Владимир Недељковић: Држава “Југоисточна Европа” или РТС мапа Србије без КиМ

vladimir-nedeljkovic-240Да се у информативним емисијама РТС често или све чешће појављују карте Републике Србије без Косова и Метохије  у свом саставу није никаква новост.

О најновијем примеру који се појавио у Дневнику РТС 9. децембра у прилогу  „Југоисточна Европа изашла из рецесије“, пише портал СНП НАШИ у чланку насловљеном “РТС поново одвојио Србију од Косова и Метохије“.

Претходни чланак о сличном испаду објављен је на сајту НСПМ са редакцијским насловом “Увећано следовање истине или Србија без КиМ за шеика“.

RTS-bez-kim

Кликните за већу слику

Међутим у последњем случају постоји још један занимљив детаљ. Осим што се у прилогу говори о изласку из рецесије која је врло упитна, необично је што поменута карта у појам  југоисточне Европе не убраја рецимо Бугарску, Румунију или Грчку које су чланице Европске уније.

Питање је успутно, али вреди да буде постављено. Да ли ће и Србија и остале државе и “државе” приказане на спорној карти престати да буду део југоисточне Европе, ако се “преселе” у Европску унију, а идеал бољег живота бити Бугарска, Румунија  или Грчка?

Zeleno-svetlo-240Тешко, изгледа да је држава “Југоисточна Европа” појам који тек треба да буде одређен, а на чију штету или добит, време и медији ће да покажу. У току дана видео снимак прилога је уклоњен из чланка са странице РТС. Уместо видео записа постављена је слика семафора са зеленим светлом за пешаке. Да је видео постојао у чланку, види се у коментарима испод чланка који се на њега позивају.

Ако је за пешаке зелено, онда изгледа ништа од вожње фераријем Тање  Мишчевић, предводнице тима Србије за преговоре са ЕУ. Док се не преда КиМ.

komentar-vn

Коментатор с надимком VIDIMO I MI наводи “цифре на снимку”

Појава нестајања чланака и видео записа у последње време постала је свакодневица. О томе пише овде и овде, а и на другим местимa.

Зарад новинарске колегијалности, треба рећи да су новинари под све већим политичким притиском, а да им се извештавање диктира из врха политичких странака.

(Блог ВнедељковиЋ)



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading