Лидери украјинских националиста Тјагњибок и Јарош борили се у Чеченији

Канцеларка Немачке Ангела Меркел је запретила Русији новим казненим мерама у вези са конфликтом око Украјине, о чему је рекла на заједничкој конференцији за штампу коју је одржала са пољским премијером Доналдом Туском у Варшави.

ukr-cas-cas

14. 3. 2014.

18:40   Крим ће сам себи обезбедити гас – Крим ће после национализације природних ресурса на територији полуострва моћи сам себи да обезбеди гас, изјавио је у интервјуу руској телевизији премијер републике Сергеј Аксјонов. Он је потврдио, да се планира национализација свих природних богатстава. Аксјонов је уверен да Украјина нема никакве основе да искључи Крим са испорука енергије, јер полуострво нема никаквих дугова за потрошену енергију.

18:30   Лидери украјинских националиста се борили у Чеченији – Лидери украјинских националиста, међу којима су и Олег Тјагњибок и Дмитриј Јарош, су оптужени за учешће у борбама против руских војника у Чеченији од 1994-1995. године, саопштио је званични представник Истражног комитета РФ Владимир Маркин.

„Добили смо податке о организацији банде од чланова УНА-УНСО и о њиховом учешћу у борбама против федералних снага на страни чеченских сепаратиста“, изјавио је Маркин. Према подацима истраге, банда је формирана по наредби Басајева и Хатаба. Тјагнибок, Јарош и други су били њени чланови.

18:25   Лавров и Кери дискутују о Украјини – Ситуација око Украјине је врло сложена, десило се много ствари, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на почетку сусрета са државним секретарем САД Џоном Керијем.

„Задовољан сам што можемо данас да се сретнемо. Ситуација није једноставна, десило се много тога, пропуштено је много времена“, рекао је руски министар. „Видећемо шта можемо да урадимо“.

Сусрет шефова дипломатије РФ и САД се одржава у америчкој амбасади у Лондону без учешћа новинара.

18:15   За улазак у састав РФ 9 од 10 становника Крима – Више од 90% становника Крима подржава одлуку о уласку у састав РФ, сведоче резултати социолошког истраживања. Апсолутна већина испитаника – 97% – је негативно оценила последице такозваног Евромајдана, као и иницијативу нових власти о ограничавању права мањина у Украјини. 9 од 10 становника Крима сматрају актуелну кијевску власт нелегитимном и крајње негативно се односе према дејствима украјинских националистичких организација „Десни сектор“ и „Слобода“.

Осим тога, трећина испитаника сматра да неке западне земље појачавају негативну информациону слику Крима.

13:35   Вашингтон отказао војну помоћ Кијеву – САД су отказале војну помоћ новим властима Украјине, пише The Wall Street Journal, позивајући се на високог званичника из америчке администрације.

Чиновник је саопштио да је привремена влада Украјине тражила војну помоћ од САД, укључујући испоруку оружја, муниције и подршку у обавештајним информацијама. Међутим, како пише The Wall Street Journal, администрација се сложила да пошаље само „индивидуалне прехрамбене пакете“.

12:25   Руске заставе широм града Севастопоља  

12:10   Руске новинаре не пуштају на прес-конференцију Обаме и Јацењука – Москва је назвала неприхватљивим и дискриминационим одбијање да се на прес-конференцију председника САД Брака Обаме и пучистичког вође  “украјинске владе” Арсенија Јацењука пусте руски новинари.

„Изгледа да у Вашингтону, где јако воле да говоре о слободи говора и правима новинара, нису спремни да поштују те принципе“, стоји у изјави представника МСП РФ Александра Лукашевича.

„Непријатна питања, која се не уклапају у већ написан сценарио, на пример, о злочинима неонациста из „Десног сектора“, који стоје иза „владе“ Арсенија Јацењука, у Белој кући не желе да чују“, истакао је дипломата.

12:00   РФ има право да заштити сународнике у Украјини – Кијевска власт не контролише ситуацију у земљи и зато Москва преузима право да заштити сународнике у Украјини, изјавили су у петак у МСП РФ поводом догађаја у Доњецку 13. марта.

„Ми смо више пута изјављивали да они који су преузели власт у Кијеву морају разоружати терористе, осигурати безбедност становништва и законско право људи на протесте. На жалост, тога нема…“, истиче су у саопштењу, које је објављено на сајту МСП РФ.

Десничарске снаге из других крајева земље су 13. марта у Доњецку, напале на мирне демонстранте, који су против нових власти у Кијеву. Један човек је погинуо. Много људи је повређено.

11:30   После присаједињења Русији сви Кримљани ће добити бесплатно руске пасоше – “Кримски буџет ће обезбедити сва потребна срдества у вези са заменом пасоша Кримљана у случају да се становници на референдуму изјасне за ступање аутономије у састав Русије”, рекао је председник Кримског парламента Владимир Константинов.

11:20   Из Москве кренуо конвој са хуманитарном помоћи за Крим

11:00   Виталиј Чуркин: Неприхватљиво је да се одбаци Криму право на самоопредељење – Обраћајући се хору критика на седници Савета безбедности УН о Украјини, амбасадор Русије Виталиј Чуркин је још једном потврдио да Русија не жели било какву ескалацију кризе у Украјини и да се не меша у предстојећи референдум на Криму .

“Русија не жели рат, а ни Руси, а ја сам уверен да Украјинци не исто ” изјавио је амбасадор Виталиј Чуркин на хитном састанку Савета безбедности у ноћас.” Ми не видимо никакву основу да размотримо то питање у таквим условима.”

“Неприхватљиво је да се одбаци Криму право на самоопредељење користећи параван заштите територијалног интегритета Украјине,  чак и без покушаја да се балансира између ова два принципа”, рекао је Чуркин.

“Неки оспоравају законитост таквог референдума, али је неприхватљиво да се манипулише појединачним принципима и нормама међународног права, насумично их извлачећи из контекста, не само међународног права, у односу на специфичне политичке околности и историјске аспекте “, рекао је Чуркин.

10:10   Крим се спрема да каже своју реч – На Криму је готово све спремно за референдум, који ће бити одржан у недељу. Гласачки листићи су већ одштампани и достављени у 27 локалних бирачких комисија.

Локалне власти, у страху од провокације од стране Кијева, решили су да привремено ограниче улазак на Крим и поручили су полицији и снагама безбедности да обезбеђују бирачка места и војне јединице.

По читавој територији аутономије, на дан референдума 16.марта, радиће више од 1200 места бирачке комисије. Може се гласати од 8 часова ујутру до 22 часа. Локалне власти су уверене да ништа неће омести одржавање референдума и да ће излазност бити преко 80%- изјавио је председник Савета министара републике Крим Рустам Темиргалиев.

09:30   Промена статуса Крима неће утицати на трасу Јужног тока – Могућа промена статуса Крима неће утицати на трасу гасовода Јужни ток, јер таква промена не би била сврсисходна из економског и технолошког аспекта, рекао је новинарима члан управе немачке компаније „Wintershall“ (учесница у пројекту) Марио Мерен.

Гасовод Јужни ток капацитета 63 милијарде кубика ићи ће преко акваторије Црног мора према земљама Јужне и Централне Европе заобилазећи Украјину ради диверзификације траса за извоз природног гаса. Прве испоруке гаса путем Јужног тока почеће крајем 2015.

Учесници у пројекту су „Гаспром“ са 50%, италијанска „Eni“ са 20%, „Wintershall“ и француска „EDF“ са по 15%.

09:20   Објављивање резултата референдума на Криму планирано за 17. март – Планирано је да ће резултати кримског референдума бити објављени у понедељак 17. марта, рекао је председник комисије за припремање и одржавање референдума Михаил Малишев.

„Чим добијемо последњи записник територијалних комисија и израдимо свој, објавићемо резултате референдума. Мислим да ће то бити у понедељак 17. марта“, рекао је он.

09:05   У Бечу на захтев САД ухапшен украјински бизнисмен Дмитриј Фирташ –Аустријска полиција је на захтев америчке Федералне истражне службе ухапсила у Бечу четрдесетосмогодишњег украјинског предузетника Дмитрија Фирташа, који је осумњичен за формирање организоване криминалне групе. Његова имовина је у 2013. процењена на $3,327 милијарде. Фирташ се сматра четвртом најбогатијом особом у Украјини. ФИБ води истрагу против њега од 2006. Шеф федералне кривичне полиције Аустрије је напоменуо да његово хапшење није повезано са дешавањима у Украјини.

08:50   Говор Виталија Чуркина у СБ УН

08:50   Вежбе десанта падобранских јединица РФ на граници са Украјином 

08:40   Сенат САД одлаже гласање за помоћ Украјини и за санкције против Русије –  Амерички Сенат одлаже гласање о предлогу закона чији је циљ да пружи финансијску помоћ Украјини и да се наметну санкције против Русије, до краја марта најраније.

Законодавство, припремљено и одобрено од стране Одбора за иностране односе, није успело проћи у Сенату у четвртак, након што су се републиканци успротивили укључивању мера ММФ.

08:35   Премијер Крима: приватни бизнис је сигуран, национализација имовине Украјине –  Кримске власти обећавају да ће се штитити интегритет приватне имовине и пословања, али је најавио да ће спровести национализација државне имовине Украјине на полуострву.

“Ја само желим да уверим -.. Нећемо спровести поновну приватизацију. То можемо да гарантујемо. Приватни бизнис ће наставити да ради нормално”, рекао је Кримски премијер Сергеј Аксјонов.

Аксјонов је рекао да ће предузећа у енергетском сектору и компаније које се односе на рударске активности “приватизовати” од стране државе.

08:30   Проекстремистичка влада у Кијеву “спремна” да брани мањине –  Представник пучистичке владе у Кијеву, рекао је пред Саветом безбедности УН да су власти у Украјини спремне да бране “сваку мањину у нашој земљи”, и нуде већу аутономију Криму.

“Ми смо спремни да се укључимо у национални дијалог јачања овлашћења Аутономне Републике Крим у украјинском парламенту са уставним средствима и алатима,” рекао је Арсениј Јацењук.

Иначе, недељни референдум на Криму се види као шанса за људе полуострва да правично одлуче и изаберу свој правац деловања.

Гласачки листић има само две опције: “Да ли сте за поновно уједињење Крима са Русијом у оквиру Руске Федерације?” или “Да ли сте за враћање Устава из 1992 и статус Крима као део Украјине?”

08:25   Путин разговарао са Роханијем –  У разговору са председником Ирана, Хасаном Роханијем, руски председник Владимир Путин је оценио да “решење ситуације у Украјини је могуће само на основу безусловног обзира интереса и воље мултинационалног становништва свих региона ове земље”, саопштено је из прес службе Кремља.

08:15   САД и ЕУ ће применити санкције против Русије уколико се одржи референдум на Криму –  Државни секретар САД Џон Кери је рекао у свом говору пред комитетом за асигнације америчког сената да ће САД и ЕУ увести санкције Русији уколико се одржи референдум на Криму.

„Ако се референдум о статусу Крима одржи, САД и Европа ће учинити неколико озбиљних корака против Русије у понедељак“, рекао је Кери.

Такође, Русија није искључила сопствене санкције као одговор у случају да САД и ЕУ предузму мере, али се нада да ће Запад те мере ограничити на политичке санкције и да се оне неће одразити на трговинско-економске односе.

08:10   Чуркин: на демонстранте у Кијеву се пуцало из канцеларије „команданта Мајдана“ –  На учеснике протеста и полицајце у Кијеву се пуцало из канцеларије такозваног „команданта Мајдана“, који се сада налази на челу Савета безбедности Украјине, изјавио је у четвртак амбасадор РФ у УН Виталиј Чуркин, на седници Савета безбедности светске организације.

„Потребна је детаљна међународна истрага насиља, које је почињено у Кијеву“, рекао је он и упозорио да „слику кијевске и западне пропаганде у потпуности мења информација да су једни те исти провокатори пуцали и на полицајце и на демонстранте“.

07:50   Норвешка би могла отказати заједничке вежбе са Русијом –  Војне вежбе које су планиране за мај, а у којима би требало да учествује ратна морнарица Норвешке, највероватније ће бити отказане, јавила је у четвртак портпарол норвешког министарства одбране Марит Исаксен.

Исаксенова је објаснила да би вежбе могле бити отказане због тога што је Пентагон прекинуо војну сарадњу са Русијом због ситуације у Украјини.

Почетком марта портпарол Пентагона Џон Кирби је рекао да Пентагон прекида све војне контакте са Русијом због ситуације око Украјине. У саопштењу је писало да се привремено прекидају све заједничке вежбе, преговори, посете и конференције.


13.03.

21:20   У Доњецку у сукобима једна особа погинула, 10 тешко повређено –  Најмање једна особа је погинула, а 10 je тешко повређено након про-рускoг митинга који су напали проевропски екстремисти.

20:45   Сукоби проевропских екстремиста и проруских демонстраната у Доњецку –  Сукоби су избили у источном украјинском граду Доњецку после про-руског митинга када су кордон полиције пробили проевропски екстремисти.

Мирни протести у Доњецку ескалирали су сукобима. Прозападни екстремисти, присталице “Мајдана” су дошли до проруских активиста где су они имали митинг. Одједном су почели бацати петарде. Полицијски службеници су покушали да спрече насиље, али у одговору проевропских екстремиста је било то да су почели бацати камење, флаше и све што се нашло под руком.

Безбедносне снаге су покушале да смире екстремисте, али нису успели.

20:25   Заседање СБ УН о Украјини

20:15   Вежбе десанта падобранских јединица РФ на граници са Украјином

20:10   Путин у Савету безбедности Русије: Ми учествујемо у украјинском питању на овај или онај начин  – Председник Русије Владимир Путин је одржао састанак сталних чланова руског Савета безбедности. Учесници су између осталог разговарали о сарадњи Русије и земаља Централне Америке и карипског региона, као и о ситуацији у Украјини.

„Желим да нагласим да то питање није настало нашом кривицом, али ми у њему учествујемо на овај или онај начин. Размислимо заједно о томе како да изградимо однос са нашим партнерима и пријатељима у Украјини и са другим нашим партнерима у Европи и САД“, рекао је Путин.

19:40   Девет руских ратних авиона стигло у Белорусију  – Прес служба белоруског министарства одбране је јавила да је у земљу стигло шест руских ловачких авиона СУ-27 и три теретна авиона. У среду председник Александар Лукашенко је рекао да је Белорусија због повећаних активности НАТО-а код њених граница спремна да пружи могућност за дислоцирање додатног броја авиона на својој територији. Према информацијама којима располажу белоруски медији ловачки авиони су слетели на аеродрому у Бобрујску.

18:40   10.000 људи на митингу подршке у Уљановску  – Скоро 10.000 људи је присуствовало на митингу у Уљановску на подршци руском становништву Украјини.

18:35   Прозападне чланице СБ УН спремају резолуцију о Украјини  – Група земаља чланица Савета безбедности УН су припремили нацрт резолуције о ситуацији у Украјини у којој подржавају територијални интегритет земље. Пучистичка влада у Кијеву, САД, Велика Британија, Француска и Литванија су наведени као аутори нацрта резолуције. Француски изасланик у УН Жерар Арауд потврдио је завршетак нацрта, али није прецизирао када ће се гласати за документ у Савету безбедности.

18:30   САД и ЕУ у понедељак о санкцијама према Русији  – Сједињене Државе и Европска унија ће се договорати у понедељак о “озбиљном низу корака” против Русије, ако се одржи референдум на Криму у недељу, рекао је амерички државни секретар Џон Кери.

Кери је рекао да избегава захтеве конгреса који укључују санкције, те да се нада да ће се избећи такви кораци кроз разговоре са руским колегом Сергејем Лавровом, рекао је он.

18:25   Лавров и Кери настављају разговоре о Украјини  – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и његов колега, амерички државни секретар Џон Кери, договорили су се да наставе дијалог о Украјини у Лондону 14. марта, изјавио је руски министар спољних послова.

18:20   Украјина основала Националну гарду  –  Украјински парламент је гласао да се створи Национална гарда са 60.000 војника као корак да се ојача одбрана земље. Нова Национална гарда ће бити оформљена на основу постојећих трупа.

18:15   Летонски министар финансија: Летонија ће највише платити због санкција Русији –  Од свих земаља ЕУ, Летонија ће платити највише уколико ЕУ уведе санкције против Русије, рекао је летонски министар финансија Вјачеслав Домбровски.

“Не мислим да би било претерано рећи да од свих држава ЕУ Летонија има највеће учешће у економским односима са Русијом. Уколико санкције против Русије буду уведене, ми ћемо осетити највише њихове последице”, рекао је Домбровски.

Према речима министра, 43 одсто извоза пољопривредних производа иду у Русију, а 70 одсто свог транзитног саобраћаја је повезан са Русијом. Штавише, Летонија је “потпуно зависна” од руског увоза природног гаса.

18:10   10.000 људи на демонстрацијама у Харкову –  Око 10.000 људи окупило се у источном граду Харкову на митингу подршке притвореног градоначелника Генадијa Кернесa. Демонстранти су клицали “руке са Генадија Кернеса!” и “Вратите нам градоначелника!”

“Ми смо видели комплетан слом реда и закона у Украјини. Слобода Генадију Кернесу! Његов притвор се не сме дозволити “, рекао је шеф Уније авганистанских ветерана Сергеј Лагутин на митингу.

18:00   Прво присаједињење Крима Русији – историја –  Прво присаједињење Крима Русији догодило се 1783 године. До тада, полуострво је припадало Отоманској империји. За Крим су ратовали такве војсковође као што су: Александар Суворов, Михаил Кутузов, Петар Рјумјанцев. 1784. године генерал Суворов је добио „златну медаљу, исковану у част присаједињења Руској империји Кримског полуострва“.

Након доласка на престо Пољске проруског краља Станислава Поњатовског (1764-1795), пољски Сејм доноси одлуку о изједначавању католика и православаца по свим правима. Пољаци, као исконски католици, одбили су да прихвате ту одлуку и подигли су устанак против руског утицаја у земљи. За помоћ су се обратили Турској. Тако је почео Руско-турски рат који је трајао до 1774. године и којим је Русија по први пут изашла на Црно море.

17:40   Учешће на референдуму потврдили посматрачи из 21 земље света –  Преко 50 представника страних држава је спремно да посматра одвијање референдума 16. марта, јавио је шеф комисије Врховног Савета Крима за припремање и одржавање кримског референдума Михаил Малишев на брифингу у Симферопољу.

Према његовим речима у питању су представници Израела, САД, Француске и Италије, између осталог и неколико посланика Европског парламента.

17:05   Велике артиљеријско-десантне вежбе Војске Руске Федерације –  Рускo Министарство одбране је покренуло велике артиљеријске вежбе у јужној војној области које укључују 8.500 војника и велики број артљеријског оружја. То се поклапа са маневрима које спроводе десантне јединице земље.

Артиљеријске јединице треба да буду распоређене у 10 регија као део маневра, саопштено је из Министарства одбране. Они ће показати своје тактичке, техничке и посебне вештине.

“Маневри обухватају око 8.500 војника и велики број ракетних артиљеријских система, укључујући Град-М, Смерч – вишецевне системе бацача ракета, Нона артиљеријски систем, Ураган и МСТА – С 152 мм калибра самоходне хаубице као и Рапира 100 мм противтенковске пројектиле, ” наводи се у саопштењу .

Око половине маневара одвијаће се ноћу. Вежбе су усмерене на сарадњу артиљеријских јединица и моторизованих, као и оклопних, десантних и амфибијских јединица, саопштило је министарство .

Артиљеријске вежбе подударају са великим маневрима руских падобранских јединица тренутно у току на југу и западу земље. У четвртак, око 1.500 падобранаца је транспортовано у Ростовску област за маневре масовног десанта.

Те вежбе десантних јединица укључују укупно 4.000 војника, 36 транспортних авиона и 500 војних возила, које ће се наставити до петка.

16:15   Министарство финансија Русије: Укинућемо трговину у доларима као одговор на санкције ЕУ и САД – Русија је спремна да узврати са контра санкцијама према ЕУ и САД, ако они иду напред са економским мерама против Русије преко напетости на Криму, саопштава Министарство финансија РФ.

“Надамо се да ће бити на мети само политичке санкције, а не широк пакет који ће утицати на економску трговину “, рекао је заменик министра за економски развој Алексеј Лихачев.

“Наше санкције ће уследити, наравно” додао је он.

Један од начина на које Русија планира да уведе као заштиту од санкција је повећање трговине у другим валутама, а не у америчким доларима.

“Морамо да повећамо обим трговине у националним валутама. Зашто би се у односу на Кину, Индију, Турску и друге земље, требало преговарати у доларима? Зашто бисмо то урадили? Ми ћемо потписати уговоре у националним валутама – ово се односи на енергију, нафту, гас, и све остало”, рекао је Алексеј Уљукаев, министар за економски развој.

Дума, руски парламент, разматра закон да се дозволи замрзавање имовине западних компанија и појединаца у Москви, након санкције  које би биле наметнуте после кримског референдума 16. марта.

15:40   Власти Крима позвале руске компаније да извлаче нафту и гас – Експлоатацију нафте и гаса на Криму би требало да обављају руске компаније, међу њима и „Гаспром“, рекао је председник Врховног савета републике Владимир Константинов.

Притом Константинов је рекао да су власти аутономне републике већ обезбедиле налазишта нафте и гаса у Црном мору, између осталог и Одеско и Безимено налазиште, који су у фази припрема за експлоатацију. Обезбеђене су и гасне и нафтне платформе украјинске државне енергетске компаније „Чорноморнафтогаз“.

„Та налазишта и платформе ће у потпуности прећи у власништво Републике Крим“, рекао је он.

15:25   Меркелова запретила Русији „другостепеним санкцијама – Канцеларка Немачке Ангела Меркел је запретила Русији новим казненим мерама у вези са конфликтом око Украјине, о чему је рекла на заједничкој конференцији за штампу коју је одржала са пољским премијером Доналдом Туском у Варшави.

„Уколико не дође до промена у ставу руске стране, а за сада нажалост не постоје никакве назнаке да ће се то десити, мораћемо да уведемо другостепене санкције“, рекла је Меркелова. За сада су уведене „првостепене“, блаже санкције.

(Восток)



Categories: Вести над вестима

1 reply

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading