Московски Комерсант: Уличне борбе у Кијеву – десетине мртвих

20.02.2014 : Министар унутрашњих послова  (МУП) Украјине Виталиј Захарченко је потписао наредбу о издавању борбеног ватреног оружја сарадницима  органа МУП-а. У протестном “Штабу националног отпора“ изјављују да је током данашњих сукоба у Кијеву погинуло више од 60 људи: према званичним подацима Министарства здравља Украјине, од уторка 18. фебруара – погинуло је 35 људи. Без обзира на примирје о којем су претходно јавили председник Украјине Виктор Јанукович и лидери опозиције, данас, на дан жалости за жртвама сукоба у Кијеву, нереди су се обновили. Од јутра се јавља о примени ватреног оружја и деловању снајпера на обема сукобљеним странама. 

k-0

(Сва времена су српска)

22:35  Украјински парламент (Рада) забранио даље спровођење антитерористичке операције коју је  [раније] објавило руководство Службе Безбедности Украјине (СБУ).

k-1

21:57. Лидер странке “Удар“, Виталиј Кличко је после преговора украјинске опозиције са министрима спољних послова Немачке, Француске и Пољске, изјавио  да још увек није постигнут никакав договор о решавању кризе у земљи.

Господин Кличко је изјавио: “Доношење одлуке зависи од председника. Тек после тога можемо нешто казати“.

21:44. Како извештава ИТАР-ТАСС:  На кијевском аеродрому “Жуљани“ («Жуляны») забележено је 64 специјалних летова за ВИП-личности, а од њих је више од 50 и полетело.

21:38. Служба за штампу председника Виктора Јануковича не располаже никаквим подацима о томе да је шеф државе спреман да током ове године спроведе превремене изборе.

k-7

21:17. Министарство здравља Украјине: Број жртава у Кијеву је од 18 фебруара дошао до 75 погинулих људи.

20:56. Председник Русије, Владимир Путин је у телефонском разговору са канцеларом Немачке Ангелом Меркел и премијером Велике Британије Дејвидом Кемероном изразио своју забринутост због онога што се у Украјини догодило.

Служба за штампу Кремља саопштава: “Путин је нагласио изузетну важност тога да се одмах прекине крвопролиће, као и неопходност хитног предузимања мере ради стабилизације стања и спречавања екстремистичких и терористичких испада“.

19:36. Како саопштава агенција Ројтерс, позивајући се на премијера Пољске, Доналда Туска,  председник Украјине Виктор Јанукович је током преговора са представницима ЕУ изјавио да је спреман на организацију превремених избора већ током ове године.

k-4

19:25. Виталиј Кличко је захтевао да се трупе изведу из центра Кијева, како јавља ИТАР-ТАСС: “Прво што треба учинити је да се уклони војска, да брат не иде против брата“  – изјавио је лидер странке УДАР са трибине Врховне Раде.

18:21. Народни посланици Врховне Раде (углавном опозиционари) не могу да званично отпочну са седницом, јер није установљен кворум од 226 посланика – не може се поуздано одредити број присутних посланика: електронски систем за регистрацију и бројање гласова није укључен.

18:02. Министри спољних послова ЕУ, на састанку у Бриселу су током ванредног састанка отпочели са разматрањем личних санкција уперених против “личности одговорних за насиље  у Украјини“

17:54. Опуномоћени за људска права РФ, Владимир Лукин ће вечерас одлетети у Кијев, како саопштава “Интерфакс“.

k-6

17:32. МУП Украјине саопштава да је од 18 фебруара у нередима погинуло 18 сарадника органа реда.

17:22. Новинар украјинског издања “Спортаналитик“, Игор Костенко је убијен на Мајдану. Спортаналитик: “Новинар Спортаналитика је херојски погинуо за слободу и праведност. У близини Октобарског двора је идентификовано тело једног од погинулих. То је 22-годишњи студент географије Игор Костенко, рођен у Тернопољској области“.

16:51. Од 18 фебруара је током нереда у Кијеву погинуло 64-оро људи (према подацима од 15:00 по локаном времену), медицинску помоћ је тражило њих 551, а од њих је 332 примљењно у болницу. То су подаци Министарства здравља (Минздрав Украины).

16:46. Посланици Врховне Раде који су се у четвртак опкупили на ванредно заседање ради трагања за излазом из кризе, вратили су се у салу за седнице  – јављено је да се у сали налази кворум. “Према подацима писмене регистрације, у сали се налазе 227 посланика (неопходно је да их буде 226)“, како је објавио председавајући – потпредседник Руслан Кошулински.

16:43. Борци специјалне јединице Службе безбедности Украјине (СБУ) “Алфа“ нису били активирани у четвртак на Мајдану Независности. СБУ је објавила: “У догађањима за време јутрошњег сукоба на Мајдану Независности у Кијеву, 20 фебруара, сарадници центра за специјалне операције СБУ `Алфа` нису учествовали“.

16:42. Као резултат сукоба у Кијеву је погинуло око 50 људи –  опуномоћеник Врховне Раде за права човека Валерија Лутовскаја:  “… али постоји информација да има знатно више жртава… Данас сам лично проверавала мониторинг кијевских болница, оне су препуне. Тамо се налазе на десетине људи са ранама из ватреног оружја. У суштини, на улицама Кијева су у току ратна дејства“

16:32. Кијевски метро је делимично обновио рад.

Како се саопштава на његовом сајту за улаз и излаз из возова који ће пролазити кроз те станице без заустављања, затворене су станице: Крешчатик, Мајдан Независимости, Театрална, Златна врата, Дворац спорта, Трг Лава Толстоја, као и Поштански трг и Арсенална («Крещатик», «Майдан Независимости», «Театральная», «Золотые ворота», «Дворец спорта», «Площадь Льва Толстого», «Почтовая площадь» и «Арсенальная»). Станица Вокзальная» ће бити затворе за улаз, а отворена само за излаз.

k-2

16:12. Министарство спољних послова Украјине:

“У тренутку када су погледи целог света управљени на Украјину, када на улицама украјинских градова гину наша браћа и сестре, украјински дипломати се не могу држати по страни. Увек смо полазили и полазићемо од основних принципа – независности наше државе, осигурања њеног суверенитета и територијалног интегритета дипломатским средствима. Под тим условима не можемо да не реагујемо на изјаве које су чују из земље, као и из иностранства о  могућем распаду наше земље. Одлучно осуђујемо сличне  изјаве и иступамо за Украјину као јединствену унитарну европску државу. Сматрамо да је сада дошло време за компромис. Позивамо све стране да учине све што од њих зависи како би у нашој држави престала да се пролива крв“.

Сходно том саопштењу, оно што уједињује украјинске грађане су општељудске европске вредности. У вези с тим, дипломати су убеђени да је потписивање споразума о асоцијацији са ЕУ, у подршку чега је и започет “Евромајдан“, оно што може да уједини све Украјинце.

k-3


15:57.
У данашњим сукобима у Кијеву погинуло је најмање 100 људи – то су подаци које даје CNN , позивајући се на податке из медицинске службе опозиције.

15:34. Секретар за штампу председника Русије Дмитриј Песков:  ВЛАДИМИР ПУТИН ЈЕ ОДЛУЧИО ДА У КИЈЕВ УПУТИ ВЛАДИМИРА ЛУКИНА КАО ПОСРЕДНИКА РАДИ УЧЕШЋА У ПРЕГОВОРИМА СА ОПОЗИЦИЈОМ.

15:32.  ВИКТОР ЈАНУКОВИЧ ЈЕ ПРЕДЛОЖИО ВЛАДИМИРУ ПУТИНУ ДА У КИЈЕВ УПУТИ РУСКОГ ПОСРЕДНИКА РАДИ УЧЕШЋА У ПРЕГОВОРИМА СА ОПОЗИЦИЈОМ

15:24. Синод Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије је донео одлуку да се прекине помињање власти за време богослужења: „Узимајући у обзир да државна власт није услишила понављане позиве које јој је Црква упућивала – да не примењује оружје против народа који је ту власт изабрао да служи њему и Украјини, а не за вршење насиља и убистава  –  од 20 фебруара прекинути помињање власти током богослужења“, наводи се у одлуци Синода.

Bg7BVcsCAAAOHIS

15:16. Потпредседник Врховне Раде је отворио ванредно заседање Парламента, после чега је одмах објављен једносатни прекид.

15:14. Министар МУП-а Украјине, Виталиј Захарченко је појаснио да ће сарадници органа заштите реда примењивати оружје ради одбране грађана од напада који им угрожавају животе и здравље, као и ради ослобађања талаца, за одбијање напада на сарадника милиције или чланова његове породице, за одбијање напада на објекте које чувају, на конвоје, стамбене просторије грађана, просторије државних и друштвених предузећа и организација и њихово ослобађање ако су заузети.

15:07. Током сукоба у Кијеву је у четвртак погинуло више од 60 људи, објавио је руководилац медицинске службе „Штаба националног отпора“, народни посланик странке „Свобода“, Свјатослав Хањенко. По званичним подацима Министарства здравља Украјине, од уторка 18 фебруара је погинуло 35 људи.

14:54. Министар МУП-а Украјине, Виталиј Захарченко је потписао наредбу о издавању ватреног оружја сарадницима органа очувања реда.

У изјави г. Захарченка се каже: „У оквиру рада Антитерористичког центра потписујем одговарајуће наредбе – чуварима реда је издато борбено оружје, оно ће се примењивати сходно закону `О милицији`.“

14:51. На Мајдану Независности су присталице опозиције поред националне заставе Украјине истакли и заставу сиријских устаника Сиријске Слободне Армије, као и заставу “Ичкерије“ – заставу чеченских сепаратиста. То јавља ИТАР-ТАСС.

http://www.kommersant.ru/doc/2413260

Са руског посрбио: Василије Клефтакис



Categories: Вести над вестима

4 replies

  1. 16:12. Министарство спољних послова Украјине – дипломати се стављају на страну Мајдана! То је, поред оног о одлуци украјинског синода први знак да се Јануковичев брод озбиљно накренуо, вода продире и први пацови беже. Ако Путин не пошаље моћне пумпе – следи бродолом, и оде му мас` у пропас`.

  2. Американци су евидентно подесили артиљерију на картеч. Гризу као бесна звер, не гледају више ни за шта; активирали су и последњег агента џепароша, скијаша и проститутку; најсташнијим претњама које могу да измисле, застрашују и позицију и опозицију у Украјини. Ставили су на коцку све, и подигли улог до своје пропасти, или опстанка.
    Једина светла тачка коју тренутно видим је што је нуклеарно наоружање склоњено из Украјине, а чије се измештање у Русију, може посматрати и као почетак краја Украјине као државе. У данашњем свету постхуманизма, ко нема нукс – нема ни државе, па стога ваљда ни право на живот.
    Наравно, сви са зебњом чекамо понедељак, дан када ће Олимпијске игре бити иза нас, и посматраћемо са зебњом развој ове кризу, која све више личи на ону Кубанску, али сада, чини се, без икакве воље са америчке стране да армагедон заустави.

  3. Најновији подаци о укупно мртвих: 100 (протестанти), 75 (проруси).

  4. Јуче рекох ово: ” Министарство спољних послова Украјине – дипломати се стављају на страну Мајдана! То је, поред оног о одлуци украјинског синода први знак да се Јануковичев брод озбиљно накренуо, вода продире и први пацови беже. Ако Путин не пошаље моћне пумпе – следи бродолом, и оде му мас` у пропас`”.
    Данас се томе може додати и да је капетан Јанукович (маскирани пацов?) искочио рачунајући да ће ипак упасти у чамац за спасавање у који се нада да ће га Запад пустити. Видећемо…. Али,. мање-више за то. Ово је победа Запада, чији воз је сада, на већ одавно детаљно и брижљиво планираном путу на Москву, већ, изглњда, стигао на станицу у Кијеву. Вуидећемо како ће бити дочекан.
    Али – ово је и крупан пораз Путинове политике, и изгледа да му је стварно овом приликом мас` отишла у пропас`. Може ли нешто да спасе? И то ћемо видети…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading