Site icon Стање ствари

Република Српска једина не подржава РЕКОМ

Коалиција за РЕКОМ је након дугих преговарања добила пристанак свих председника држава насталих на простору бивше Југославије, осим српског представника у Председништву Босне и Херцеговине Небојше Радмановића, који су именовали своје изасланике у званичну Регионалну групу за РЕКОМ.

Коалиција окупља више од 2.000 организација цивилног друштва, појединаца из свих држава насталих распадом бивше СФР Југославије и предлаже да владе (или државе) оснују РЕКОМ – независну, међудржавну Регионалну комисију за утврђивање чињеница о свим жртвама ратних злочина и других тешких кршења људских права почињених на територији бивше СФРЈод 1991. до 2001.

(Танјуг/Е-новине)

Žarko Puhovski: Šokantno da Republika Srpska odbija podržati REKOM

Za razliku od Radmanovića, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović podržali su REKOM i imenovali svoje posebne izaslanike za suradnju s tom inicijativom.

REKOM, koji su podržali svi predsjednici država u regiji još uvijek nema potporu iz entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, podsjetili su u četvrtak u Banjoj Luci zagovaratelji te inicijative, pozvavši istodobno srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića da promijeni dosadašnji negativni odnos prema ovom projektu.

“Unatoč svim političkim razmišljanjima, za nas je pomalo šokantno što baš iz RS nismo dobili niti imamo podršku za suradnju”, kazao je novinarima u Banjoj Luci Žarko Puhovski nakon sastanka članova koalicije za REKOM, inicijative za uspostavu regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriju bivše SFRJ u razdoblju od 1991. do 2001.

Za razliku od Radmanovića, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović podržali su REKOM i imenovali svoje posebne izaslanike za suradnju s tom inicijativom.

Puhovski je kazao kako se nada da će se Radmanovićevo stajalište promijeniti jer bi potpora i sudjelovanje u projektu REKOM bilo važno ne samo za RS nego i stoga što bi značilo prihvaćanje jednostavnog stajališta po kojemu je istina cjelina.

Član inicijative za REKOM iz BiH, sarajevski kazališni redatelj Dino Mustafić, istaknuo je kako ovaj projekt nije uperen ni protiv jedne etničke zajednice pa tako ni protiv bosanskih Srba. “Ta ideja neće biti dobro dočekana samo u onim sredinama koje žele dalje etničke podjele i dalje etničko distanciranje i kojima prošlost služi kao manipulativni prostor”, ocijenio je Mustafić.

Nataša Kandić: Ničije žrtve neće biti umanjene

Koordinatorica procesa REKOM Nataša Kandić istaknula je kako jedinstveni registar svih žrtava posljednjih ratova vođenih na području bivše Jugoslavije nikome ne bi trebao biti smetnja jer ničije žrtve neće biti umanjene.

“Ni ova regionalna komisija neće promijeniti neke nacionalne istine o tome što je ‘Oluja’ za Hrvate ili što je ‘Oluja’ za Srbe. To je stvar osjećanja a činjenice trebaju pokazati kako i u kojim okolnostima su ljudi izgubili život, koliko je bilo civila a koliko vojnika”, izjavila je Kandić.

Ona drži kako će jasno utvrđivanje činjenica smanjiti prostor “velikih neprijateljskih razlika” a ljude će približiti barem na onoj razini gdje je nužno osjetiti solidarnost.

Inicijatori su u četvrtak najavili kako će se nastaviti s promoviranjem koalicije za REKOM s ciljem da se u konačnici za provedbu projekta dobije suglasnost i svih parlamenata država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Koalicija za REKOM okuplja više od dvije tisuće nevladinih organizacija te pojedinaca iz svih država regije.

(Dnevno.hr)

Exit mobile version