Коста Чавошки: Обмана о статусној неутралности Бриселског споразума

kosta-cavoski-240Такозвани Бриселски споразум, који су закључили Хашим Тачи, председник владе самозване државе косметских Арбанаса, и Ивица Дачић, председник Владе  Републике Србије, почива на двема обманама: да је за обе стране уговорнице статус Космета са државноправног становишта и даље нерешен, и да је у том погледу и за Европску унију Бриселски споразум статусно неутралан. Убрзо се показало да су Ивица Дачић, Александар Вучић и Томислав Николић систематски обмањивали српску јавност, пошто тај споразум, по својим последицама, представља не само дефакто него и дејуре признање независности и суверености самозваног Космета. То се лако може доказати. 

Локалне изборе на Косову и Метохији од 3. новембра 2013. расписала је Атифета Јахјага, председник самозваног Космета, а они су обављени по његовом уставу и законима. Ти избори одржани су у свим косметским општинама, а не само у четирима општинама на северу Косова. А поменути Бриселски споразум био је за ове изборе само утолико релевантан што је њиме Влада Србије преузела обавезу да своје држављане и сународнике на северу Косова присили да на те изборе изађу.

Арбанаси су при том користили и најмању прилику да јавно и видно обзнане своју државност. Тако се на свим гласачким листићима и кутијама налазио грб њихове самозване државе, а Срби јужно од Ибра легитимисани су на тим изборима косметским личним картама. Потом су представници ОЕБС-а, после преузимања изборног материјала, на њега налепили грб Космета и натпис Република Косово, и тако преправљен послали у Приштину.

Када је, међутим, требало сазвати новоизабране одборнике на конститутивну скупштину општине, пала је и последња маска са наводне статусне неутралности ЕУ. По казивању Крстимира Пантића,  представници ЕУ захтевали су од изабраних одборника и градоначелника, по начелу „узми или остави“, да у присуству новинара усмено положе заклетву, а да потом у потаји потпишу ту исту заклетву на којој ће бити грб Косова прекривен стикером, с тим да ће та налепница бити одлепљена на путу до изборне комисије у Приштини.

Поставља се одмах питање на шта су се заклели ти наши сународници и држављани. Па на безусловну верност и покорност уставу и законима самозване косметске државе! Тиме се још једном показало да ЕУ и њени представници на Космету ту самозвану државу не само признају, него и на сваки могући начин подржавају и њену независност, и сувереност кад год могу оглашавају, а да су приче наших преговарача у Бриселу да су не само за њих него и за ЕУ бриселски споразуми статусно неутрални, гнусна лаж намењена нашој лаковерној јавности.

Geopolitika-februar-2014

Насловна страна Геополитике бр. 71

Једини адут који је преостао нашим главарима јесте још необразована заједница српских општина, која би требало да буде некаква веза наших сународника и држављана на Космету с државом Србијом. У својим изјавама од 4. и 5. децембра 2013. Хашим Тачи је већ изричито потврдио да то једино може бити некаква невладина организација, у складу с косметским уставом, без икаквих извршних, а камоли законодавних надлежности. Такође је додао да ће судски систем и даље бити јединствен, те да на северу Косова неће бити другачијих судова. Све што, дакле, Срби на Косову и Метохији могу да очекују, то су консултативни састанци градоначелника девет српских општина, за шта им није потребна ничија, па ни Тачијева сагласност. И то је све што су Срби на Космету добили тзв. Бриселским споразумом.

Ми смо, наравно, и раније знали да бриселски споразуми садрже и читав низ тајних обавеза које је Влада Србије преузела, али нисмо очекивали да ће Ивица Дачић, Александар Вучић и Томислав Николић пристати и на толика национална понижења до којих су ујдурме са налепљивањем и прелепљивањем грба и назива самозване косметске државе довели. Како је изгледа народ је пре спреман да прихвати превару него понижење, ваља се надати да ће наше велеиздајнике кад-тад стићи рука људске или божанске правде.

(Геополитика бр. 71, фебруар 2014)



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading