Eвропски суд правде: Порицање геноцида над Jерменима ниjе кривично дело

jermeni-wiki-240СTРAЗБУР – Порицање да jе масовно убиjање Jермена у османлиjскоj Tурскоj 1915. године било геноцид ниjе кривични преступ, закључио jе данас Eвропски суд правде, у случаjу у коjи jе умешана Шваjцарска.

Oваj суд, коjи заступа Eвропску конвенциjу о људским правима, саопштио jе да шваjцарски закон против порицања геноцида крши принцип слободе изражавања, пренео jе Роjтерс.

„Геноцид jе веома уско дефинисан правни поjам коjи jе тешко доказати“, саопштио jе суд у Стразбуру.

Oва судска одлука ће се одразити и на друге европске државе, као што jе Француска, коjе су покушале да криминализуjу одбиjање да се термин „геноцид“ примени на масакр почињен над Jерменима током распада Oсманлиjског царства.

Tурска прихвата да су многи Jермени погинули у борби 1915. године, али пориче да jе 1,5 милиона Jермена убиjено и да то представља чин геноцида – термин коjи користе многи историjски историчари и страни парламенти.

Суд у Шваjцарскоj jе новчано казнио лидера левичарске турске Радничке партиjе Догуа Перинчека, због тога што jе током предавања у Шваjцарскоj 2007. године окарактерисао сваку причу о геноциду над Jерменима као „међународну лаж“.

Eвропски суд правде jе, међутим, закључио да jе „Перинчек држао говор историjске, правне и политичке природе током контрадикторне дебате“.

Суд у Стразбуру jе направио разлику између jерменског случаjа и жалби коjе jе одбацио против осуда за порицање холокауста немачких нациста над Jевреjима током Другог светског рата.

„У таквим случаjевима, страна коjа улаже жалбу пориче понекад веома конкретне историjске чињенице као што jе постоjање гасних комора“, саопштио jе суд, додавши да jе међународни суд jасно установио чињенице коjе пориче страна коjа се жали.

Шваjцарска има рок од три месеца да се жали на данашњу одлуку Eвропског суда правде, наводи британска агенциjа.

(Танјуг/Евроазија.инфо, 17. 12. 2013)



Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Znači, nad Jermenima se može poricati genocid. “Svi su oni nad kojima je genocid napravljen jednaki, samo su Jevreji jednakiji”. A donesoše li zakon ili makar uredbu da se “genocid” u Srebrenici ne sme poricati?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading