Јутарњи лист: Римокатоличка црква у Хрватској у операцији “Не ћирилици”

jutarnji-list-logoЗАГРЕБ – Акцијом званичног назива “Не ћирилици” у 200 сакралних објеката Католичка црква је директно и без скривања имала логистичку улогу у прикупљању потписа за референдум о укидању ћирилице, пише загребачки “Јутарњи лист”.

Објављујући попис места где су потписи прикупљани, лист преноси изјаву једног загребачког свештеника који је рекао: “Ми смо уз народ, а после свега што се догодило ћирилици није место у Вуковару.”

Тиме је, пише хрватски дневник, он барем незванично објаснио зашто је Црква ушла у аранжман око, и етнички и законски, изузетно спорног референдумског предлога.

Подсећа се да је још у априлу кардинал Јосип Бозанић у Вуковару подржао настојања удружења ветерана да се тај град прогласи местом особног пијетета и изузме од примене Уставног закона који дефинише увођење ћирилице у јавну употребу.

jutarnji-ne-c

Католичка хијерархија више се не труди да прикрије свој велики анимозитет према влади Зорана Милановића, пише лист и додаје да су у прошлости критике ишле преко неформалних медијских порука, а сада, како наводи, чак и бискупи потпуно отворено пласирају увредљиве поруке.

Подсећа се, такође, да је пре неколико дана сисачки бискуп Владо Кошић на свом Фејсбук профилу о актуелној влади написао: “Вероватно су то људи којима не треба народ. И ту се показује да сам имао право када сам ову власт – на примеру насиља које је применила на ветеранима у Вуковару – назвао противнародном.”

Која су идућа подручја по којима ће “лупати бискупи” недавно је најављено у црквеном гласилу “Глас концила” оштром критиком рада трговина недељом. То су вероватни правци предстојећих идеолошких јуриша Католичке цркве: референдум о ћирилици, а затим реактуализовање социјалних тема као што су рад недељом и продаја јавних подузећа, пише “Јутарњи”.

(Танјуг)



Categories: Вести над вестима

3 replies

  1. Нема друге, нас само неко други може научити које нам је писмо… И мислим да нам ни Google ни било ко други не може то утувити у главу као “браћа” Хрвати и Католичка им црква! Кад су они толико здушно против ћирилице, можда се и овде неко досети да је то нешто наше?!

  2. Да се надовежем на последњу реченицу Србског математичара: „…Кад су они толико здушно против ћирилице, можда се и овде неко досети да је то нешто наше?! “. Римокатоличка црква Хрватске, чији су најватренији (и буквално) снови и жеље у односу на Србе (а самим тим и на њихове националне симболе – Српску православну цркву и ћирилицу) тако савршено и успешно остваривали у периоду 1941-1945 г. једноставно не може да прежали што је тај период потрајао толико кратко – јер 4 године нису биле сасвим довољне за потпуно остваривање њених снова. У каснијем периоду је – као добар пастир, негујући и васпитавајући у том духу своје стадо само чекала прилику за други, и следеће чинове…. То је, после 1990тих година и дочекала, и сада наставља да ради свој посао. Истина каме су (још?) у канијама- али докле? Број Срба у Хрватској је сведен на апсолутни минимум у односу на онај пре 1941 г., и под садашњим условима се може само радити на интимидацији Срба и њиховом сатеривању у мишје рупе. Најидеалнији начин за обављање тог посла је укључивање у кампању за референдум против ћирилице. Јер, мада (чак ни) Срби у самој Србији уопште нису свесни значаја ћирилице као једног од најважнијих националних симбола – римокатоличка црква Хрватске то одлично зна, па је зато и започела са овом акцијом. Цивилним властима Хрватске то годи, али лицемерно јавно изјављују жаљење, уз додатак да римокатоличка црква у том погледу не потпада под “команду“ световних власти. А – под чију? Сетих се…. под Ватикан! Да ли ико у Србији – при здравој свести и памети – може очекивати да би овај и овакав врх СПЦ могао/смео да протестује у Ватикану због политике ватиканске филијале у Хрватској? А ова и оваква српска влада? Да видимо…. Мада – резултат је већ и сада јасан – нико и ништа…. У Србији, ових дана римокатоличка црква “поклања“ Нишу ону 5-метарску ругобу од споменика (то се на енглеском лепо зове: Adding insult to injury), градоначелник Ниша одушевљено захваљује на тој “великодушности“. Када ће се такви досетити да је ћирилица “нешто наше“? Ма, ако се тако настави, и без референдума – ћирилица ће у Србији кроз десетак година нестати из јавног живота….

  3. Па што се ми љутимо на Хрвате? Ми Срби смо главни рушитељи наше културе са ћирилицом у првом реду. Хрвати нам само помажу.
    ђуро пракљача

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading