Дмитриј Јарош: Грађани Русије да почну борбу против Путиновог фашистичког режима

(Newsweek, 12. 3. 2014)

newsweek-logo„Њусвик“ је разговарао са 42-годишњим Дмитријем Јарошем, лидером некада минорне организације из десничарског подземља која је сада у средишту геополитичког натезања између Русије и Сједињених Држава. 

Питање: Да ли је тачно да обучавате Десни сектор преко 20 година?

Одговор: Обучавао сам паравојне одреде готово 25 година. Иако смо тек изашли из револуције, моји момци настављају војну обуку широм Украјине, спремни да очисте земљу од окупатора.

П: Колико вас је?

О: Не знам да вам кажем тачан број, наша организација и јединице се развијају по целој Украјини, али свакако преко 10 хиљада људи. Имамо извесне предуслове за наше регруте: патриотизам и остале норме правилног понашања.

П: Јесте ли свесни да Вам Москва суди због позивања на терористичке акције против Русије?

О: То је Путинова замисао. Он је политички мртав.

П: Имате ли много ратних ветерана у својим редовима? Јесу ли Ваше снаге део војске Украјине?

О: Чим је Русија објавила рат регрутовали смо пензионисане официре, полицијске генерале и агенције за обезбеђење. Координишемо своје акције са саветом за Националну безбедност и одбрану, као и војним Генералштабом. Тренутно се договарамо како да наше снаге поставимо на одговарајуће законске темеље.

П: Ако становништво Крима на недељном референдуму одлучи да постане део Русије, како ће реаговати Десни сектор?   

О: Десни сектор и остали грађани Украјине су спремни да бране територијални интегритет Украјине свим расположивим средствима. У случају да Кремљ одлучи да нас нападне, имаће свеобухватан герилски рат на украјинској територији.

П: Мислите ли да Украјина има довољно снага да се одбрани?

О: Свестан сам да су наше војне снаге, укључујући Десни сектор, у јадном стању. Наша је армија на стотине пута слабија од руске, тако да је за Украјину битно да предузме све како би разрешила ситуацију кроз преговоре.

П: Зашто своју организацију називате паравојном? Да ли сте наоружани само калашњиковима или имате и озбиљније оружје?

О: Као у свакој армији, и ми имамо стручњаке обучене да испаљују С-300 ракете. У случају герилског рата, пуцаће се из сваке куће.

jaros-dm

Фото: David Mdzinarishvili/Reuters

П:  Да ли схватате да већина Руса, укључујући културну и интелектуалну елиту, подржава Путинове потезе на Криму јер Вас сматрају лидером фашистичког, радикалног покрета? Да ли сте спремни да постанете узрок прекида дугогодишњег руско-украјинског пријатељства?

О: Нажалост, Русија је у великој мери испраног мозга. Украјински националисти немају никакве везе са фашизмом. Моћна руска пропагандна машинерија зна шта ради. Уверења Десног сектора су противна шовинизму, ми своје ставове заснивамо на националним идејама. Доказ је да 40 одсто наших чланова говори руски. Јевреји и припадници других нација се пријатно осећају у нашим редовима.

П: Шта онда Вас покрет чини „Десним”?

О: Верујемо да Украјина заслужује да има своју властиту националну државу. То је оно што наш покрет чини „Десним”.

П: Да ли је Ваша књига „Нација и револуција” – где сте као непријатеље Вашег покрета означили Руску Федерацију и Руску православну цркву – била најава „ослободилачког рата” украјинске нације?

О: Књига је збирка мојих чланака која се нашла на удару критике када је објављена. Саветовао бих грађане Русије да отпочну своју борбу против Путиновог фашистичког режима. То би била најбоља гаранција пријатељства између руског у украјинског народа. Док је Путин на власти, руски империјализам ће увек вршити недозвољен притисак на Украјину.

П: Зашто руског председника, који ужива велику популарност, називате „фашистом”?

О: Путин је изградио своју власт фашистичким методама. Оглушио се о уставна права руских грађана. У Русији, полиција пребија оне који учествују у масовним протестима у Москви и Санкт Петербургу. То мени мирише на фашистичке методе. Они хапсе протестанте који носе анти-ратне симболе. То је фашизам.

П: У Украјини је опште мишљење да без „Десног сектора“ не би дошло до револуције. О каквој револуцији се ради?

О: Имали смо националну револуцију да бисмо успоставили државу у којој би украјински народ био господар своје судбине у својој земљи. До сада смо имали окупаторски режим. Учинићемо све како бисмо свом народу дали потпуну слободу, правду и поделу националног богатства.

П: Ваши људи су свуда по центру Кијева. Зашто носите црне униформе?

О: Ово није службена униформа. Купили смо униформе које набављају припадници службе обезбеђења. Тражио сам савете у погледу јачања наше безбедности. Добили смо информације да неке руске снаге намеравају да ме киднапују, ухапсе и ликвидирају.

П: Ко то пуца на Мајдану сваке ноћи?

О: То није мој народ. Моји људи никад не користе оружје, осим ако се укаже посебна потреба за тим.

П: Кандидовали сте се за председника. Какве посебне квалитете поседујете да бисте били квалификовани за политику? Мислите ли да имате шансе да победите на председничким изборима?

О: Имам универзитетску диплому, завршио сам украјински језик и књижевност. Никад нисам намеравао да се бавим политиком. Али, одговоран сам за све што се дешава од 19. јануара. Видели смо да су се већ десила два чуда: политичари нису издали револуционарни дух Мајдана и победили смо у револуцији. Очекујем да се на председничким изборима догоди још једно чудо.

П: Да ли је Вас покрет подржавао чеченске побуне у Русији?

О: Помагали смо први чеченски рат против Руског царства. Послали смо своју мисију у Чеченију. Помагали смо да овде буду збринути чеченски рањеници. Објављујемо и чеченске књиге.

П: Да ли сте заиста позивали муслимане да својим побунама помогну украјински рат против Русије? Да ли се неко од Ваших људи састајао са лидером чеченских побуњеника Докуом Умаровим?

О: Нисам то рекао. Нисам сигуран. Када смо помагали Чеченији, Доку Умаров је био обичан оперативац на терену. Не помажемо исламски рат против беспомоћних жена и деце.

П: Јуче је бивши украјински председник Виктор Јанукович рекао да ће ново руководство подићи Бандерину заставу коју у Русији сматрају фашистичком. Је ли то тачно?

О: Стајали смо под црвено-црним заставама током револуције. Црвена украјинска крв проливена по црној украјинској земљи – та застава је симбол националне револуције. Уверен сам да ће нам та застава донети слободу.

П: Ко вас финансира? Мислите ли да ће Запад подржати Украјину?

О: Из принципа не узимам новац од олигарха пошто нећемо да зависимо ни од кога. Примили смо нешто америчких долара од украјинске дијаспоре, иначе цела земља подржава Десни сектор.

Сигуран сам да ако Русија бомбардује Кијев – а верујемо да су шансе да ће се то десити 50:50 – НАТО неће доћи да се бори за Украјину. Европа је много пута издала Украјину. Не рачунамо на њих. Можемо се ослонити само на своје снаге и своју виспреност.

Anna Nemtsova

Са енглеског посрбио: Иван Аћимовић



Categories: Посрбљено

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading