Маја Тешић: Украјински сан

Ово је време бајки. То су оне приче које говоре о немогућем, у којима све лепо почиње, онда се појави неко лош, тог лошег победи неко добар и сви живе дуго и срећно.

И тако, реши један део велике државе да се одвоји, да би му било боље. Одлуку донесе сам, лепа су времена, крај двадесетог века, цела планета живи у срећи и благостању, нема јачег, нема слабијег, нико не диктира мишљење… И свако може оно што жели. 

Ето нама украјинског сна. После тога смо видели како се чланови парламента туку, како се поливају водом, како неко данас бива премијер, а сутра осуђеник. А да, видели смо и како неко не може да хода док га снимају, а скаче и трчкара кад мисли да га не снимају. Лепо сам рекла. Време бајки. У слободи свако сме да говори својим језиком. Осим ако то није руски. Онда може да му се догоди да има срећу да буде убијен хицем из пиштоља, или да нема срећу па да буде жив спаљен. Двадесет први век је.

Земља благостања. Један део Украјинаца је, трчећи у Унију отрчао да тамо ради, па су срећни добили висока радна места спремачица и чувара паркинга, сходно високом образовању, бесплатно стеченом у Совјетском Савезу. Други део се није запитао шта ће јести омражени им Руси из суседних региона омражене им Русије, када су куповали све што је храна и са храном има везе. Уместо новца за обуку, наоружавање и организацију нереда, паљења и хаоса у једном од најлепших градова на свету могла су господа да уложе у инфраструктуру, посебно истока, а и југа Украјине. Могли су, на пример, водовод да обнове, и канализацију такође. Оно што се подразумевало у лоша времена, док се нису одвојили, да се инфраструктура одржава, то не раде. Шта ће бити ако последица грабљења новца кога је требало улагати у истински развој буду заразне болести? Хоће онда сви проговорити руски? Када их западна Европа којој тако мирно теже буде гледала са безбедног растојања и када им буде слала лекове којима је истекао рок трајања…. Када им дођу стручњаци који су своје високо образовање бесплатно стекли у својој земљи у којој раде, хоће и њих мрзети?

Али, тога неће бити. Све ће бити лепо и сви ће живети срећно и задовољно. Ово је време бајки.

(ФБ Репортер, 9. 3. 2014)



Categories: Преносимо

1 reply

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading