Александар Лазић: Феуд Србија и побуна кметова

Фонд српске медијске понизности: Третирање локалних избора у Републици Косово показало је да су медији у Републици Србији покорени; да ли су пали без борбе или је освајач имао аргументе који се нису могли одбити (страх од превелике моћи и/или новчано-лукративни разлози) – евидентан резултат јесте да су новинари главних српских медија најбоље описани Вучелићевом реченицом (датом другим поводом) да „сада личе на мачку повађених зуба која лежи у свачијем крилу.“ Једногласност у хваљењу господара и господарчића ујединила је Прву, Другу и Трећу Србију, као и њихове медије; од мејнстрим гласила највише што се може очекивати јесте критика господаревих сеиза и чауша. Тако смо стигли до невеселог податка да најсрпскији став од посећенијих медија/сајтова има руски „Фонд стратешке културе“ (а можда његова слобода потиче и из чињенице да су сервери и део људства изван домашаја народне нам милиције).

kurir-mj

Таблоид „Курир“ открива „паклени план“ Марка Јакшића и Хашима Тачија

О запушавању медијских рупа: Овде бих подсетио на почившег Богдана Тирнанића (зв. Тирке) и њему омиљену сцену из цртаног филма – не питајте ме којег – у којој главни јунак запуши једну рупу/гејзир, али одмах искоче нових неколико водоскока; пренесено на нашу медијску ситуацију, можда су информације на површини строго контролисане, али подземље кључа. То медијско подземље  – које се активира увек кад је надземље неслободно – није могло бити контролисано ни кад су пописиване куцаће машине а тек је неухватљиво у данашње време развијених друштвених мрежа (ма колико власт имала плаћених коментатора и дојављивача неподобних ствари). Ако желите пример – полиција може (можда и с неким правом) да упадне у просторије радија „Снага народа“ и искључи предајник, али тај радио наставља емитовање програма преко Интернета. Јасно је да су данашњи властодршци прекаљени противници слободе медија, али – ваљда је и њима – очито да овде постоје и искрени борци за истинито информисање, а не само они који су своју позицију независног новинарства црпли из соросових и осталих западних фондова. С тим у вези, власт је наоко у предности јер има неподељену подршку Запада да раскрсти са својим народом (у преводу: пара за праву борбу против њих нема), али за Српство је боље да се 1) или ослободимо сами или 2) доживотно уживамо у чарима црвено-црне коалиције.

Кликните за увећану слику

Кликните за увећану слику

Феуд се умирит’ не може: На, сасвим оправдану, примедбу да се радио „Снага народа“ може, било директно било индиректно, везати за „Двери“ (ex „Двери српске“) и сврстати у страначку борбу, наводим следећи пример борбе, рекао бих о свом руху и круху. Друштвеним мрежама прострујала је вест да је Сузана Златановић (умет. Луна Лу) добила отказ због емитовања песама групе „Феуд“: за Луну Лу чух и раније, али за групу „Феуд“ – на моју велику жалост – тек појављивањем поменуте breaking news. Иако су чланови групе, на свом „Фејсбук“ профилу, написали да је након пуштања њихових песама „Тајкун“ и „Власт“ на радију Б92 „Луна Лу добила отказ“, да им је жао и да „захваљују на подршци“, сама Сузана Златановић је (на истом профилу) написала: „Овим путем морам да демантујем следеће отказ нисам добила због пуштања песме Тајкун већ сам га дала пошто је одлучено да се мења формат Радија Б92 у један музички радио по коме не бих имала више слободу бирања песама ни звања гостију.  Дубоко верујем у ауторство и слободу аутора да бира теме и госте и зато је било време да одем. Поздрав.“ Не улазећи у детаље је ли Сузана Златановић сама дала отказ или је отпуштена (а још мање улазећи је ли ово потврда злобних гласина да би Веран Матић могао бити нови директор РТС-а), неспорно је да. чак и из њеног демантија, цури податак да се, после сређеног информативног, прешло на дисциплиновање забавног програма. (Луна Лу је водитељка искључиво музичко-забавних, емисија без икакве политике.) Користећи метафору из претходног одељка – власт је можда запушила и ућуткала рупе на површини, али јавља им се гејзир у виду групе „Феуд“. У то име, срдачно их поздрављам (и желим непријатно поподне) цитатом из песме „Тајкун“:

Јасан ми је правац
као вектор имам смер
са мном у причи
је чак и премијер
а цела свита чува нас од тилта
цела свита

Бонус: Спот „Власт“ групе „Феуд“

Напомена: Снимак групе „Феуд“ преузет са њиховог званичног „јутјуб“ каналаCategories: Противу цензуре

Оставите коментар