Барак Обама: Референдум на Криму у супротности са међународним правом

Парламент Крима донео је одлуку о уласку аутономне републике у састав Русије каже се у тексту одлуке

ukr-min

6. 3. 2014.

23:00 Асад упутио Путину телеграм подршке – Председник Башар Асад упутио је Владимиру Путину телеграм, у коме је у своје и име сиријског народа изразио солидарност са напорима у успостављању безбедности и стабилности у пријатељској држави Украјини.

Он је такође, нагласио да Дамаск подржава „рационални и миротворачки приступ руског председника, усмерен на стабилност и борбу против тероризма у свету“.

22:25   Обама: Референдум на Криму у супротности са међународним правом – Амерички председник Барак Обама сматра да је неопходно да се директним преговорима између влада Русије и Украјине решава криза. Он је нагласио да то треба да буде под покровитељством међународне заједнице .

“У Украјини, постоји решење,  узимајући у обзир интересе Русије, али поштујући суверенитет и интегритет Украјине” навео је Обама.

Амерички председник је такође рекао да је предложени референдум о статусу Крима супротан међународном праву и украјинском уставу. “Било каква расправа о будућности Украјине треба да се настави са учешћем легитимне владе земље”, каже Обама.

Раније је исто, портпарол америчког Стејт департмента Џенифер Псаки изјавио да је референдум за промену статуса Крима супротан Уставу Украјине, и зато САД не намерава да призна резултате референдума. Он сматра да промена о статусу било ког дела Украјине треба да буде разматрана на националном референдуму.

22:05   Кијев блокирао базу података бирачког списка на Криму – Централна изборна комисија Украјине наредила је блокаду приступа бази података државног регистра бирача у Аутономној Републици Крим, где је за 16. март планиран референдум. Како преноси прес служба ЦИК-а Украјине, Комисија је једногласно усвојила одлуку.

“То је учињено, с обзиром на ситуацију у Аутономној Републици Крим у вези са покушајем припреме нелегалног локалног референдума и да би се заштитила база државног регистра бирача од незаконитог коришћења личних података из регистра.” – саопштава се из ЦИК-а Украјине који је под контролом власти из Кијева.

21:50   САД већају о милијарду $ кредита Украјини  – САД су одобриле милијарду кредита за Украјину. Пакет је одобрен од стране 385 “за” и “23” гласа против, уз противљење републиканаца. Предлог сада одлази у Сенат.

21:40   Севастопољ ће на исти дан одржати референдум  – Градско веће Севастопоља је пристало да спроведе свој референдум о томе да ли, или не, да се придружи Русији, такође заказан за 16. март. Иначе, Севастопољ је град на Криму са посебним статусом.

21:25   САД шаљу додатне авионе у Пољску због кризе у Украјини  – САД шаљу 12 Ф-16 борбених авиона и 300 сервисног особља у Пољску следеће недеље за вежбе чији обим је проширен због украјинске кризе, изјавио је пољски министар одбране Томаш Сиемониак.

У почетку, вежба, лоцирана у Ласк ваздухопловној бази у Пољској, била је замишљена са ангажовањем искључиво транспортних авиона. Али Пољска је затражила да се појача присуство након руске “интервенције” на Криму, рекао је министар.

19:05   Турчинов “покушава” да распусти Врховни савет Крима  – “Вршилац дужности председника” Украјине Александар Турчинов рекао је да нове власти у Кијеву иницирају распуштање Врховног савета Крима. То је због предстојећег референдума 16. марта о приступању полустрва у састав Русије. Иначе, истог дана, и у Севастопољу ће бити референдум, а он је град са посебним статусом .

Турчинов верује да су референдуми нелегални и нелегитимни, а он је “зауставио одлуку” парламента Крима. Турчинов је рекао да се таква питања могу решавати само на националном референдуму.

18:50   Лукашевич САД-у: Како се носите са бомбардовањем Југославије, Вијетнама, Либана, Либије, Панаме…  – Амерички Стејт департмент је на свом сајту објавио чињенице покушавајући да оповргне речи руског председника Владимира Путина на конференцији за новинаре 4. марта о ситуацији у Украјини.

Како је данас рекао портпарол министарства спољних послова Александар Лукашевич, “оно је поражавајуће и не само примитивно извртање реалности као отвореног цинизма “двоструких стандарда””.

“Стејт департмент покушава да игра на бесрамно једнострано тумачење догађаја, иако је било много доказа о злочинима почињеним од стране радикалних националиста, укључујући масакр снимљен камерама, преко снајпериста који су убијали, о чему сведочи, између осталог, и независни извор” – рекао је дипломата.

“У Вашингтону, наравно, не могу да признају да су и они сами били “Мајдан”, охрабривањем збацивања легитимне владе силом, отворивши пут за оне који сада имитирају легитимну власт у Кијеву “.

18:00   “Народног губернатора ” Доњецка одвели у непознатом правцу  – Активиста цивилног друштва Павел Губарев признат од стране локалног становништва као “народни гувернер,” је одведен од стране службе безбедности Украјине. Налог за хапшење је издао суд (власти под контролом Кијева).

17:50   Кијев покренуо истрагу против премијера Крима и председника Савета због “повреде територијалног интегритета” Украјине  – Председник Врховног савета Крима Владимир Константинoв и премијер Сергеј Аксjoнов не сматрају легитимним власти у Кијеву као и тужилаштво у Кијеву које је покренуло истрагу, рекао је први заменик премијера Рустам Темиргалиев.

Он је напоменуо и додао да ниједан Константинов, нити Аксјоно неће оставити Крим. Раније је покренута истрага од стране власти у Кијеву против Аксјнова и Константинова.

Такође, власти у Кијеву, Истражно одељење службе безбедности Украјине обавља претпретресну истрагу у вези са усвајањем одлуке посланика Врховног савета Крима да се Крим придружи саставу Руске Федерације. “Централно истражно одељење СБУ почиње истрагу по члану 110 Кривичног законика ( покушај нарушавања територијалног интегритета и неповредивости Украјине )” – саопштено је у прес центру СБУ.

17:20   Посматрачи ОЕБСА нису дошли на Крим  – 43 војна посматрача из Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) покушало је да уђе на Крим, али онда су отишли у Одесу. Ројтерс је навео наводе пољског министра одбране Томаса Сиемониака који је рекао да је аутомобил у коме су посматрачи путовали “отет од стране непознатих мушкараца у униформама.”

Међутим, Нахлах Аиед, позивајући се на посматраче ОЕБС, известио је да су они одлучили да одустану од путовања да не “узнемиравају локално становништво” и да ће покушати да уђу на Крим поново у петак.

17:05   Лавров: САД нису у стању да разумно сагледају ситуацију  – Вашингтон и даље није у стању да “разумно види развој ситуације у Украјини по ничему, осим по америчком обрасцу” саопштио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. МСП је такође коментарисало извештаје о руским грађанима којима није дозвољен улазак у Украјину.

“Такве акције украјинских граничара су у супротности са постојећим споразумима”, нагласило је министарство.

16:50   Русе не пуштају у Украјину  – Русима није дозвољен улазак у Украјину. Москва проверава информације о тешкоћама преласка руско- украјинске границе.

“Према информацијама из суседних региона Русије и Украјине, због кривице украјинске стране руски грађани имају проблема у прелазу преко границе, као и моторна возила регистрована на територији Русије” – речи су представника руског Министарства спољних послова.

“Ове акције украјинских граничних служби у ометњу слободног кретања грађана у супротности су са руско-украјинским споразумом у овој области” – саопштило је МСП.

16:35   САД увеле визна ограничења према “умешаним” у претње интегритету Украјине – САД су одлучиле да наметну визна ограничења грађанима Русије и Украјине, чије акције, према Белој кући, угрожавају интегритет Украјине.

“У складу са инструкцијама председника САД, Стејт департмент уводи визна ограничења за један број владиних званичника и приватних лица. Ово је последица одлуке да се одбију визе онима који сносе директну или индиректну одговорност за претње суверенитету и територијалном интегритету Украјине.” , наводи се у саопштењу.

16:25   Јацењук позвао Русију да почне преговоре – Арсениј Јацењук “премијер” Украјине је позвао руске власти да почну преговоре о мирном решењу ситуације у Украјини.

„Тражимо и позивамо руску владу да врати своје војнике у касарне, да не подржава нелегитимну, такозвану владу Крима и да почне преговоре о мирном решењу“, рекао је Јацењук.

16:05   Лавров: Свако решење мора бити подржано од стране Крима и свих региона – Сваки начин међународног решавања кризе у Украјини мора бити у потпуности подржан од стране свих региона у земљи, укључујући и Крим, рекао је Лавров.

“Сваки процес који може бити подржан мора да се заснива на јасно израженом пристанку свих региона у Украјини, и изнад свега Крима и југоисточних региона,” нагласио је Лавров.

15:45 Лавров: САД прете Русији санкцијама – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да је намера САД да наметну санкције против Русије – претња. Овакав закључак је донет после разговора са америчким државним секретарм Џоном Керијем.”Кери је навео да још нема листе, али то ништа не мења – рекао је Лавров. То је све претња, као и одлука о замрзавању у “осморци”. Такође, Лавров је додао да никакав договор није постигнут.

Са своје стране, немачки министар спољних послова Франк – Валтер Штајнмајер је рекао да би санкције против Русије штетиле дипломатском решењу кризе у Украјини. Штајнмајер је данас на то упозорио колеге из Француске, Британије, Италије и САД, на састанку који је одржан у Риму.

15:35 Ветеран специјалних снага “Алфа”: “Беркут” није пуцао снајперима – Председник међународног удружења ветерана специјалних снага “Алфа” Сергеј Гончаров је изјавио да је сигурно да са снајперистима у Кијеву нису повезани припадници “Беркут”. Као специјалиста за војну обуку, тврди да нису пуцали снајперима јединице “Беркут”. Прво, видео снимци показују да је ватра отварана у леђа, и друго, професионални снајпериста би тешко погодио стабло уместо људи. Дакле, можемо са сигурношћу говорити да је то била провокација, наводи Сергеј.

15:05 Лавров: Још не постоји договор са САД о Украјини – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је саопштио да још не постоји договор са САД о Украјини, после састанка са америчким колегом Џоном Керијем.

14:40 Крим спреман на увођење рубље и национализовање све имовине Украјине – Крим је спреман да уведе на својој територији руске рубље. Ово је најавио потпредседник Владе Крима Рустам Темиргалиев, говорећи на конференцији за новинаре у Симферопољу.

Темиргалиев је нагласио да у случају добијања сагласности Руске Федерације за присаједињење Крима Русији, “ми смо спремни да уведемо рубљу.” Он је додао и то да су “Кримске власти испуниле своје обавезе према становништву на социјална давања у пуном обиму. Само прекјуче и јуче смо извршили сва социјалне плаћања, укључујући и исплату плата и пензија.”

Такође, на конференцији за новинаре најављено је да ће украјинска државна имовина на Криму бити национализована. “Све компаније у власништву државе Украјине на територији Кримске аутономије, ће бити национализоване” – рекао је Темиргалиев . – Сва државна предузећа Украјине на територији Крима ће бити национализована и постати власништво Кримске аутономије”.

14:25 Број погинулих у Кијеву порастао на 100 – Број погинулих у насилним сукобима у Кијеву од 30. новембра 2013, је порастао на 100, саопштило је украјинско Министарство здравља. Најмање 1.075 људи је затражило медицинску помоћ од 18. фебруара, а 698 од њих је задржано у болници, додаје се у саопштењу. 36 особа је повређено и одведено у болницу у последња 24 сата.

14:15 Крим може постати део Русије за три дана после референдума на Криму – У Савету Федерације РФ сматрају да питање уласка Аутономне Републике Крим у састав Русије може бити донето за неколико дана. “Ако на референдуму велика већина грађана буде гласала за улазак Крима у састав Руске Федерације и добије одговарајуће одобрење од председника Русије, ово питање могло би да се реши веома брзо – од три до пет дана” – рекао је члан Одбора за уставна законодавство, судство и правне послове сенатор Анатолиј Лисков. Према његовим речима, АПК је у посебном положају у Украјини. “Народ бира власт легалну Криму, и ова власт је можда једина легитимна данас, за разлику од власти у Кијеву, где је илегално одузета власт, а тренутна власт је под великим знаком питања у погледу легитимности” – рекао је Лисков. Читајте више

13:40 Путин упутио захтев Крима за присаједињење са Русијом Савету безбедности Русије – Одржан је оперативни састанак са члановима Савета безбедности Русије којим председава председник Владимир Путин. Они су расправљали одлуку Врховног савета Крима за уједињење са Русијом и о ситуацији у Украјини, а по којем ће бити донета одлука о одобравању захтева Крима за присаједињење са Русијом.

Састанку су присуствовали премијер Дмитриј Медведев, председник Савета Валентина Матвиенко и предсеник Државне Думе и Сергеј Наришкин, шеф Кремљске администрације, Сергеј Иванов, секретар безбедности Савета Николај Петрушов, министар одбране Сергеј Шојгу, шеф ФСБ-а, Николај Бортников, министар унутрашњих послова Владимир Колоколтсов и стални члан Савета безбедности Борис Гризлов. Одлука ће бити донета накнадно.

12:30 Закон РФ о поједностављењу припајања Крима може бити донет 14. марта – До 14. марта у Русији може бити донет закон о поједностављењу одлуке стране држве и њеног дела за улазак у састав РФ. “Овај закон ће бити донет због Крима”, навео је лидер странке “Праведна Русија ” Сергеј Миронов.

Амандман на закон из 2001. за припајање нових теирорија Руској Федерацији поднет је 28. фебруара.

Према амандману “Праведне Русије” као нови субјект Руске Федерације може да буде још један део државе и у одсуству међународних уговора у два случаја: ако су се људи из тог подручја изјаснили да се придруже Русији на референдуму, или ако постоји апел легитимних власти друге државе.

12:15 На украјинској фрегати обавештајна опрема НАТО-а – У луку Одеса се је усидрила фрегата “Гетман Сагайдачный”. Фрегата се је вратила у Црном море након учествовања у анти-пиратским операцијама у Аденском заливу.

Према руској Црноморској флоти на фрегати је инсталирана опрема НАТО за обавештајну и комуникацијску сврху. Кориштење ове опреме у Севастопољу је имало за циљ онемогућавање електронског “ратовања” Црноморске флоте, саопштено је из базе.

12:00 Држављанство Русије за два дана затражило 5500 Украјинаца – Број захтева за добијање статуса избеглица које су Федералој миграционој служби Русије упутили украјински држављани, повећан је током последњих дана за 80%, изјавио је у четвртак председник Одбора Савета Федерације за уставно законодавство Андреј Клишас. Према његовим речима, велики део захтева односи се на стицање руског држављанства у убрзаном поступку- Клишас је изјавио да ће РФ пружати подршку грађанима Украјине, који су се нашли у тешком стању, све до потпуног решења ситуације.

11:40 Парламент Крима једногласно донео одлуку о уласку у састав Русије – Парламент Крима донео је одлуку о уласку аутономне републике у састав Русије каже се у тексту одлуке. “Ући у састав Руске Федерације у својству субјекта Руске Федерације каже се у тексту одлуке, који је доставио посланик Врховног савета Крима Сергеј Шувајњиков.

11:30 Шеф “Беркут” на Криму о снајперистима у Кијеву – Шеф специјалних снага “Беркут” је рекао да је сигуран да је било “снага са стране, нека трећа страна која је учествовала у провокацијама и усмртила људе на обе стране ” у току насилних сукоба у Кијеву.

“У једном тренутку, схватили смо да су протести били као мирни протести 2004 и 2007. Али, овај пут су биле провокације, не само насилне, била је и прљава тактика од стране побуњеника. Док смо били ненаоружани – нисмо чак ни имали смртоносне оружје – план оних који су то испланирали је био да Беркуте “уруше”, да нас деморалише и да врше притисак како би променили страну, али то се није догодило.”

“А онда је дошло најгоре: пуцњава. Пуцано је на обе стране, али као што сам већ рекао, ми нисмо имали никакво оружје. Било је тако тешко да схватимо шта се дешава и официри су почели да падају на земљу, један по један. Тада је постало јасно: људи су умирали од метака! Али опет, нема снимака који показују да су пуцали припадници ” Беркут”. Сигуран сам да је било неких сила споља, трећа страна је учествовала у провокацијама и у убијању на обе стране. То је био организован тим стручњака”, рекао је Јуриј Абисов, шеф “Беркут” на Криму.

ТВрђења Абисова прати процурели телефонски позив Естонски министра спољних послова Паета са Кетрин Ештон, када је рекао да “је сада све јасније да иза снапериста не стоји Јанукович, него неко из опозиције”.

11:10  300 плаћеника из америчке приватне компаније “Блеквотер” стигло у Кијев – Наоружани екстремисти у Кијеву попуњавају редове. Према изворима, стигло је у Кијев 300 професионалних страних плаћеника. Плаћеници су из највеће америчке приватне безбедносне корпорације “Блеквотер”. “Блеквотер” је плаћеничка војска од преко 20.000 људи. “Послове” за САД обављају војници приватних компанија које нису “обавезане” међународним конвенцијама.

10:55 Референдум о статусу Крима заказан за 16. март – Власти Крима одлучилe су да одрже референдум о статусу аутономије 16. марта, изјавио је потпредседник Републике Рустам Темиргалијев.

Према његовим речима, на референдуму ће бити постављена два питања, да ли аутономна република остаје у саставу Украјине или ће ући у састав Русије.

10:53 Стивен Сигал: време је да западни медији почну говорити истину о Русији

10:44 Трупе Западног војног округа започеле највеће војне вежбе ПВО – Трупе Западног војног округа (ЗВО) почеле су вежбе снага противаздушне одбране ПВО на полигону Капустин Јар у области Астрахана, саопштио је у четвртак начелник прес-службе ЗВО пуковник Олег Кочетков.

„Реч је о највећој вежби трупа ПВО Западног војног округа“, нагласио је он.

Према речима Кочеткова у акцији ће учествовати око 3500 војних специјалиста трупа ПВО и више од 1000 јединица војне и специјалне опреме. За њихово пребацивање из различитих региона у земљи ангажовано је око 30 војних возова.

(Восток.рс)



Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. 1917-2014 ПОНОВО СЕ ВИЈОРИ ЦРВЕНА ЗАСТАВА СА СРПОМ И ЧЕКИЋЕМ.САМО ОНИ СРБИ КОЈИ СУ НА РАДУ У РФ СУ ПАТРИЈОТЕ:ЛЕЊИН, СТАЉИН, ПУТИН-ТРИ ЛЕГЕНДЕ

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading