Хилари Клинтон: Путин се не сме некажњено извући из ситуације око Крима

Земље које граниче са Русијом би такође могле да се суоче са агресијом уколико председнику Владимиру Путину буде дозвољено да се некажњено извуче из ситуације око Крима, изјавила је данас бивши амерички државни секретар Хилари Клинтон. 

clinton-putin

Клинтонова, потенцијални кандидат на председничким изборима у САД 2016. године, назвала је припајање Крима Русији нелегалним и кршењем међународног права, пренела је агенција АП.

„Уколико му се дозволи да се извуче без казне, мислим да би још неке земље могле или директно да се суоче са агресијом Русије или да буду претворене у вазале, уместо суверених демократија”, навела је Хилари Клинтон.

Поред заговарања примене санкција против Русије, она се заложила и за повећање финансијске и техничке подршке демократској влади у Кијеву.

Бивша америчка шефица дипломатије је додала и да би Европа требало да потражи друге изворе енергената, како више не би зависила од руске нафте и гаса.

„Не треба да звецкамо сабљама, то ничему не служи. Али људи треба да се заштите од могућег застрашивања у будућности. То би могло да траје годину, две, али мора да буде споро и стабилно. Онда ће људи поново видети да имају избора”, истакла је Клинтонова.

(Танјуг, 19. 3. 2014)

Дмитриј Песков: Русија ће наћи нове партнере у случају да САД и ЕУ уведу санкције

ruska-rec-240Русија ће се преусмерити на друге партнере у случају да САД и Европска унија уведу економске санкције, изјавио је портпарол председника РФ Дмитриј Песков, преноси РИА „Новости“.

„Ако нам један економски партнер са једне стране света уводи санкције, ми ћемо обратити пажњу на друге партнере у другом делу света. Свет није униполаран, и ми ћемо се сконцентрисати на друге економске партнере“, рекао је Песков.

Према његовим речима, могуће економске санкције САД и ЕУ против Русије су неприхватљиве, а РФ намерава да и даље нуди Европској унији економску сарадњу.

„Ми желимо да останемо у добрим односима са ЕУ и САД. Нарочито са ЕУ, јер је Европска унија главни економски, инвестициони и трговински партнер Руске Федерације. Наша узајамна економска зависност подразумева да одржавање међусобних добрих односа“, изјавио је портпарол председника Русије.

Он је такође нагласио да се разматрање глобалних економских проблема без учешћа Русије не може сматрати пуноправном дискусијом.

Кримски премијер: Ниједан украјински војник неће ступити на територију Крима

Премијер Крима Сергеј Аксјонов искључио је сваку могућност ескалирања ситуације на полуострву из политичке у војну фазу у вези са изјавама Арсенија Јацењука који је де факто премијер Украјине, јавља „Интерфакс“.

„Ја апсолутно искључујем такву могућност. Одреди самоодбране су са свих страна блокирали прилазе Криму, тако да ниједан украјински војник неће ступити на територију полуострва. То није могуће извести ни теоретски, а камоли практично“, изјавио је Аксјонов. По његовим речима, све изјаве садашњих власти у Кијеву „нису ништа друго до застрашивање“.

„Донета одлука је неопозива. Нико нас не може ни саломити ни уплашити. Приче о мобилизацији у Кијеву су најобичнији блеф. Уверен сам да народ Украјине и у самом Кијеву не жели да ратује против житеља Крима“, додао је он.

Претходног дана је премијер Украјине Арсениј Јацењук изјавио да је „кримско питање“ прешло из политичке у војну димензију.

Пол Крејг Робертс: После кримског референдума проблеми Русије тек почињу

pol-kreg-roberts-200Кримским референдумом проблеми Русије нису решени, они тек почињу, изјавио је амерички економиста и политички аналитичар Пол Крејг Робертс у интервјуу за издање Pravda.Ru.

Робертс сматра да ће „градови источне Украјине са становништвом које говори руски вероватно бити изложени притисцима марионетске владе Вашингтона у Кијеву, а пета колона Америке у Русији, тј. НВО које се финансирају из САД, наставиће своје деловање у Русији и протестоваће против актуелне владе“.

По Робертсовим речима, „чак и ако се источна Украјина по угледу на Крим одвоји од оног дела земље који је под руководством владе именоване у Вашингтону, САД ће ипак разместити своје ракетне базе у западној Украјини. Другим речима, и поред губитка Крима, а после извесног времена вероватно и губитка источне Украјине, ипак ће Вашингтон имати стратешку предност у односу на Русију.“

Амерички експерт је додао да се идеологија Вашингтона састоји у томе да су САД једина и незамењива земља која поседује већа права него све остале земље. „Ето зашто Вашингтон бомбардује и убија људе у осам земаља. Та идеологија се назива неоконзерватизам, али тачније би било да се назове неонацизам.“

Текстови су објављени уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 19. 3. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading