Владимир Путин о Косову и Метохији

Имајући у виду да су последње изјаве председника Русије Владимира Путина о Криму и КиМ-у изазвале велике реакције и тумачења у Србији, подсећамо на његове изјаве које се односе на Косово и Метохију

putin-konf-43014

Сами су [западњаци] то писали, трубили о томе по селом свету, натерали све да то признају, а сад негодују. Због чега? Деловање Кримљана потпуно се уклапа у ту, да тако кажем, инструкцију. Због нечега се оно што је могуће Албанцима и Косову (а ми се према њима односимо с уважавањем), забрањује Русима, Украјинцима и кримским Татарима на Криму.

Владимир Путин, председник Русије, у говору о присаједињењу Крима Русији, 19. 3. 2014, „Факти“

Нема потребе за употребом силе, али Русија задржава право да као последње средство ангажује војску. Становништво Крима има право на самоопредељење, као што је то претходно дозвољено косовским Албанцима.

Владимир Путин, председник Русије, о догађајима у Украјини, 4. март 2014, РТС

Ако сте признали тамо [Косово], признајте тада независност Абхазије и Јужне Осетије. Никакве разлике нема, то је измишљена разлика.

Владимир Путин, председник Владе Русије, за немачку телевизију “ARD”, 30. август 2008, Б92

Сматрамо да је једнострано проглашење независности покрајине задало озбиљан ударац начелима међународног права. Спремни смо да се заједничким напорима супротстављамо овој опасној тенденцији. Можете чврсто да рачунати на нашу солидарност и подршку. […] Од посебног је значаја за нас што брже ступање на снагу Споразума о сарадњи у области нафте и гаса. Надамо се да ће он у најскорије време бити ратификован у српском парламенту.

putin-rg-1

Владимир Путин, као председник Русије, у личној поруци Војиславу Коштуници, 5. мај 2008, „Политика“

Они који признају независност Косова, ослањајући се искључиво на своју снагу и потчињавајући својој вољи своје сателите, не рачунају какви ће бити резултати тога што раде. У коначном резултату, то је батина са два краја, а други крај ће их једном ударити по глави.

Владимир Путин, председник Русије, за руску државну телевизију, 23. фебруар 2008, „Танјуг“

Подршка једностраном проглашењу независности Косова није морална ни легална. Не бих никога овде да вређам, али независност Северног Кипра постоји већ 40 година – зашто га не признате?! Зар вас није стид, вас Европљане, да третирате исти проблем двоструким стандардима у различитим регионима света? Увек сте нам говорили да је Косово посебан случај, то није тачно, то је лаж!

Владимир Путин, председник Русије, конференција за новинаре, 14. фебруар 2008, РТС

Не искључујем да постепени рад са српском страном може довести до неке трансформације њихових погледа на Косово. Не разумем зашто је нужно да данас ломимо „преко колена“ цео један европски народ, да га понижавамо и терамо на колена, како би потом цела земља видела непријатеље у ономе ко је то учинио.

Владимир Путин, председник Русије, 5. јун 2007, „Глас јавности“

Радићемо заједно са нашим пријатељима у Савету безбедности.

Владимир Путин, председник Русије, у Минхену, одговарајући на питање „да ли ће Русија ставити вето у случају независности Косова“, 10. фебруар 2007, ТВ Б92

(Изјаве.срб)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Небојша Малић: Путин, Крим и Косово



Categories: Месечна доза изјава

2 replies

  1. Бојим се да ова Путинова аналогија са декларацијом о независности Косова никако не иде Србији у прилог, колико год се трудили да тумачимо развој ситуације на Криму у нашу корист.

  2. Декларацију о проглашењу независности Косова је као у складу са међународним правом прогласио Међународни суд у Хагу. После тога уследила је кукавичка српска дипломатија, саглашавање са политиком ЕУ око Косова и Тадићева бајка да заједно са нашим партнерима из ЕУ треба да радимо на налажењу решења за Косово. Онда су ишли Бриселски преговори, па блокаде и одустајање од истих, Боркови споразуму, и практично одустајање од Косовске политике у Дачић-Вучићевој влади. И после свега тога су нам Руси криви? Руски став је јасан и принципијелан – блокира се признање Косова у УН и самим тим у многим другим релевантним међународним институцијама и подржава се став Београда какав год био. То што је сама Влада Србије одустала од Косова и то кроз нее сумануте и потпуно непотребне диплоамтске уступке није руска него наша кривица.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading