Samo taako nastavite,nek ide po onoj staroj poslovici, covek-coveku-vuk. Nek se ovaj pravoslavni svet pobije zbog povjesti-istorije-proslosti, jer kad bi poceli ziveti u realno vreme/sada, tu, danas shvatili bi da smo to vreve vremenom izbrisali, a i ako slucajno ostalo nesto onda nije ljepo da se zivi tu jer u njemu stanujemo mi “ljudi” koima ne valja ni ruku za pomoc pruziti jer pojedini od nas nazalost neznaju sta ce sa svoje. Nacionalizam koi caruje na ovim prostorima je vec ultra, mrznja bez razloga, olos svuda oko nas, altruizam raritet….., a ljubav nazalos vec decenijama ne stanuje tu, Svako svakome sudi kad je potpisao sebi “smrtnu presudu”, Svako svakome i kadija i sudija. Ludilo vlada ljudima. Ljudi do 12 u podne mrze sebe,a posle 12 i citav svet. Drugi su krivi za nase postupke, sve je po pravilo,: individualni benifit-kolektivna odgovornost….i sve tako redom od jutra do sutra, samo pitam se jel ovo ima kraj? Istorija me ne zanima, kao retko ko trudim se da zivim danas i ovde, mogu da saslusam svako neko ko mi nenamece svoj stav, ali ne podnosim u 21 vek ultranacionalizam koim odredjenim skupinama je jelovnik svaki dan. Ljepi pozdrav G. Insajder i ponekad barem na ovaj prostor upisite kako se snalazite u ovaj svetski haos? radite? Ljepo li zivite? Kakav je vas zivotni standard? Kde vam se deca skoluju i kako placate skolarinu? A sve ostalo ostavite onima koi na nasa ledja debelo zaradjuju nudeci nam za zakusku, glavno jelo i desert papreni nacionalizam…

  19. Препоручујемо свим читаоцима нови прилог – интервју г. Гизија за ТВ руску “Раша тудеј” – Грегор Гизи: У актуелној украјинској влади седе очити фашисти

  20. @ spas
    Поштовани господине, то како живимо и да ли имамо да једемо, ми у Русији или они у Србији (или ви у БЈРМ) – није тема ове дискусије.
    Ако можете реците да ли мислите да је признање Косова од македонске стране било паметно? Ја мислим да сте ви предзадњи који су то смели да ураде, а да су задњи Црногорци (Монтенегрини). Шта ви мислите, “сами” сте дошли на ту идеју или су вас натерали НАТО и Албанци који држе пола ваше земље!?

  21. @ spas

    Postovani g-dine, zasto Vam smeta istina?? Sve sto su vam ostali napisali je cista istina. Ne postojite kao drustveno bice do 1945, izmislila vas partija i nista drugo.. I ime koje vam ima drzava je najprikladnija, BJRM, to ste sto ste i pomirite se s tim.. Najbolje resenje bi bilo da jedan uzmu Grci, jedan Bugari, jedan Srbi i jedan Albanci.. Time bi vas problem nestao, jednostavno ne bi vas vise bilo kao sto vas nije bilo ni do 1945.. Nego ni to niko nece jer ste jad i beda.. Ubedljivo najgora drzava u Evropi, pa Africke zemlje su u dosta oblasti izpred va.. Cime se ponosite?? Prvo bi trebalo da se zapitate imate li nesto za to?? Pa nemate… Zato cutite i ne javljajte se… Ionako, se samo ceka trenutak da ne postojite vise…

  22. Sa postovanjem ka autoru, ali ispred uzivanja reci “fasizm” odnosno Ukrajine, mora da razume razliku izmedju “fasizm” i “nacionalizm”. Zbog propagande i informacionog rata koji Rusija stalno provodi protiv Ukrajine citav svet ima iskvarenu sliku ove situacije. Fasizm u Ukrajini nije postoji!

  23. Kakva Nebuloza!!! Istorija gospoda niti je pocela sa vama niti zavrsava, a krajno 1945????!!!! Ma dajte ako vec se usudjujete da postavite komentar, bar malo umetnite i cinjenice u njega da bude odrzliv, ja znam da su ultra-nacionalizam i mrznja goli i da imaju zatvorene oci, ali daj otvorite oci, Pa ako smo mi izmislili Narod, Drzava i Jezik onda nama svaka cast, kakvi smo mi ljudi?, cudo!, ubedili smo za 20 godina pola svet koi nas priznao da smo sve ono sto vi mislite da nismo….U odnosu na Albance, vi ste pomesali loncice, vama drze dobar dio vase drzave, a bogami i uzeli. Usput procitajte istoriju od vreme otomanske imperije, prosiricete vidike, a usput i nesto ce te nauciti, za Makedonija, Makedonski narod, Makedonski jezik, ako ne drugo bicete bogatiji za koju informaciju i fakt. Procitajte i deo Istorije koi govori o Bukureskom dogovoru 1912g. doznacete odakle navire u vama mrznja prema Makedoncima,(niste ni tada uspeli, a necete ni sada ni u dogledno vreme da ostvarite svoj damnasni san o juznoj banovini) tu istoriju ne pisemo mi pa je skvernavimo, to pisu svetski istoricari na bazi dokaza i fakti. Obrazovanje je cudna stvar, ako ne naucis nesto na vreme, a usput toliko si suetan da si do te mere ubedjen da sve znas, u zivotu izlazis cesce smesan nego govornik za koga vjedi potrositi vreme prateci njegov u ovom slucaju pisan govor. Dodatno preispitajte svoje “znanje” prvo o vasoj povesti, pa onda vratite se na materjal iz Istorije za 5 razred osnovne skole, verovatno na taj cas kad je predavano za 1945 vi niste bili prisutni, pa onda navratite se na Grcki gradjanski rat i koje godine je bio, jer vam se godine ne slazu, vama jednostavno mogu da zakljucim da vam fale 6 veka istorije, a vi nonsalantno nama gnevno ovde prodajete neku vasu istoriju i igrate se od neznanja godinama i faktima….Ovo pisem jer ovo nije mesto gde treba da se uci Istorija iz razloga sto se istorija ne uci na principu replike bez osnove, vec mesto gde treba ljudi koi su bar malo proucili strucnu istorisku literaturu da ostave svoje vidjenje o istoriskim faktima.

  24. Zasto bi delili Makedoniju i kako? Kad Srbi vec za jedno 20-25 godina bice manjina u svojoj Srbiji pogledaj svojn nataltet i svatices sto pricam gospodine spas. Isto to vazi i za Grke Bugare jedno mi Makedonci imamo pozitivan natalitet i Siptari.

  25. Македонци су јужнословенски народ који претежно живи у Републици Македонији, где чини око 64% становништва, али има их и у Бугарској (по последњем попису око 5.000) и Грчкој, где је њихова национална лојалност подељена између грчке („Славофони Грци“) и македонске. Као посебна национална заједница први пут у историји признати су на АВНОЈ-у 1943. године, званично у социјалистичкој Југославији од 1945. године, као један од пет равноправних народа.

  26. За “Македонце” на овом сајту, није спорно постојање Ваше нације, спорно је име што изгледа једино Вама није јасно!
    Попут малог детета (зачетог и размаженог у СФРЈ) јогуните се што вас нико више не признаје под тим именом и не мази?
    Нема више ваше мајке, а наше маћехе СФРЈ!
    О србском национализму не можете говорити јер највећи “Македонски” град после Скопља је Београд са 200.000, ваљда не би похрлили у тако велико броју да Вам овде није добро!
    Грци и Бугари су Вас асимилирали, једино у Србији сте код “својих” и нека остане тако!

    П.С. И за разлику од Вас који се кријете иза псеудонима, ја сам потписан пуним именом и презименом!

  27. Njima, Evropljanima i Zapadu, se moraju objašnjavati te najjasnije stvari jer su licemjerni. Oni se toliko zapetljaju u svoje laži, da ponekad gube sposobnost zdravog razuma.

  28. ova “Makedonija” ili BJRM je vestacka tvorevina komunjara i Tita. Sto rece g. Djurovic, vi ste vestacki stvoreni i mazeni od nase macehe SFRJ. Prava Makedonija je pokrajina u severnoj Grckoj i to iz daleke istorije i ma koliko se “makedonski” istoricari i kvazi politicari trude da to negiraju i ignorisu,morace da shvate da su “pravi” makedonci stvoreni tek posle 45-te,dotle niste postojali kao nacija

  29. Pa postovana gospodo sa zapada, sve je to tacno(mada zakasnelo kao i uvek), osim da je kosovo izglasalo referendumom nezavisnost, tamo je to po kratkom postupku uradila skupstina!!! I jos nesto LICEMERNA gospodo, nemojte vi da odredjujete sta je humano, i dole ce ta humanost da traje( samo dok vama odgovara), i jos nesto Zasto uvek ovu istinu govori neko od BIVSIH ministara, ili kako se oni vec zovu, a niko od sadasnjih, e to se vi gospodo zapitajte, a u Rusiji ste nasli tvrd orah, na oji ce te zube polomiti, nije vam to Srbija bre, da vam J…. onu M… nenormalnu BRE!!!

  30. @paja patak

    “…and then, when Kosovo was under albanian control they organized a referendum…”

    Кад?
    Па управо је једна од суштинских разлика измеђз Косова и крима то што на Косову НИКАДА није био организован било какав референдум о независности, већ је она октројисана, тј. “самопороглашена”!

  31. “Становницима Косова је допуштено да на референдуму одлуче о одвајању од Србије”

    Чиста лаж!

    Референдума никада није било, само побуна, агресија, и онда “одлука скупштине”.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading