Александар Лазић: Да нам живи, живи рад (и Вучић)

Као да је Господар Вучић одувек маштао да буде генерални директор ХОЛДИНГА СРБИЈА. У срећнијим државама живот имитира уметност, а код нас политика имитира пословне правилнике

boxer2-jpg

Илустрација на којој је „Боксер“: И од тада је свом начелу „Радићу више”, додао и гесло „Наполеон је увек у праву”

Први пут објављено 1. 3. 2014.

Има у Орвеловој „Животињској фарми“ онај коњ, „Боксер“, коме није довољно што „вуче за три коња“ и једини на фарми нешто ради – него му је поврх свега одговор на сваку потешкоћу постао РАДИЋУ ВИШЕ! „Боксера“ сам често сећао током мог не тако кратког живота, а последњи пут сам се опсетио да мене (и све остале) на нешто тако наговара Александар Вучић – да му не наводим функције, нажалост сви их знају.

Наиме, гостујући у „Утиску недеље“ Господар Србије је доста прецизно дијагностиковао где лежи проблем на који се отоич само осврнуо речима:

Извините, шта око пензија протестујемо? Због тога што треба да радимо годину или две више?! Па, ми бежимо од тога да радимо – хоћемо “лези ’лебе да те једем” па да раније идемо у пензију? (Изјаве.нет)

Александар Лазић: „Отпор, стоко, отпор!“

Да сад не цитирам овде да у нормалним земљама – на које, тобоже, треба да се угледамо – на било какву промену старосне границе за одлазак у пензију стане цела земља! Али, да бисмо били као те земље – прво је потребно да променимо свест, најпре ће да нас отпусте па ће потрчати да нас запосле, а кад донесемо робовласнички Закон о раду онда ћемо достићи протестантску радну етику. Али, у земљи где је вероватноћа за генерални штрајк близу нуле оваква демагогија тежи ка 50 одсто подршке на изборима.

У том, дакле, „Утиску“ Вучић је мало појаснио шта још „лезилебовићи“, осим пензија, траже – заправо шта никако не желе:

Зато што наши људи имају празнике. И не интересује наше људе да раде за празнике. Пет посто људи у Србији хоће да ради суботом и недељом. Одушевио сам се кад сам на Бадњи дан видео много људи у Влади. Можда ће неко из Цркве да се љути. Рекао сам „шта је ово, ово је неко светско чудо“! Ове године нам није био нерадан дан после 14. јануар, после Српске Нове године, како год је зовете. Ето, неки помаци су направљени. (Изјаве.нет)

vucic-utisak

Александар Вучић у “Утиску недеље” 26. 1. 2014. (Извор: Снимак екрана)

На овом месту сам привремено заборавио на несретног (али зато радног) „Боксера“ и присетио се упутства који је сачинила компанија „Делта“ за своје запослене: не знам да ли ће Вучић бити срећан што је оно што он нама сада препоручује одавно са своје запослене омогућио његов архи-непријатељ Мирослав Мишковић! Следе изводи из тог Правилника за „Делта осигурање“, из текста Јова Вукелића:

И тако правилник препоручује како је пожељно доћи у предузеће и суботом! Препоручује се запосленима да дођу на посао и суботом. Какво право на приватан живот, каква породица, какав план да се буде са децом, какав викенд у природи, или код рођака на селу, какав одлазак у музеј или позориште, какво дружење са пријатељима или нека рекреација, одлазак у лов или риболов, на славље, рођендан, славу или свадбу, какво провођење времена у читању неке књиге. Не, то није могуће, јер је препоручљиво радити и суботом да би се завршили сви послови!

Правилник говори и о радном времену (од 8.30 до 16.30). У том одељку се у ствари види да радног времена нема, јер је препоручено запосленима да „дођу раније“, а да „оду касније“. У овој морбидној одредници пише: „прековремени рад је више правило него случај“.

Да је којим случајем могуће да се у „Делти“, фирми чији је власник бивши комунистички апаратчик, уопште и спомене да Бадњи дан буде нерадан, тј. да је тај „орвеловски Правилник“ (израз је Ј. Вукелића) препоручио да се ради и на Бадњи дан – чак и они најнаклоњенији Вучићу би морали да посумњају да је своју напрасну мудрост исисао из овог Правилника а не из књиге Макса Вебера!

Мирослав и Марко Мишковић правоснажно ослобођени оптужби, имаће право да траже одштету

Погледајмо даље текст Јова Вукелића:

Врхунац идолопоклонства Богу – тј. генералном директору ХОЛДИНГА описан је у одељку правилника, који регулише могући сусрет са Свевишњим у пролазу, ходнику, или, не дај Боже, блиског сусрета са Богом у лифту. Тај сет прецизних правила којих би требало да се придржава запослени службеник у тим случајевима туробно је трагикомичан такорећи неописив. Зато њих треба прочитати (стр. 3 Правилника). Кад би кинески, египатски или римски цареви могли да виде ова правила сигуран сам да би позавидели Делтиним професионалцима и да би одмах сменили све своје протокол мајсторе на двору због недовољне довитљивости како да народ показује оданост цару на најснисходљивији начин.

Aleksandar-Vucic-Max_Weber

А. Вучић и М. Вебер (фотомонтажа)

Вучићу и његовима ће се ово још мање свидети – али ако замените генералног директора кованицом „први потпредседник“ добићете тренутну слику наше државе: као да је Господар одувек маштао да буде генерални директор ХОЛДИНГА СРБИЈА. У срећнијим државама живот имитира уметност, а код нас политика имитира пословне правилнике. (Да не грешим душу, допуштам могућност да Вучићу ово горе није никад ни пало на памет – можда је то зато што су сви диктатори у покушају слични, разлика је само да ли им се надлежности простиру на Холдинг или Државу.)

Но, вратимо се ми нашем „Боксеру“ – зашто је у данашњој Србији тако мало оних који вичу РАДИЋУ ВИШЕ? Први одговор је свакако садржан у стиховима Бранимира Џ. Штулића: „Продуктивност има своје економско оправдање / зашто да прољевам зној кад добијам мање.“ А можда нас, као и сваког „Боксера“, мучи оно записано у „Животињској фарми“: „Чинило се као да Фарма постаје све богатија, али то се није могло рећи и за животиње, осим, наравно, за свиње и псе.(У „Животињској фарми“ владају свиње и пси.) Треће, у англиканској (протестантској) Енглеској све чешће се чују гласови РАДИЋУ МАЊЕ – како је то недавно у „Гардијану“, под насловом „Зашто радити више?“, записао Дејвид Спенсер: Сврха скраћивања радног времена крије се у стварању могућности да људи остваре своје потенцијале у разним активностима, укључујући и оне у домену рада. У најкраћем, мање рада омогућило би нам више живота. Хајде да радимо на томе.“

rv-skrin

Чланак Дејвида Спенсера у “Гардијану”

Дакле, из горњих разматрања се може закључити да Вучић Запад/ЕУ види као неку врсту проширене „Делте“ (или хуманизоване „Животињске фарме“), а не као место где постоји светиња радног времена, али и светиња слободног времена. Томе морам да додам и моје, рекао бих не сасвим неутемељено, зазирање од оних ударника који су се стално хвалили (или кукали) како баш они највише раде: одувек сам сматрао да не треба радити ни више ни мање него ТАЧНО КОЛИКО ТРЕБА – пуном снагом, без забушавања, радите пуно радно време (све остало је прековремено). Томе додајем да ако радите лоше или вам је правац (или само смер) погрешан – много је боље да радите што мање.



Categories: Осматрачница Александра Лазића

Tags: , , , , , , ,

4 replies

  1. Не бих имао ништа против да неко води Србију као Холдинг, али брате мили – да подели плате, отпремнине, и све што даје један холдинг. Овако – тражити да се ради, викати како смо нерадници – а посла факат НЕМА! е то је чист цинизам, богами и садизам!

    Цитиране Вучићеве изјаве извађене су из већ прилично изанђалог арсенала 2-Србије и њихове Жуте централе. То да ми не ваљамо, а да је Колонизатор послан од Бога – већ нам је одавно саопштено, само досад није долазило од радикала.

    8
    1
  2. Највећи проблем радника Делте, и скоро свих ”великих” компанија у Србији, је што су радници само сценографија у високоБуџетном филму. Комплетан профит се извлачи договорима на релацији бизинис – политка, и запослени на тој слици заиста изгледају као статисти.
    Значи фокус компанија је на буџет Србије, па биле оне стране, квазистране или заиста стране, јер је тамо највећа зарада уз најмањи ризик.
    Да је и једна компанија из Србије послује по тржишним принципима, поштовала би више, макар оне људе који им доносе профит, и без постојања Закона о раду. Овако нама остаје да се такмичимо са огромним профитима са једне стране, док са друге стране исте те који краду из буџета, својим постојањем подсећамо да су лопови, и наравно да нас мрзе због тога што смо ми све оно што они нису. У томе, евентуално, лежи потенцијална снага људи који раде.

    12
  3. Г. Лазићу,
    Знано је да ”Боксер” није дочекао пензију, као што је ни многи од нас неће досегнути, ако се прасац Наполеон дочепа апсолутне власти!
    Управо смо сведоци да овце, присталице прасца Наполеона, којих према (лажним) анкетама тренутно има преко 51%, кад год треба омести гласове критике упућене обожаваном прасцу Наполеону, блебећу:
    ”Четири ноге добро, две ноге зло!”
    Свако добро Вам желим.
    Поздрав!

    12
  4. Isključivo reda radi i činjenica radi valja saopštiti Srpskom narodu suvoparne podatke o večitoj priči:

    Rad i Penzija.

    Kada sam ja bio mlad u Srbiji a i u Grozoslaviji se pevala pesma:

    Da nam živi živi RAD.

    Ko se seća dobro je a ko se ne seća još bolje za njega iliti nju.

    Sa pevanjem i bez pevanja u Srbiji a i u Grozoslaviji se IŠLO u PENZIJU sa :

    Žene 55 godina.
    Muškarci 60 godina.

    Tako je TO bilo u Komunističkoj Grozoslaviji i Komunističkoj Srbiji.

    I isto tako u svim zemljama koje su imale
    takozvano Komunističko iliti Socijalističko uređenje.

    Danas SVE zemlje bivšeg Komunizma iliti Socijalizma imaju NOVE DEMOKRATSKE utvrđene godine za “odlazak” u Penziju naravno AKO je DOČEKATE i to:

    Žene 65 godina.
    Muškarci 65 godina.

    PENZIONA DEMOKRATSKA RAVNOPRAVNOST POLOVA.

    Penziona usklađenost 100% sa DEMOKRATSKIM KAPITALIZMOM.

    E sada malčice o odlasku u Penziju kod gore u tekstu pomenutih PROTESTANATA a sa pogledom na SEVERO-ZAPAD takozvane
    EU-robe.

    Kod velike većine EU-robskih Katoličkih i Protestantskih Demokratskih Kapitalističkih sistema je broj 65 taj broj koji AKO dobacite sa ZDRAVOM glavom i telom dobijate DOZVOLU da idete u “Penziju”.

    Velika većina “RADNOGA NARODA” u tim
    EU-robskim DEMOKRATSKIM sistemima bilo Katoličkim iliti Protestantskim AKO dobaci do broja 65 dobija “MINIMALNU PENZIJU” od koje se NE MOŽE živeti ukoliko ste SAMI tojest bez “BRAČNOGA DRUGA iliti DRUGARICE” što je velika većina njih u tim sistemima iliti OTPLAĆENE nekretnine iliti UŠTEĐEVINE u banci.
    Sve ovo treba imati u vidu da kod Katoličkih i Protestantskih Demokratskih Kapitalističkih sistema čitav RADNI VEK ide NA KREDIT koji se OTPLAĆUJE svaki bogovetni mesec.
    Pa čak i AKO i KADA odete u penziju.

    FAKAT.

    ČINJENICA.

    Teško je doći do tačnih podataka ( jer ih sistemi strogo čuvaju ) ali gotovo POLOVINA radnoga naroda na poslovima koji zahtevaju
    FIZIČKI iliti SMENSKI rad NIKADA ne dobaci do broja 65.

    NIKADA.

    Da bi ova druga POLOVINA koja dobaci do broja 65 mogla da nastavi da ŽIVOTARI mora da NASTAVI da radi.

    FAKAT.

    ČINJENICA.

    Samo manji deo ( privilegovane profesije )
    dobaciju do broja 65 i zdravi i sačuvani idu u penziju bez da MORAJU da nastave da rade.

    Činjenica radi kod SEVERNIH protestanata koji imaju Kraljevine i onih koji nemaju Kraljevine
    podanici KRUNE idu u penziju AKO dobace do broja 67.

    Činjenica radi mogu i PRE ( 62 i 65 )ali postoje USLOVI koje MORATE ispuniti ( a uslovi su tako postavljeni da SAMO oni privilegovani to mogu da ostvare i još PONEKO od običnog čoveka samo da bi SISTEM mogao da kaže eto VAŽI za SVE PODJEDNAKO i naravno
    DEMOKRATSKI i po ZAKONU ).

    FAKAT.

    ČINJENICA.

    Da ne bude ne rečeno svi oni koji dobace do broja 65/67 i odu živahni i očuvanog zdravlja
    mogu da se PRESELE u takozvane TOPLIJE KRAJEVE ( čitaj JEFTINIJE krajeve EU-robe za život ) pod određenim uslovima koji kažu:

    Ako više od pola godine ( kod nekih godinu dana ) niste FIZIČKI prisutni u zemlji u kojoj ste ZARADILI penziju GUBITE pravo na zdravstvenu zaštitu i umanjuje vam se PENZIJA za 10% ili 20%.

    Tako da SENIORI u SEVERNIM delovima EU-robe moraju da PUTIJU ( tamo-vamo ) iliti
    ( gore-dole ) kako kome odgovara i kako je ko
    DEMOKRATSKI IZABRAO da živi PENZIONI život sve samo da NE bi izgubili:

    Zdravstveno osiguranje a pogotovo oni koji
    već i pre penzije su pili ŠAKU lekova da
    dobace do broja 65/67.

    I naravno da im se NE umanji penzija koja je ionako MALA ali na JUGU EU-robe je više nego DOVOLJNA za pristojan život.

    FAKAT.

    ČINJENICA.

    I za kraj da se NE iznanadite mnogo jer je upravo jedna od Protestantskih Demokratskih Kapitalističkih Kraljevina na SEVERU EU-robe
    koja je ujedno i jedna od NAJBOGATIJIH zemalja kako u EU-robi tako i u SVE-tu i koja IMA najveći SVETSKI FOND NOVCA ikada do sada u istoriji KAPITALIZMA napravljenog od prihoda NAFTE i PLINA u zadnjih 30 godina i koja IMA najveći SVETSKI BDP po stanovniku kojih je oko 5 miliona ( sve sa GASTARBAJDERIMA ) je upravo u njihovom
    Parlamentu sa SVIM partijama osim jedne jedine partije ( tako da nemože biti nikakvih promena ukoliko neko drugi bude vladao posle izbora OSTAJE sve ISTO ) USAGLASILA najnoviju REFORMU penzionog sistema koja
    najkraće rečeno glasi:

    Žene 70 godina.
    Muškarci 70 godina.

    FAKAT.

    ČINJENICA.

    Sada sam još MLAĐI i pevam punih usta sa
    SETOM iz vremena kada sam bio samo MLAD
    pesmu punih usta ko nekad:

    DA NAM ŽIVI ŽIVI RAD.

    13
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading