Статуа Јосипа Броза неће поново на ужички Градски трг

УЖИЦЕ – Ужички одборници после два сата дискусије на скупштинском заседању нису изгласали да се споменик Јосипу Брозу Титу врати на Градски трг, одакле је уклоњен пре 22 године.

tito-u-uzicu

Ова тема се пред одборницима нашла пошто је Градски одбор Савеза бораца народноослободилачког рата прикупио 4.477 потписа Ужичана и поднео Скупштини грађанску иницијативу за враћање Титовог споменика на трг.

Секретар СУБНОР-а Милић Вукић изјавио је Танјугу да је разочаран одлуком одборника.

(Танјуг)

Скупштина Ужица гласа 24. децембра о повратку статуе Јосипа Броза на Градски трг

УЖИЦЕ – Субнор сакупио 4.477 потписа грађана за враћање Титовог споменика на ужички Градски трг. Гласање 24. децембра.

Срећа није трећа, него – шеснаеста. Толико је протеклих година било иницијатива да се бронзани маршал висок 4,75 метара, дело вајара Франа Кршанића, из дворишта Народног музеја где је скрајнут пре 22 године – врати на ужички Градски трг. За разлику од досадашњих неуспелих покушаја, СУБНОР је овог пута скупио 4.477 потписа грађана, довољно да се расправа о иницијативи нађе на дневном реду Скупштине града, заказане за 24. децембар. Догодило се тако да ће се у некадашњој престоници титоизма о усуду доживотног председника бивше земље – одлучивати демократски.

Зна се да представници политичких странака заступљених у Градској скупштини, нису одушевљени што ће морати да се изјасне о усуду бронзаног маршала: и глас “за”, као и онај “против”, могу им донети политичку штету, јер је став Ужичана о овом питању потпуна непознаница – Ере су неодлучне! За једне је Тито творац индустријског центра западне Србије, статуа је несумњиво вредно уметничко дело, кажу “ала се лепо живело у његово време”… За друге, маршал је симбол времена у коме су “уз његов благослов” страдали угледни Ужичани попут Живојина Павловића, аутора књиге “Биланс совјетског термидора”, а касније и “народни непријатељи” каквим су проглашени ратни градоначелник Андрија Мирковић, сликар Михаило Миловановић и многи други…

Зато одборничке групе у Скупштини града још немају став о иницијативи СУБНОР, али ће до заказане седнице морати да одлуче да ли је дошло време да лидер југословенских комуниста “васкрсне”.

Н. Јанковић

(Вечерње новости/Срби на окуп)



Categories: Вести над вестима

3 replies

  1. Нек гласају о истом трошку да се опет зове “титово” (или “титино”)

  2. За Четника из Црне Србије: Све је то због оног неупотребљеног глоговог колца! Мало – мало, па се тај повампири… Кад се накупило толико потписника, кроз које са сад повампирио, не би ме претерано зачудило (али би згадило) и да изгласају не само повратак тог тотема на трг, него и његовог имена уз град. У том случају, штета да је то Ужице, а не Јајце. Бар би било забавно…

  3. Мени је ова вест парадигматична… и за Србство, и за власт, и за народ у Србији. После нам неко други крив а и даље се овде “снује” о другу Титу. Недавно је и глумац Сергеј Трифуновић СФРЈ окарактерисао као најбољу земљу на свету.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading