Александар Лазић: Понављање локалних избора док се не изабере држава Косово

Bojkot-240Поновљени локални избори у Косовској Митровици, пошто су због лупања гласачких кутија претходни поништени, трају док настаје овај осврт. Министар Александар Вулин оценио је да су грађани Косовске Митровице “стали уз своју владу и државу” тиме што су изашли изборе, јавља РТС. Пошто на изборима, фактички, признају Републику Косово, и јесте тачно да косовско-митровачки Срби стају уз “своју владу и државу” – само та држава није Србија и њену владу не води И. Дачић. Упркос документованим притисцима да запослени у јавним предузећима морају организовано с директорима на изборе државе Косово, Вулин каже да та, еуфемистички названа, препорука није притисак на бираче, већ цинично објашњава да је то испуњавање многобројних жеља: “Много грађана обраћало се привременом органу с молбом да им омогући да изађу на изборе а да због тога не буду шиканирани и ово је био један од начина”, рече Вулин и уписа се (још једном?) у овдашњу историју бешчашћа.

raspored-glasanja

Преузето с портала “Срби на окуп”

Дакле, како у овом трену ствари стоје – поновљени избори за државу Косово ће успети. Ако буде тако, то ће показати да су и косовски Срби дигли руке од себе. Није им замерити: пре тога су то учинили сви остали, укључујући и Русију. Када су 12. новембра званични медији пренели саопштење Вулина (опет он!) да је “руски функционер  Пјотр Иванцов позвао Србе да изађу на изборе на КиМ” – неки алтернативни медији су то прогласили манипулацијом властодржаца. Зато се огласила и руска амбасада у Београду и у свом саопштењу, дипломатски увијено али довољно јасно, потврдила Вулинове речи: “Подржавамо напоре руководства Србије у питању косовског регулисања, као и споразуме у процесу дијалога Београд-Приштина. У пуном капацитету то се односи на питања, везана за одржавање избора на Косову, формирање Заједнице српских општина на основу резултата ових избора.”

Ucena

Преузето с портала “Србски фејсбук репортер

Иако пре тога руске дипломате помињу и резолуцију 1244 и остало што прија ушима нашим – јасно је да су сада Срби на КиМ остали скроз сами. Ако поклекну, није им замерити – што рече Дачић они су жртвовани (јер “Србија због Срба са севера КиМ неће жртвововати своју будућност”). Оно што им можемо одавде рећи: да је тај излазак на изборе државе Косово толико добар – не би их толико присиљавали, сами би Срби изашли и гласали.

Кад се прича о жртвовању – надам се да нећемо насести на причу да је за све ово са Косовом и Метохијом крив Вулин (или како то Б. Радун, вешто контролишући штету, пребацује само на Дачића). Другим речима, Дачић свој жиг неће никад спрати, али историја и ми не смемо заборавити саучеснике у виду Николића и Вучића (не обавезно тим редом).



Categories: Судбина као политика

2 replies

  1. Вулин (Јулин) рече :”Ово је за нас празник. Данас су Срби у Косовској Митровици и на КиМ одлучили да послушају све који им добро мисле – председника Републике, своју владу, патријарха и председника Републике Српске”. Добро то – али, када је их је још и званични представник Министарства спољних послова (постсовјетске) “Русије” позвао да изађу на гласање – званично потврђено од стране руске амбасаде у Београду: http://www.ambasadarusije.rs/sr/vesti/u-vezi-komentara-u-medijima-povodom-izjava-predstavnika-mip-rusije
    (а – наивни јадници,косовски Срби, толико су много наде полагали у њену подршку) – шта им је онда преостало? Сетите се оног смиреног пред клање: “Само ти, дете, ради свој пос` о”. И- тако то…а сви набројани у овом чланку су савесно обавили свој.

  2. И овога пута су дошле до израза српске поделе. Шта ћемо, не можемо из своје коже. Нек нам је Бог на помоћи!
    Ђуро Пракљача

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading