Мило Ђукановић: Црна Гора се нада да ће у септембру добити позив за НАТО

ПОДГОРИЦА – Црногорски премијер Мило Ђукановић изразио је данас очекивање да ће та држава добити позив за чланство на септембарском самиту НАТО, додајући да је Алијанса најбољи безбедоносни оквир како за Црну Гору, тако и за читав регион.

milo-nato

Он је казао да је још рано за прогнозе да ли ће Црна Гора добити позивницу за чланство на самиту НАТО у Великој Британији, наводећи да ће Подгорица све урадити да се то деси.

“Надамо се позиву. Не можемо утицати на то каква ће бити одлука НАТО, али можемо све да урадимо да испунимо услове са наше стране и да кажемо – ми смо спремни за чланство”, рекао је Ђукановић у интервјуу Радију Црне Горе.

Он је навео да, у овом тренутку, једино Црна Гора има изгледне шансе да добије позив за чланство са самиту НАТО, уколико се питање проширења Алијансе нађе на дневном реду тог скупа.

“Још је рано за прогнозе да ли ћемо добити позив. То је наша жеља, али не зависи све од нас”, казао је Ђукановић.

Он је истакао да ће Црна Гора наредни период искористити за интензивирање напора у области владавине права, као и реформе у сектору безбедности како би та држава, на основу оствареног напретка, могла да каже да је спремна за чланство у Северноатланску алијансу.

Црногорски премијер сматра да би улазак у НАТО био важан не само за Црну Гору, већ и за читав регион.

“То би било значајно за учвршћивање безбедности и стабилности не само у Црној Гори, већ и у читавом региону. Наш регион је препун сукоба у прошлости, а питање стабилности је кључни проблем. Та стабилност је потребна за економски развој и просперитет”, казао је Ђукановић.

Према његовим речима, треба ојачати механизме безбедоносне стабилности у региону, а најбољи оквир за то је НАТО.

Црна Гора се тренутно налази у Акционом плану за чланство (МАП), који се сматра предворјем пуноправног чланства у НАТО.

Вујановић очекује да Црна Гора добије позивницу за НАТО

Црногорски председник Филип Вујановић изразио је данас очекивање да ће септембарски самит НАТО у Великој Британији бити скуп проширења и да ће Црна Гора тада добити позив за чланство.

Вујановић је, у разговору са британским министром за Европу Дејвидом Лидингтоном, истакао одлучност Црне Горе да интензивира активности на плану евроатлантских интеграција.

Црна Гора се тренутно налази у Акционом плану за чланство (МАП), који се сматра предворјем пуноправног чланства у НАТО.

Вујановић је, како је саопштено из његовог кабинета, истакао поштовање за помоћ Велике Британије Црној Гори у процесима европских и евроатлантских интеграција, уз очекивање да ће се та помоћ наставити и интензивирати.

Он је оценио да је текућа година важна година за Црну Гору, јер би у процесу европских интеграција морала бити интензивно посвећена отвореним поглављима, како би добила шансу за нова поглавља европских интеграција.

Лидингтон је, како се наводи, истакао поштовање за европска и евроатлантска интеграциона достигнућа Црне Горе, наглашавајући спремност Велике Британије да максимално подржи Црну Гору у овим стратешким интеграцијама.

Он је исказао спремност и за експертску помоћ Црној Гори, оцењујући да ће се на тај начин брже достићи стандарди ових интеграција.

(Танјуг, 4. 2. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading