Франкфуртске Вести: Србија се припрема за банкрот

vesti-logo-240Српска влада у дубокој тајности припрема се за могући сценарио проглашавања такозване екстерне неликвидности земље или народски речено – банкрота.

Према сазнањима “Вести” из добро обавештених извора, управо је долазак Доминика Строс Кана за саветника српске владе, између осталог, уприличен и због тога што би његово искуство и ауторитет у свету финансијских институција могло да помогне Србији уколико се нађе у ситуацији да мора да прогласи банкрот.

Од првог дана владини чиновници и министри говоре о томе како ће Строс Кан помоћи у “препакивању” дугова земље.

У Влади Србије се потајно надају некој врсти блажег “грчког сценарија” у којем ће држава у једном тренутку током 2014. године објавити повериоцима да не може да плаћа обавезе, после чега се у Влади надају сазивању састанка поверилаца и дужника.

– На тој конференцији Влада би очекивала да се мањи део дуга отпише, највећи репрограмира, али би део зајмова повериоци продали на тржишту дугова – каже извор “Вести”.

Оно што Влада губи из вида јесте да би нови повериоци који откупе дуг дошли у Србију и на име ненаплативог дуга запосели одређене компаније, ресурсе, права на експлоатацију и слично. Једноставно речено, испоставиће се да је Србија већ потрошила новац од будућих присилних приватизација.

– Када бих као проценитељ погледао са стране Србију као дужника, ја бих рекао да ти људи не планирају да враћају своје дугове – каже економиста Владимир Глигоров и наводи да је економска политика српске владе заправо пропала у старту, ако ју је уопште и имала.

Међутим, Глигоров упозорава да би сценарио банкрота био за Владу Србије компликованији него што министри мисле, јер би се неминовно ту умешао Међународни монетарни фонд, клубови поверилаца, а дошло би до слома унутрашњег тржишта које је ионако слабо.

– Владајућа Српска напредна странка мора да рачуна да са 40 одсто популарности сада још и може нешто да учини, али и да би сценарио слома могао да дође са преполовљеном популарношћу, а онда то генерише дубоку економску, а тиме и социјалну кризу са несагледивим последицама – упозорава Глигоров.

У Европи је од 2008. већ долазило до слома спољне ликвидности држава и то у Португалу, Ирској, Кипру, а најдраматичнији пример је онај из Грчке 2011. године. У сва четири случаја земље су имале Европску унију иза себе као појас за спасавање, на шта Србија не може да рачуна.

Стога, Србији се смеши пре сценарио Аргентине, која је између 1998. и 2000. године доживела економски слом и пад економије за 28 одсто.

vesti-skrin-23122013

Подсетимо, буџет Србије за 2014. предвидео је задуживање за још 5,7 милијарди евра, док ће чак три милијарде отићи на враћање скупљих старијих дугова.

– Први знак банкротства је када држава крене да узима зајмове да би враћала друге дугове, а при том обим новопозајмљеног новца мора бити већи од старог дуга – каже економиста Милан Ковачевић.

Ова спирала раста је опасна и у таквим околностима није питање “да ли” већ “када” ће доћи до економског слома. Рачуни за деценијску лошу транзицију, корупцију и криминализовано друштво, коначно стижу на наплату.

Пропаст државних банака

Само у 2012. години порески обвезници су дебело платили слом три државне банке које су по политичкој линији делиле кредите за које су знале да их зајмопримци никад неће вратити, баш као што је то чињено у време Слободана Милошевића и шест великих банака које су ликвидиране 2001.

Прво је под лед отишла Агробанка која је грађане коштала 150 милиона евра. Затим јој се придружила Развојна банка Војводине (бивша Металс банка) са још 150 милиона на терет грађана и коначно Привредна банка Београд са 100 милиона евра дуга. Томе треба додати и ненаплативих милијарду евра које је политички доделио Фонд за развој и ко зна колико стотина милиона евра које су прошле кроз агенцију за промоцију извоза СИЕПА.

Шеик и Јужни ток

У Влади Србије се надају да би директне стране инвестиције из Уједињених Арапских Емирата (Мубадала центар за чипове, производња авиоделова, пољопривредни фонд Ал Дахра) и Русије (Јужни ток) могли да спасу земљу од слома. Међутим, чак и да све те инвестиције стигну, искуство Фијата показује да се на прве резултате обично чека годинама. Да ли ће шеик и Руси заиста донети спас Србији довољно брзо, остаје да се види, али се Влада увелико спрема и за други сценарио.

Грађани дужни пет милијарди евра

Грађани Србије су се за последњих седам година дупло више задужили и сада банкама свако дугује по 740 евра, или нешто мање од две просечне плате.

Према последњим подацима, за кеш кредите дугују 188 милијарди динара, за потрошачке 27 милијарди, стамбене 335 милијарди, а за рефинансирајуће 28 милијарди динара.

Према подацима Удружења банака Србије, укупан дуг грађана за све кредите је око пет милијарди евра. Од тог износа око десет одсто банке не могу да наплате.

Сваки грађанин је 2006. године банкама дуговао 334 евра, а 2007. године чак 504 евра, што је био и највећи раст у протеклих седам година. Са наступањем кризе задуженост је наставила да расте до 733 евра у 2011. години. Од тада је дошло до пораста за само осам евра. Ако се упоредимо са суседима, иза нас је само Македонија са 500 евра по глави становника, а далеко испред је Хрватска са 4.000 евра. Задуженост грађана Европске уније је око 13.000 евра.

Банке све теже одобравају нове зајмове, а грађани углавном рефинансирају постојеће обавезе, односно продужавају рокове отплате, узимају грејс период. Док су последњих година стамбени зајмови били најтраженији, у 2013. години тај примат су преузеле кеш позајмице. За првих девет месеци ове године готовински кредити су увећани за 20 милијарди динара. Крај године, међутим, дочекали смо са стагнацијом и падом свих кредита за грађане.

Љ. Ивановић

(Вести, 23. 12. 2013)



Categories: Вести над вестима

6 replies

  1. Sjajan tekst! čak i onima koji se baš i ne razumeju u ekonomiju sve je jasno! Išta sad?

  2. Ja smatram da to nije ništa novo i nepoznato. Pitanje je samo a kako da se pripremimo za taj bankrot-epokalipsu?

  3. Ovo nije gradjanski problem. Nisu gradjani uzivali taj kredit. Ljudi su gladovali, radili za minimum plate, za skoro nista. Nezaposlenost vlada zbog banki, I zbog losih politicara. Jos I dug drzave ispada, da je narodna krivica. Narod treba da vrati? Neka vrati onaj ko je uzivao. Narod je bankrotirao. Od cega da vrati dug? Da proda zemlju, ili kucu (ako ga ima). Zaista sramota. Banke bankrotiraju svugde po svetu, novac vise nema pokrica. Vise vredi jedno jaje nego cela imovina srpske banke. Verujte mi. Ne daj se narode, ne upadaj u klopku krivice vise nikad.

  4. necu mnogo da filozofiram,jednostavno i prosto uvek nekom ne odgovara , da drzava izadje iz krize ,prostakluk i prodane duse ne dozvoljavaju ,da drzava dise, licni interesi na prvom mestu su uvek to je jedini problem, nema drugog problema, problem je u nama , trenutno u bolesnom vucicu da hoce moze da izvadi zemlju iz krize ali nesme jer mu komanduju iz brisela i vasingtona , ja ,obican,prosecaqn gradjanon sa domacinskom logikom bih izvukao zemlju iz krize za pet , godina ,pod uslovom da ne razmisljam na kradju,na mucke na zlocine kao sto razmislja aktuelna vlast na sve misli ali na drzavu nikako , kao da vode krdo goveda na klanje

  5. Radite bre nesto srbi, nemojte da izmisljate. Imamo “nobelovce” u svim granama za izvoz. Najpametniji smo na svetu…. sta li bi Amerika radila da ima ovakve ljude?

  6. Ništa novo . Japanci koji nemaju resurse , njihovi MINISTRI , POSLANICI,OPŠTINARI ITD. BICIKLOM idu na posao a naši …. 🙁 .Koji je njihov standard a koji je naš .Naše Vlasti više su radili za sebe i svoje nego za građane , narod ………..

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading