Предстојатељ Руске заграничне цркве позвао градоначелника да уклони име бољшевичког џелата са мапе Москве

Предстојатељ Руске заграничне цркве Митрополит источноамерички и њујоршки Иларион позвао је градоначелника Москве Сергеја Собјањина да из топонима града избаци име Петра Војкова, једног од организатора убиства Царске породице.

Иларион-550x375

Mитрополит источноамерички и њујоршки Иларион

„Знамо за ваш уравнотежен и конструктиван став о овом озбиљном и неодложном питању. Молимо се и надамо да ће општинске власти Москве донијети једину правичну, законску и историјски основану одлуку да се са мапе Москве уклони име Петра Војкова“, каже се у Митрополитовој поруци г. Собјањину.

Постојање таквог имена на мапи престонице „не дозвољава да зацијеле ране нанесене грађанским ратом и доприносе вјештачкој подијели руског народа“, примјетио је Високопреосвећени.

Он је указао на то да је Војков „једна од најмрачнијих и најгнуснијих личности у историји Русије и да се у његовом животу не може се наћи ниједно свијетло дјело“.

„Тероризам, организовање безаконог и звјерског масакра беспомоћне Царске породице и њихових служитеља, а затим прикривање трагова злочина уништавањем тијела ватром и сумпорном киселином, а касније распродаја блага Дијамантског фонда и Ермитража – то је списак дјела овог непринципијелног и окрутног човјека“, наводи се у поруци.

У писму се даље указује на то да јавност већ четврт вијека узалуд захтијева да се уклони име Петра Војкова са мапе Москве, и то „изазива велико изненађење међу Русима који живе у иностранству, као и међу пријатељски настројеним странцима, који се према Русији односе са поштовањем и љубављу, разумијевајући њену историјску улогу и желећи јој свако добро и напредак“.

Митрополит је посебно забринут и збуњен „планом да се обновљена станица подземне жељезнице назове по Војкову“. Како Његово Високопреосвештенство примјећује, то значи „да се наставља овјековјечавање сјећања на злочинца, терористу и џелата“.

Собјањин је у ранијем интервјуу за радио станицу „Говори Москва“ казао да градске власти намјеравају да преименују „Војковску“ метро станицу. Ову идеју су подржали Руска православна црква и више друштвених организација.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: synod.com

(Митрополија црногорско-приморска, 12. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5nt



Categories: Васељенско стање

1 reply

  1. “… да се са мапе Москве уклони име Петра Војкова“, каже се у Митрополитовој поруци г. Собјањину. Постојање таквог имена на мапи престонице `не дозвољава да зацијеле ране нанесене грађанским ратом и доприносе вјештачкој подијели руског народа`, примјетио је Високопреосвећени…”. Тај “Петар Војков“ – право име Пинхус Лазаревич Вајнер, је био само један од шрафчића у џиновском злочиначком бољшевичком подухвату. Док цела постсовјетска Русија врви од топонима таквих и далеко већих бољшевичких злочинаца (шта тек да се каже о Лењину који још увек мирно лежи у подножју Кремља?),а на Кремљу весело сијају петокраке звезде, овај митрополит се сада сетио само тог Војкова??? Уместо да је Загранична црква у своје време као предуслов уједињења са Московском патријаршијом поставила генерално чишћење Русије од свих врста бољшевичке гадости, овај митрополитов позив је данас смешан.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading