Коштуница поднео неопозиву оставку на место председника ДСС

На седници председништва Демократске странке Србије Војислав Коштуница поднео неопозиву оставку на место председника ДСС-а због изборног неуспеха.

Kostunica_Popovic-Fonet

В. Коштуница и А. Поповић (архивска фотографија, Фонет)

“Ово је тренутак када странка први пут у својој историји не улази у Скупштину Србије. Зато је моја обавеза да се повучем и поднесем неопозиву оставку на функцију председника Демократске странке Србије. За Србију сам учинио све што сам могао и што ми је дужност налагала”, наводи се у изјави Коштунице за агенцију Бета.

ДСС на парламентарним изборима у недељу није прешао цензус, први пут од оснивања 1992. године.Седница Председништва ДСС-а на којој је Коштуница поднео оставку почела је у 15.30.

Агенцији Бета је речено да ће странку до изборне скупштине водити потпредседник Александар Поповић.

Коштуница је оценио да је ДСС на мартовске изборе “једина изашла са програмом, како политичким тако и економским, који је требало да омогући привредни опоравак и развој земље, заштиту државних и националних интереса, као и очување културног и духовног идентитета српског народа”.

“Тај српски глас, у чијој су основи наш добро познат критички став према европским интеграцијама и идеја политичке неутралности, изборном вољом грађана више неће моћи да се чује у Скупштини Србије. Апсолутна већина је на изборима одлучила да Србија пође путем који прети да је претвори у неку врсту колоније Вашингтона и Брисела, и да угрози њену слободу”, оценио је Коштуница.

Према његовим речима, такав положај Србије неминовно ће проузроковати њено даље комадање, пропадање српске привреде, пораст незапослености и пад у дужничко ропство.

“Скоро половина бирачког тела која није изашла на изборе подржала је, посредно и прећутно, овакву политику, засновану на громогласно понављаним лажним обећањима током кампање у коју су уложена огромна средства, и која је била обележена отвореним претњама, застрашивањем и подмићивањем бирача”, навео је председник ДСС-а.

Коштуница је додао да је странка у таквим околностима урадила све што је било у њеној моћи, под условима који су били крајње ненормални и заправо немогући.

“Ипак, ако се српски глас не буде чуо у Скупштини Србије, има наших представника у Скупштини Београда, као и у скупштинама других градова и општина”, навео је председник ДСС-а.

Додао је да странка треба да “сачува себе, своју организацију и своју политику за нека будућа времена, у којима ће, нажалост, и Србији и народу бити још много теже”.

“Србији ће тада глас Демократске странке Србије, и глас других који са нама деле бригу о будућности Србије, бити још потребнији”, навео је Коштуница.

Према његовим речима, имао је част да током 22 године предводи странку која је учинила много за добробит Србије.

“Док је ДСС била на власти донет је Устав, земља се определила за војну неутралност, започет је привредни опоравак, стабилизоване су институције, ослобођени медији, а животни стандард грађана био у осетном успону. Било је, наравно, и неуспеха, а најтежи је свакако непрелазак цензуса на управо завршеним изборима”, навео је Коштуница.

Председник ДСС-а је захвалио свима који су са њим сарађивали у странци и оценио да су се доследно борили за остварење државотворних циљева и демократских вредности, опстајући и после најтежих искушења.

Др Војислав Коштуница рођен је 24. марта 1944. године у Београду, где је завршио основну и средњу школу као и студије права. Магистрирао је 1970. године на Правном факултету у Београду, а докторирао на истом факултету 1974.

Коштуница је био један од оснивача Демократске странке 1989. године. Демократску странку Србије основао је 1992. године и од тада је био на њеном челу. Био је народни посланик у Скупштини Србије од 1990. до 1997. године.

Војислав Коштуница је победио Слободана Милошевића на председничким изборима 24. септембра 2000. године и постао председник СР Југославије. Два пута је формирао владу Србије, у марту 2004. и у мају 2007 године.

Након ванредних парламентарних избора 11. маја 2008. године, Војислав Коштуница је предводио ДСС као опозициону странку.

Др Александар Поповић рођен је 1971. у Београду, где је завршио основну школу. Средњу школу завршио је у Москви, а студије хемије у Београду.

Запослен је као професор на Хемијском факултету Универзитета у Београду, на коме је и докторирао 2002. године.

Потпредседник ДСС-а је од 2003. године. Министар науке и заштите животне средине био је од 2004, а од 2007. до 2008. године је био министар за енергетику у Влади Србије.

(РТС, 19. 3. 2014)

Динкић поднео оставку на место председника УРС-а

Београд – Млађан Динкић поднео је оставку на функцију председника Уједињених региона Србије, саопштено је јуче из те странке. УРС ће до избора новог председника водити и координирати радом најближа Динкићева сарадница, председница страначког Извршног одбора и чланица Председништва Верица Калановић, и заменик председника УРС Верољуб Стевановић. Динкић је Председништво УРС обавестио да преузима личну одговорност за резултат странке на изборима 16. марта.

dinkic-stev-kal

М. Динкић, В. Стевановић и В. Калановић (фото: Танјуг)

Динкић је овај свој потез најавио у изборној ноћи, када су објављени резултати према којима је УРС остао испод цензуса и ван парламента са освојених три одсто гласова. Динкић је тада рекао: „Могуће да је дошао тренутак да се повучем из политике.“

У саопштењу се наводи да Млађан Динкић остаје у странци, а УРС наставља да се као ванпарламентарна партија залаже за „напуштање политике стезања каиша и штедње на платама и пензијама, а за политику јачања подстицаја привреди и пољопривреди и равномеран регионални развој“.

Л. В.

(Данас, 18. 3. 2014)

Миша Вацић поднео оставку на место председника СНП 1389

Београд – Српски народни покрет 1389 саопштио је данас да је Миша Вацић поднео оставку на место председника тог покрета због изборних резултата у Београду.

Миша Вацић (фото: Новости)

Вацић је именовао за вршиоца дужности председника покрета Игора Крунића, досадашњег председника Српског народног покрета 1389 Република Српска.

У наредна три месеца биће организована скупштина покрета на којем ће бити изабран нови председник, додаје се у саопштењу.

(Фонет, 18. 3. 2014)



Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Коштуница је имао дужност и обавезу, да не створи странку једног човека, попут свих осталих на политичком небу Србије. Имао је дужност и обавезу да рукоположи свог наследника ПРЕ избора и тиме му у аманет остави нешто више од куће без крова угашеног огњишта.

  2. Пошто из вашег коментара произилази да сте упознати са организацијом ДСС, дозволите ми да вас упитам шта сте то ви предузимали да се стање у странци, тако и у народу промени.Схватио сам једино да се сада `руководство странке` са једног човека преноси на `здраву масу` осталих чланова. Постигло се нешто што се на српским просторима често види.Очекујемо сада прво хаос, а не тако дуго после тога долази до потпуног расула странке. Циљ је постигнут .Са политичке сцене Србије нестале су две најаће националне странке и тако смо очистили терен за неке друге озбиљније послове. Прво што нам је да научимо је како да `радимо више и часније и квалитетније`, а учитељи су већ пред школом спремни са прућем у рукама.Образовање народа наступа под окриљем новог АГИТПРОПА и њихових сатрапа.Још само очекујем да почетак обнове закитимо колом и то `оним` тако омиљеним… Одрекли смо се још једне националне странке и то да би доказали да смо европљани и сву кривицу смо са себе пребацили на оног у Хагу и Коштуницу. Стид ме је и то много ме је стид. Добро би било да се поред мене још неко застиди, зар не мислите тако?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading