Александар Вучић: Тешко ми је да објасним тактику према КиМ јер постоје ствари које не смем јавно да кажем

vucic-ruke-240Вицепремијер Александар Вучић изјавио је данас да солидарни порез важи за све који раде у јавном сектору и да неће да обећава, као неки, да ће бити укинут одмах после избора. Вучић поручио да ће се за мање од месец дана на улицама наше земље појавити први „српски мерцедес“.

„Нисам дошао да лажем како ћемо то да урадимо дан после избора, јер је то неодговорно и неозбиљно и то говоре људи који појма немају какве су јавне финансије које су деценијама разаране и уништаване“, рекао је Вучић новинарима приликом обиласка Рударског басена „Колубара“.

Србији је потребно оздрављење и смањење фискалног дефицита, додао је, а не увећавање „да би политичари били популарнији“.

„Баш ме брига за њихову популарност“, рекао је Вучић.

Он је данас с руководством „Колубаре“ договорио да се промени неправедна расподела и да они који раде најтеже послове не трпе, а да, с друге стране, држава добије средства потребна за нормално функционисање.

„Тражим од свих који су љути на мене, на Владу, да такве мере подрже, јер то не радимо зато што неког мрзимо већ зато што хоћемо да имамо здраву државу и економију и да то људи виде већ крајем ове и почетком следеће године“, поручио је Вучић.

Вучић је поручио да је изузетно важно да Србија постане атрактивна за стране инвеститоре и у том контексту најавио да ће се за мање од месец дана на улицама наше земље појавити први „српски мерцедес“.

„Чуо сам да су неки рекли да Мерцедес никад неће доћи у Србију. Бош је већ отворио фабрику у Пећинцима, а за мање од месец дана први српски „мерцедес“ ће се појавити на нашим улицама“, рекао је Вучић у обраћању полазницима Лондонске комерцијалне школе која данас обележава трогодишњицу рада у Србији.

Према његовим речима, долазак великих страних компанија важан је због тога што оне обезбеђују тржиште и гарантују да ће имати одређени број запослених а истовремено доносе „ноу-хау“ и за менаџмент, и за процес производње.

„Али, пре свега њихов долазак је важан да би се променила свест и однос према капиталу, послу и профиту“, истакао је он.

Сумирајући резултате у последњих годину и по дана, Вучић је рекао да су остварени помаци који нису безначајни, пре свега у европским интеграцијама, јер нас у свету виде другачијим очима и као поузданог партнера.

Он је такође истакао да је актуелна власт покушала да заустави ланац превара, пљачки и корупције и нагласио да ће та борба бити у предстојећем периоду веома тешка.

„Али државу не могу да победе и ми ћемо успети да се спремимо за ЕУ и да кроз поглавља 23. и 24. обезбедимо функционисање правне државе“, рекао је Вучић.

Како је истакао, главни задатак у будућности биће привредни развој и напредак економије. У том циљу потребно је променити пословно окружење, односно све оно у чему смо у претходном периоду били лоши.

„До краја јуна морају бити донети закони о раду, приватизацији, планирању и изградњи, стечају и јавним службеницима“, истакао је он, нагласивши да власт можда неће моћи да се увек сложи са свима, али да ће се разговарати са синдикатима.

Један од највећих проблема Србије, према његовим речима, јесте јавни дуг, односно високи фискални дефицит, на чијем ће се смањењу радити кроз уштеде у јавном сектору. Истовремено, додао је, од изузетног значаја је развој приватног сектора.

„Важно је да научимо људе да мисле о приватном бизнису и да се држава што мање пита. Морамо да променимо филозофију по којој је важно само наћи посао у локалној самоуправи где је плата мала, али капље а и не морамо много да се трудимо“, рекао је он.

Вучић је изјавио да није било никакве измене бриселског споразума Београда и Приштине и да „ништа није договорено док све није договорено“.

Упитан да ли је договором око тога да буде један суд за седам општина на северу КиМ измењен бриселски споразум, одговорио је: „Ма какви! Прво, није ништа измењено из бриселског споразума и није ништа договорено“.

„Има једно правило да ништа није договорено док све не буде договорено“, рекао је Вучић, коментаришући јучерашњу рунду дијалога у Бриселу којој је присуствовао.

Он је навео да му је тешко да објасни и тактику Београда јер постоје ствари које не сме јавно да каже, али и поручио да треба имати поверења у руководство Србије јер знају шта раде.

„Не знам ко је излазио са каквим изјавама, али ово је ствар коју вам кажем“, рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да досадашњи ток кампање не може да се мери са оном из 2012. и да постоји један нормалан однос и додао да „са њим нико не кокетира, јер за тако нешто нема ни времена“. Он је рекао да не примећује да је досадашњи ток кампање прљав.

„Ми као неко, ко би требало да је био спреман, немамо ни спотове, ни плакате и за разлику од других, не обећавамо мед и млеко“, рекао је Вучић.

Он је навео да напредњаци не говоре да ће све што је лоше да укину истога дана и „да ће све са неба да нам падне – неће“. Вучић је рекао да, када буде био у кампањи, да ће говорити само оно што је план за будућност и што је реално.

„Ако то грађани буду разумели, такви ће резултати бити, а ако желе, неће благоглагољиве да чују. Немам са тим проблем“, рекао је Вучић.

Поводом оптужби Агенције за борбу против корупције да је министарка енергетике Зорана Михајловић злоупотребила јавну функцију у предизборној кампањи, рекао је да се он не меша у рад независних институција и да очекује да оне доносе закључке у складу са законом.

„Али, од Зоране жу да тражим да буде још марљивија, да ради још више, а грађане ћу да примам и ја, и то радим сваки дан, она је то радила годину, годину и по дана и то мора да настави да ради да се не би виделе промене“, рекао је Вучић новинарима у хотелу „Хајат“.

„Нисам разумео шта је ту нарочити проблем, али поштујем рад независних институција и нека оне доносе закључке у складу са законом и то је добра ствар, то је ствар која добро говори о институцијама у нашој земљи“, додао је Вучић.

Како је рекао, он је поносан на чињеницу што Михајловићева разговора са народом и што може да одвоји време да разговара са грађанима.

(Факти)

Кацин: Косово је независно, а Србија ће морати да промени Устав

САРАЈЕВО – Специјални изасланик Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је вечерас да је тренутна позиција ЕУ о статусно неутралном Косову привремено компромисно решење и да он не улази у то “када ће и какво ће решење бити коначно”.

jelko-kacin-480

Гостујући у емисији “Интервју 20” државне телевизије БХ 1, Кацин је рекао да ће Србија пре прикључења ЕУ морати да промени Устав као што су то учиниле друге земље, па и Словенија.

На директно питање водитељке да ли то значи и да ће Србија морати да се одрекне територије Косова, Кацин каже да одговор на то питање зна, али да с обзиром на то на којој је функцији, није у ситуацији да на њега одговори.

“Ја Јелко Кацин, одавно знам да је Косово независно и да није део Србије. Ја, Јелко Кацин, грађанин Словеније, знам да је моја земља одавно признала независно Косово и да је зато спаљена амбасада Словеније у Београду и да ће Србија за то платити накнаду. Ја, Јелко Кацин, као потпредседник Делегације Европског парламента за југоисточну Европу поштујем тренутну ситуацију и позицију Европске уније која има статусно неутралан однос према питању Косова”, рекао је Кацин.

Он, међуитм, тврди да је то привремено компромисно решење.

“А какво ће и када бити коначно решење, ја у то не улазим и тако се понашам према вама када ми постављате та веома конкретна питања на која знам одговор, али с обзиром на функције које обављам нисам у ситуацији да вам договорим, јер не желим никоме да отежавам живот”, јасан је Кацин.

Истакао је да ЕУ има пуно поверење у политичку елиту Србије за коју Кацин каже да је одоговрна према властитој будућности и према будућности свог народа, своје државе И, пре свега, своје економије.

Упитан да ли је ЕУ направила преседан када је отпочела преговоре са Србијом јер нема уставно решено питање територије Косова, Кацин је рекао да претприступни дијалог не би био могућ да државе чланице ЕУ, које још нису признале косовску независности, нису за то дале “зелено светло”.

“Сада Европска унија има преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Косовом…, а ЕУ такве преговоре може имати и такав споразум закључити само са државом, никада са друштвом”, навео је Кацин.

На инсистирање водитељке да одговори није ли управо то апсурдно, јер ЕУ почиње преговоре о Стабилизацији и придруживању са Косовом, а да то исто Косово није признало пет држава ЕУ, те да ли ће званичници ЕУ тражити од Србије да призна Косово, Кацин је рекао: “Србија је свесна, зрела и одговорна”.

(Танјуг/Срби на окуп)

Фадиљ Вокри: “Косово” игра први меч против Хаитија, ФСС се више не пита. Караџић: Не можемо ми ту више ништа

Председник ФС Косова Фадиљ Вокри потврдио је за Б92 да ће селекција “Косова” играти први пријатељски меч против Хаитија 4. марта.

Вокри је додао да се око овог меча није консултовао са челницима Фудбалског савеза Србије јер има дозволу ФИФА.

Вокријеве речи потврдио је и председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић.

vokri-blater-karadzic-470

„Да, договорен је меч 4. марта на Косову. Видећемо, мислим да је то добро за Косово и за развој фудбала овде“, рекао је Вокри за Б92.

На питање да ли је пријатељски меч са Хаитијем договорен уз сагласност челника Фудбалског савеза Србије, вокри је рекао да не види због чега би то радио.

„Не знам зашто бисмо их контактирали. Нас не интересује Фудбалски савез Србије, нас интересује Фудбалски савез “Косова”. Ми смо од ФИФА добили одобрење да можемо да играмо пријатељске утакмице на састанку 13. јануара, постоји писани документ“, додаје Вокри.

Вокри међутим тврди да тамошњи савез још увек неће покушавати да приволи играче који већ играју за неку од етаблираних репрезентација.

„То је пре свега питање за селектора. Звезде које играју у Швајцарској и Албанији у овом тренутку квалификације, спортска етика нам не дозвољава да их позовемо. Мислим да ми имамо доста других играча који су млади и талентовани и који могу да играју за репрезентацију “Косова”. Када ми будемо равноправни члан УЕФА и ФИФА и када будемо учествовали у квалификацијама, тада ће они сами одлучити где ће играти“, рекао је Вокри и додао да очекује да ће Косово у најскоријој будућности постати члан ФИФА и УЕФА.

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао је да Србија више ништа не може да уради поводом данас најављене пријатељске утакмице Косова с Хаитијем.

“То је одлука ФИФА и у складу је са препорукама наше владе, то је завршена прича”, рекао је Караџић агенцији Бета.

Репрезентација Косова ће 5. марта, највероватније на стадиону у јужном делу Косовске Митровице, играти прву медјународну утакмицу против селекције Хаитија.

Караџић је на новинарско питање одговорио да сигурно неће ићи, као и да не очекује да ће добити позив за ту утакмицу.

“То ми не пада на памет. Нити ће они мене звати, нити ћу ја ићи. И да ме позову, мислим да то не би имало смисла. Зна се коју ми релацију имамо са тим такозваним Фудбалским савезом Косова”, рекао је Караџић.

Светска фудбалска федерација (ФИФА) почетком године је дозволила Косову да организује и игра пријатељске утакмице, али без националних симбола и химне.

(Б92/Срби на окуп)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading