Блиц: Нова правила за Нову годину – виши ПДВ и порез на стан, реално мање плате и пензије

blic-logoВећ првог дана Нове године плаћаћемо за два одсто виши ПДВ на основне животне намирнице, а они који раде у јавном сектору и, уз то, имају плату већу од 60.000 динара, и солидарни порез од пет одсто. Али, има ту још новина које ћемо на сопственој кожи осетити чим прођу празници.

РЕАЛНО МАЊЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ

ng-blic-1

У априлу ће пензије порасти за 0,5 одсто, што на просечној пензији доноси око 150 динара. Дупло више (300 динара) добиће у октобру. Ипак, у односу на инфлацију, пензије ће бити обезвређене. Слично је и са платама у јавном сектору. Оне ће бити, ако су веће од 60.000 динара, додатно опорезоване.

ВЕЋИ ПОРЕЗ НА СТАН

ng-blic-2

Порез на стан или кућу биће од 80 до чак 300 одсто већи него ове године. Све општине и градови послаће грађанима решења која ће бити састављена према рачуници прављеној по тржишним ценама. Најгоре ће проћи они који живе у центру града.

ПЛАЋАЊЕ РАЧУНА ЗА СТРУЈУ ИЛИ СЕЧА

ng-blic-3

Од јануара 2014. године имаћемо јасније рачуне за струје. Лепше ће нам, кажу, представљати актуелне обавезе и дугове. Али, дугове нам више неће толерисати. Наиме, ко два месеца заредом не плати струју, следи му искључење.

КРОВ НАД ГЛАВОМ САМО УЗ КОМЕРЦИЈАЛНЕ КРЕДИТЕ

ng-blic-4

Укинута је могућност да се уз субвенцију државе купује први стан. То значи да ће сви који хоће да купе стан, то моћи да ураде само уз комерцијалне услове банака. Банкари кажу да ће се трудити да, бар делимично, смање цену кредита за некретнине.

ТЕШКО ДО ПОСЛА

ng-blic-5

Уз нови Закон о раду или без њега, тек добијање новог посла ће у наредној години бити попут добитка на лутрији. Тешко ће се, што звучи необично, добијати и у државној служби, с обзиром на то да је ограничено запошљавање у јавном сектору до 10 одсто од постојећег броја.

Илустрације: Марко Сомборац

Екипа “Блица”

(Блиц, 31. 12. 2013)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading