Министарство унутрашњих послова Украјине оптужило Русију за оружану интервенцију

ruska-rec-240Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков оптужио је Русију за оружану интервенцију и окупацију Крима. Аваков је то написао на својој страници на Фејсбуку. „Ово је директна провокација оружаног крвопролића на територији суверене државе“, изјавио је Аваков, додавши да за то није компетентно његово министарство, него Савет националне безбедности и одбране.

По Аваковљевим речима, ноћу између 27. и 28. фебруара војници Руске Федерације са аутоматским оружјем дошли су на аеродроме Севастопоља и Симферопоља. Аеродром Севастопоља „Белбек“ блокирали су војници Ратне морнарице Русије, док аеродром „Симферопољ“ и даље функционише у уобичајеном режиму. На оба аеродрома поред војника Руске Федерације налазе се и припадници Министарства унутрашњих послова Украјине, али међу њима није дошло ни до каквих сукоба, нити је примењено оружје. Аваков је додао да војници Руске Федерације одбијају да ступе у преговоре са украјинском страном, изјављујући да нису за то овлашћени.

„Интерфакс“ саопштава позивајући се на компетентне изворе да војници Руске Федерације немају никакве везе са овим догађајем и да су контролу над аеродромима преузели „одреди самоодбране Крима“. Они тврде да им је намера да спрече долазак јуришника „Десног сектора“ на Крим. Према другим подацима, војници треба да спрече долазак у републику министра унутрашњих послова Арсена Авакова и шефа Службе безбедности Украјине Валентина Наливајченка.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 28. 2. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading